Α.Ο.Σ. «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»: Αφιερωμένη στη μαθητιώσα νεολαία η εκδήλωση της Παρασκευής 5 Απριλίου
Ξενάγηση στην έκθεση και προβολή του ντοκιμαντέρ για τα 100 Χρόνια του Συνεταιρισμού «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» στα σχολεία της Νέας Αγχιάλου στο πλαίσιο του τριημέρου Επετειακών Εκδηλώσεων.

Η πρώτη ημέρα του τριήμερου επετειακού κύκλου εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» ξεκινάει με τη νεολαία της Νέας Αγχιάλου.

Ειδικότερα, τα Δημοτικά Σχολεία και το Γυμνάσιο – Λύκειο της Νέας Αγχιάλου θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση

«Φέραμε στο κόρφο μας τα κλήματα»: Ιστορίες προσφυγιάς και συνεργατικότητας  για τον οίνο και το  αμπέλι μέσα από τις μνήμες του  Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου ‘’Η ΔΗΜΗΤΡΑ’’»

από τον υπεύθυνο σχεδίασης της έκθεσης Δρ. Αλέξανδρο Καπανιάρη και στη συνέχεια στο χώρο εκδηλώσεων της οργάνωσης θα παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ

«Ένας αιώνας συνεταιριστικής συναντίληψης και αγώνα: Από την Πομόριε της Βουλγαρίας στην Νέα Αγχίαλο, Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου ‘’Η ΔΗΜΗΤΡΑ’’»

Το αναλυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει αρχικά ξενάγηση των Δημοτικών Σχολείων της Νέας Αγχιάλου από 10:00 – 12:00 και στη συνέχεια προβολή του ντοκιμαντέρ για την ιστορία της συνεταιριστικής οργάνωσης της Νέας Αγχιάλου. Στη συνέχεια από 12:00 – 14:00 θα ξεναγηθεί το Γυμνάσιο και Λύκειο της Νέας Αγχιάλου και έπειτα θα παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ. Σε όλους τους μαθητές θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση και σύντομη ομιλία για την έκθεση και το ντοκιμαντέρ από το υπεύθυνο σχεδιασμού των δράσεων και εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια λειτουργίας που σχεδίασε και έγραψε τα κείμενα και πραγματοποίησε την έρευνα για την ιστορική οργάνωση Δρ. Αλέξανδρο Καπανιάρη.

Η έκθεση περιλαμβάνει δέκα ενότητες με φωτογραφίες, ντοκουμέντα, καρτ ποστάλ, χειρόγραφα και άλλο σπάνιο υλικό συνοδευόμενο με κατατοπιστικά κείμενα που τεκμηριώνουν το οπτικό υλικό. Αναλυτικότερα οι ενότητες είναι: 1) Άμπελος και Οίνος στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο, 2) Το αμπέλι και ο οίνος στο Βυζάντιο και στην Ορθοδοξία, 3) Το αμπέλι και ο οίνος στο λαϊκό πολιτισμό και την τέχνη, 4) Οι Αγχιαλίτες πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας και η νέα πατρίδα τους, 5) Η ίδρυση του Συνεταιρισμού με την επωνυμία  «Αγροτική Λαϊκή Τράπεζα Νέας Αγχιάλου ‘’Η ΔΗΜΗΤΡΑ’’  – Τα πρώτα χρόνια έως τον πόλεμο 1940-41, 6) 1940-1960: ο Πόλεμος του 1940-41, οι πρώτες προσπάθειες στην μεταπολεμική περίοδο και τα νέα βήματα της Οργάνωσης, 7) Η στροφή προς την εμφιάλωση και τη βιομηχανική παραγωγή, 8) Νέες εγκαταστάσεις, νέα προϊόντα και εκσυγχρονισμός της  παραγωγής, 9) Η περίοδος διασφάλισης της ποιότητας και οι νέες επενδύσεις, 10) Παρελθόν, παρόν, μέλλον του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ».

Οι μαθήτριες και οι μαθητές θα ξεναγηθούν στην έκθεση μέσω της «Θέας Δήμητρας», θεά της γεωργίας, αλλά και της ελεύθερης βλάστησης, του εδάφους και της γονιμότητας του. Η Θεά Δήμητρα που έχει δανείσει το όνομα της στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό  Νέας Αγχιάλου αναλαμβάνει τη ξενάγηση και έτσι οι μαθητές/τριες θα περιηγηθούν σ’ ένα υλικό που με θεματικές ιστορίας, γεωγραφίας, λαογραφίας και αγροτικής παράδοσης.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» (4ο χιλ. Νέας Αγχιάλου Μικροθηβών, Ν Αγχίαλος).

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.