Ελένη Καραγιάννη Κυρίτση: Ενισχύουμε τον θρησκευτικό τουρισμόΕξαιρετική ευκαιρία αποτέλεσε η χρονική συγκυρία των ημερών του Πάσχα, για μια περιοδεία με στόχο την εξερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στη Μαγνησία.
Όπως ήδη δημοσίευσε με δελτίο τύπου του ο Περιφερειάρχης μας Κώστας Αγοραστός, σε πόλο έλξης και ανερχόμενο διεθνή τουριστικό προορισμό αναδεικνύονται τα τελευταία χρόνια τα θρησκευτικά μνημεία της Θεσσαλίας.
Χάρη στις σύγχρονες οδικές υποδομές – η Θεσσαλία έχει πλέον το καλύτερο δίκτυο υποδομών στη χώρα-, τα πολυάριθμα έργα για την αποκατάσταση και συντήρηση ναών και μοναστηριών αλλά και την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογιών για την προβολή τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό – η διαδικτυακή τουριστική προβολή της Περιφέρειας ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια followers- , τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και μετρήσιμα και συμβάλλουν καθοριστικά την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Στη Θεσσαλία ολοκληρώθηκαν, υλοποιούνται και παραδίδονται 128 έργα στον τομέα του τουρισμού και πολιτισμού, με προϋπολογισμό 69,7 εκατ. ευρώ, ενώ για την ανάδειξη των μνημείων της θρησκευτικής κληρονομιάς ο προϋπολογισμούς αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ.
Είναι γνωστό ότι ο θρησκευτικός τουρισμός ως μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα σε περιόδους κρίσης και διαθέτει σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά αφού οι προσκυνητές-τουρίστες είναι σε μεγάλο ποσοστό, ευκατάστατοι και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.
Και στο Νομό μας, στο Νομό Μαγνησίας, σε περιοχές ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς βρίσκονται διάσπαρτα μνημεία, με μεγάλη θρησκευτική, αρχιτεκτονική, καλλιτεχνική και πολιτιστική αξία.
Αυτή την εβδομάδα, επισκέφθηκα τα δυο μοναστήρια της Παναγίας Ξενιάς, τον Άγιο Αθανάσιο στο Περίβλεπτο, την Αγία Παρασκευή στη Σούρπη, την Αγία Παρασκευή στους Κοκκωτούς, τον Ι.Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Πτελεό, στο χωριό Κοκκίνα στον Άγιο Γεώργιο, για την Ανάσταση την Ευξεινούπολη και την Πέμπτη παρευρέθηκα στον πανηγυρικό Εσπερινό της Ζωοδόχου Πηγής στο Νεοχωράκι. Εξαιρετικής ομορφιάς θρησκευτικά μνημεία, σε υπέροχες τοποθεσίες, πολλαπλά αξιοποιήσιμα και βεβαίως πρόσφορα για κατάνυξη και προσευχή.
Σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς, αναδεικνύουμε την πλούσια θεσσαλική θρησκευτική κληρονομιά, αξιοποιούμε με σεβασμό στην παράδοση την τουριστική δυναμική της, την κάνουμε γνωστή σε όλο τον κόσμο και την παραδίδουμε στις επόμενες γενιές ως παρακαταθήκη για ένα καλύτερο μέλλον.

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.