ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ: ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Η Δημοτική Πρωτοβουλία, ανοίγει τη διαδικασία επικοινωνίας της με τους πολίτες.

Η αυτοδιοικητική μας παράταξη, εδώ και χρόνια, παρούσα στα δημοτικά πράγματα, προσηλωμένη στις αρχές της συλλογικότητας, με εμφανέστατο αποτύπωμα στην κοινωνία μας, για τον τρόπο λειτουργίας της, το όραμά της και το έργο της, εγκαινιάζει τη διαδικασία της κοινωνικής διαβούλευσης, προκειμένου να ακούσει τους πολίτες και να λάβει υπόψη της, τις θέσεις και επισημάνσεις τους, στο υπό κατάρτιση πρόγραμμά της, που θα θέσει στην ετυμηγορία τους, στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ανοίγουμε το διάλογο με κορυφαίο για μας θέμα, το αγροτικό ζήτημα και για ένα τοπικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης. Με αυτό το άρθρο, παρουσιάζουμε μια πρώτη προσέγγιση και αναμένουμε και τις δικές σας ιδέες, προτάσεις και αιτήματα στο e-mail επικοινωνίας: dimotikiprotovouliaalmirou@gmail.com.

Η Επαρχία Αλμυρού, αγροτική κατά κύριο λόγο περιοχή, βιώνει τις δύσκολες καταστάσεις της δραματικής συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος, οι οποίες επιδεινώνονται με τα νέα μέτρα που λήφθηκαν.

 Η κρίση αποκάλυψε με έμφαση τα δομικά προβλήματα της αγροτικής οικονομίας και της αγροτικής πολιτικής, που χαράχθηκε και ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Ο αγρότης έρμαιο, πλέον της τύχης του, περιμένει τις επιδοτήσεις για να επιβιώσει, στο νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε με τα νέα μέτρα και τις συνθήκες του υψηλού κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών των προϊόντων.

Η περιοχή Αλμυρού, με τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τις παράλληλες με την αγροτική, λοιπές οικονομικές δραστηριότητες, που άλλοτε έσφυζε από ζωή, μαραζώνει.

Ανάμεσα σε πολλά που θα μπορούσαν να ειπωθούν , θα άξιζε να αναφερθούν οι παρακάτω σκέψεις μας, με αφορμή τις κινητοποιήσεις και το χειμαζόμενο γεωργό και κτηνοτρόφο και να αποτελέσουν μία επιπλέον αφορμή για προβληματισμό του κάθε παραγωγού-κτηνοτρόφου, αλλά και του κάθε συλλογικού φορέα -εκπροσώπου των, καθώς και του Δήμου, ως δεσπόζουσα Αρχή της κοινωνίας μας, για παρεμβάσεις στον νευραλγικό τομέα της αγροτικής πολιτικής.

Επισημαίνονται οι ακόλουθες διαπιστώσεις.

Δεν μπορούν να συνεχισθούν τα πράγματα όπως τα ξέραμε. Ήρθαν και έρχονται τεράστιες αλλαγές, που εξ αντικειμένου επιβάλλουν προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Οι αγρότες αναζητούν, χωρίς καθοδήγηση από τη Πολιτεία, νέες, δυναμικές καλλιέργειες.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα διάφορα προβλήματα και να δώσουν λύσεις. Ιδιαίτερα τώρα, στη μεταβατική περίοδο, που οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠ.Α.Α.Τ. περιήλθαν στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχει ένα σύστημα εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, που να ευνοεί τον αγρότη, που θα καταπολεμά τις παράνομες ελληνοποιήσεις, στη θέση του συστήματος ανεξέλεγκτης εισαγωγής φθηνών αγροτικών προϊόντων από αναπτυσσόμενες χώρες.

Η αλλοπρόσαλλη φορολογική και ασφαλιστική αντιμετώπιση των αγροτών, το κόστος παραγωγής και η ακολουθούμενη Ευρωπαϊκή πολιτική, έχουν περιαγάγει τους παραγωγούς σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας.

Η γραφειοκρατία της Ελληνικής διοίκησης, οι ανακολουθίες, ερασιτεχνισμοί και πειραματισμοί της, επιδεινώνουν τη κατάσταση των αγροτών.

Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, επιβάλλεται αλλαγή από τα κάτω, από τις ίδιους τους γεωργούς-κτηνοτρόφους. Η Πολιτεία έχει κυρίαρχο ρόλο, όμως, οι φορείς, εκπρόσωποι των αγροτών καλούνται να διαδραματίσουν επίσης σημαντικό ρόλο. Απαιτείται συνέργεια των παραπάνω παραγόντων.

Επιτακτική είναι η ανάγκη δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας, έτσι ώστε να καταρτισθεί ένα στρατηγικό σχέδιο τοπικής ανάπτυξης. Ένα σχέδιο, στο οποίο ο Δήμος μας, με τις νέες αρμοδιότητες που απέκτησε, να διαδραματίσει το ρόλο του και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών, να στηρίξει τη κοινωνία και να πάρει πρωτοβουλίες για τους αγρότες. Να συντονίσει ατομικές πρωτοβουλίες, συλλογικούς φορείς και παραγωγικές δυνάμεις για τη κατάρτιση ενός σχεδίου τοπικής ανάπτυξης. Και στις πρωτοβουλίες αυτές συγκαταλέγονται:

1.Λειτουργία του γραφείου αγροτικής ανάπτυξης του Δήμου.

2.Δημιουργία σε όλους τους χώρους επισκεψιμότητας της περιοχής μας, καλαίσθητων χώρων πώλησης τοπικών προϊόντων.

3.Διοργάνωση αγροτικού συνεδρίου ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με τη συμμετοχή επιστημόνων, φορέων και εκπροσώπων συλλογικοτήτων, που εμπλέκονται στη παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων.

4.Λειτουργία λαϊκών αγορών αγροτικών και παραδοσιακών προϊόντων.

5.Δημιουργία ιστοσελίδας, για παροχή πληροφοριών για τα τοπικά προϊόντα, επιχειρήσεις της περιοχής για εμπορικές συναλλαγές.

6.Συνεργασία με τις επιχειρήσεις, βιοτεχνίες της περιοχής.

7.Να ενισχύσει κινήσεις στη προσέλκυση και συμμετοχή σε επενδυτικά σχήματα κεφαλαίων και προσώπων. Το νέο νομικό καθεστώς το επιτρέπει.

8.Να συμβάλλει σε πρωτοβουλίες:

α. Για επενδύσεις σε μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα.

β. Για δημιουργία σε περιφερειακό επίπεδο, κεντρικών αγορών πώλησης αγροτικών προϊόντων με δημοπρασία (και όχι κρυφά στα χωράφια).

γ. Για παραχώρηση σε κτηνοτρόφους βοσκοτόπων με μακροχρόνια συμβόλαια και

δ.Για την αναθεώρηση του καθεστώτος προώθησης και πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων.

Αντίστοιχα, οι αγρότες να αφήσουν τον απομονωτισμό, να πλαισιώσουν της συλλογικές τους εκφράσεις, να εγκαταλείψουν νοοτροπίες του παρελθόντος, μικροκομματισμούς, μικροσυμφέροντα και εξαρτήσεις από πελατειακές πρακτικές.

Να καταργηθούν επιτέλους συνεταιρισμοί σφραγίδα. Να δημιουργήσουν νέους, με δραστήρια στελέχη, που θα έχουν όραμα και προοπτική και να αναλάβουν στα χέρια τους τη τύχη, της επαγγελματικής τους τάξης. Πρωτοβουλίες για μια ορθολογική και βιώσιμη ανάπτυξη, που θα ξεκινά από τη παραγωγή και θα κατευθύνεται στη μεταποίηση και την εμπορία. Όχι σε επενδύσεις σε εμπορικά κέντρα και δραστηριότητες που δεν συνάδουν με το πνεύμα του συνεταιρισμού και της αγροτικής ανάπτυξης.

 Ο Μιχόπουλος, ο Τσιαμανής και τόσοι άλλοι ανώνυμοι και επώνυμοι, αγρότες και συνεταιριστές, που υπήρξαν πρωτοπόροι του συνεργατισμού για την Ελλάδα ,που με το όραμά τους, τις ανησυχίες, ευαισθησίες τους και αγάπη για το τόπο και με τόσες θυσίες, συνέβαλαν στο θαύμα ΄Ενωσης των Αγροτικών Συν/σμών Αλμυρού, αποτελούν πανελλήνιο πρότυπο συνεργατισμού και κοινωνικής προόδου.

Ως κοινωνία έχουμε συλλογική μα και ατομική ευθύνη. Το παράδειγμα της ΕΝΩΣΗΣ, με τη θλιβερή κατάληξή του, θα πρέπει να βάλλει σε σκέψεις και περισυλλογή τους αγρότες και κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Προπάντων πρέπει να προβληματίσει κάθε συλλογικότητα.

Η μεγαλύτερη απόδειξη στη διάρκεια των θητειών μας, ως δημοτική αρχή, για τη σημασία που προσδίδουμε στην αγροτική ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη, τη ταυτότητα της περιοχής, είναι το μεγάλο έργο προοπτικής και ανάπτυξης, που οραματισθήκαμε, σχεδιάσαμε, αγωνισθήκαμε και πετύχαμε, είναι η κατασκευή της ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΞΗΡΙΑ, προϋπολογισμού 24.000.000 ευρώ. Το κορυφαίο αυτό έργο, θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, στην κοινωνία μας, στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, αλλά προοπτικά θα λύσει το πρόβλημα της ύδρευσης του Αλμυρού και των περιφερειακών οικιστικών του συνόλων, έργο περιβαλλοντολογικό και πολιτισμικό. Στις 29.01.2013 αναδείχθηκε στη δημοπρασία ο ανάδοχος του έργου, που σήμερα εκτελείται εντατικά. Είναι αυτονόητο ότι έχουμε τα εχέγγυα να διαχειρισθούμε το μεγάλο όραμά μας.

 Ένα άλλο σχέδιο και όραμά μας, για την άνθηση της αγροτικής μας οικονομίας που ανακοινώσαμε και κατά το παρελθόν είναι η συνέργια με τον Δήμο Φαρσάλων, για την αξιοποίηση των νερών του ποταμού Ενιπέα. Υπάρχει σχετική μελέτη του 1968, για τη δημιουργία του φράγματος στη θέση ΠΑΛΙΟΔΕΡΛΙ, το 2013 υλοποιήθηκε από το Δήμο μια πρώτη φάση επικαιροποίησης της μελέτης, απαιτείται αγώνας για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο όραμα .Θα υπάρχει δυνατότητα άρδευσης 50.000 στρεμμάτων, έργο τεράστιας σημασίας. Θα καταργηθούν οι πομώνες, η ληστρική εκμετάλλευση των αγροτών από την Δ.Ε.Η, θα αλλάξει η περιοχή μας.

Ο Δήμος καλείται να λειτουργήσει με την θεσμική του αποστολή και να σταθεί αλληλέγγυος σε κάθε προσπάθεια των αγροτών. Να πάρει πρωτοβουλίες. Να ενώσει τη κοινωνία και να συνεργασθεί μαζί της. ΄Εχει αρμοδιότητες και ρόλο να διαδραματίσει.

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.