Γλέντι μέχρι πρωίας για τους Μικρασιάτες
Τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Επαρχίας Αλμυρού, έκοψαν την πίτα τους στην οικογενειακή ταβέρνα “Ζουμπουρλής – η παρέα μας” το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου.

Ο Πρόεδρος Κώστας Καραγεωργόπουλος καλωσόρισε με μια σύντομη ομιλία τους παρισταμένους, κατά την οποία ζήτησε συμμετοχή, τη συνεργασία όλων, ώστε να εγγράψουμε νέα μέλη στο σύλλογο, αλλά και συνεργασία ώστε να καταγραφεί η ιστορία των μικρασιάτικων οικογενειών.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, η υφυπουργός κα Κατερίνα Παπανάτσιου, ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. κ. Χρήστος Μπουκώρος, ο Αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Μιχάλης Μακρής, το μέλος της “ποιότητας ζωής” και πρόεδρος του Συλλόγου Καππαδοκών Αργιλοχωρίου κ. Ευθύμιος Ζιγγιρίδης, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων ΑΜΕΑ “η στοργή” κα Νίκη Τσάκαλου, η Πρόεδρος του Φιλοζωϊκού Συλλόγου Αλμυρού κα Αθηνά Υφαντή, μέλη-εκπρόσωποι Συλλόγων της Επαρχίας Αλμυρού.

Τη σκυτάλη στην εκδήλωση πήρε η χορωδία του Συλλόγου, με τη μαέστρο της, κυρία Μαριάννα Σαμαρτζή.

Ο κ. Θανάσης Μπένος ανέλαβε τη μουσική επιμέλεια της βραδιάς. Το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες.

Ακολουθεί απόσπασμα της ομιλίας του Προέδρου:

Καλωσορίζουμε τα μέλη μας, ιδρυτικά και νέα, τους Μικρασιάτες του Αλμυρού, τους επίσημους καλεσμένους μας, στην κοπή πίτας του Συλλόγου μας, του Συλλόγου Μικρασιατών Επαρχίας Αλμυρού.

Καλωσορίζουμε τη νέα χρονιά, λίγες μέρες μετά την εκλογή μας, με μια πρώτη σεμνή εκδήλωση, ώστε ν’ ανταμώσουμε και να ορίσουμε τους στόχους μας. Στόχοι οι οποίοι για να πραγματωθούν χρειάζονται την παρουσία και συνεργασία των μελών και φίλων του Συλλόγου.

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που ο τελευταίος Έλληνας Μικρασιάτης εγκατέλειψε τη Μικρασιατική γη. Όμως η μνήμη, εξακολουθεί να ζει μαζί με τον πόνο για τον ξεριζωμό του Μικρασιάτη από τον τόπο του.

Η παρουσία του Μικρασιάτη πρόσφυγα στον οικισμό, στην πόλη ή στην επαρχία, άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη όσον αφορά στη διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής, τις εξελίξεις στη γεωργία, αλλά και στις νοοτροπίες των ανθρώπων. Φιλοπρόοδοι και εργατικοί, αγάπησαν το νέο τόπο. Προσαρμόστηκαν, καινοτόμησαν.

Σήμερα είναι αποδεκτό απ’ όλους, ότι ο ερχομός των προσφύγων στην Ελλάδα, η εγκατάσταση και αποκατάστασή τους, αποτελεί μέρος του «ελληνικού θαύματος».

Η παρουσία και ο ρόλος που διαδραμάτισαν τα παιδιά και τα εγγόνια των προσφύγων στη διαμόρφωση των σημερινών κοινωνικών δομών και πολιτικών αντιλήψεων το αποδεικνύει.

Πρώτο μέλημα του νέου Δ.Σ. είναι η καταγραφή νέων μελών, η έρευνα της πορείας κάθε μικρασιάτικης οικογένειας, από τις αλύτρωτες πατρίδες έως και τον Αλμυρό και τα περίχωρά του. Ακολουθούν. Η δημιουργία ετήσιων εκδηλώσεων-θεσμών, αναβίωσης εθίμων. Η μεταλαμπάδευση των παραδόσεων, του… ύφους και του ήθους του Μικρασιάτη Έλληνα. Η εξωστρέφεια του Συλλόγου και η συνεργασία με άλλους συλλόγους.

Σε συνεργασία με το «Λαό του Αλμυρού», μέσα από αφιερώματα και έρευνα κάθε μήνα, θα φωτίζουμε την πορεία μιας Μικρασιάτικης οικογένειας τουλάχιστον. Μπορείτε σήμερα να θέσετε τον εαυτό σας διαθέσιμο, ώστε να ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια. Καλέστε όσους μικρασιάτες γνωρίζετε, να εγγραφούν στο Σύλλογο και να γίνουν μέρος της μεταλαμπάδευσης της Μικρασιάτικης μνήμης. Η εγγραφή είναι δωρεάν.

Ευχαριστούμε για την κάλυψη την εφημερίδα του Αλμυρού, “Λαός του Αλμυρού” και τις ιστοσελίδες, almyrosinfo.gr και almyros.gr. Τέλος ευχαριστούμε τους δωροθέτες για την συμμετοχή τους στην πλούσια λαχειοφόρο.

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.