Ο Κ. Ρούτσιας καταγγέλλει αμμοληψία στο καταφύγιο άγριας ζωής της Λειχούρας
Με την παρακάτω επίσημη επιστολή προς τον Δήμαρχο Αλμυρού και το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού, αλλά και Δελτίο Τύπου του ο Κωνσταντίνος Ρούτσιας, πολιτικός μηχανικός και κάτοικος Πτελεού, καταγγέλει αμμοληψία συνεργείου του Δήμου στην περιοχή Λειχούρας Πτελεού, χθες Τρίτη 14 Μαΐου.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης 14 Μαΐου, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πτελεού κ. Κωνσταντίνος Παπαδογιάννης ζήτησε διευκρινίσεις για το θέμα αμμοληψίας από την παραλία Λειχούρα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Σήμερα το πρωί τα φορτηγά του Δήμου ήρθαν στη Λειχούρα κ. Δήμαρχε για να πάρουν άμμο. Κάποιος δημότης έκανε μια καταγγελία και νομίζω έφυγαν. Θέλω να σας ρωτήσω αν είστε ενημερωμένος γι’ αυτές τις ενέργειες και τις εγκρίνετε, να γίνεται αμμοληψία από εκεί;»

Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Εσερίδης απάντησε: «Από την παραλία πήραν την άμμο και που την πήγαν; Θα κάνεις την ερώτησή σου εγγράφως και θα απαντήσω εγγράφως. Δεν γνωρίζω κάτι.»

 

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ επιβεβαιώσαμε την κλήση στο Λιμενικό Σταθμό Αμαλιάπολης. Περιπολικό, όταν βρέθηκε στο σημείο, δεν εντόπισε οχήματα, χειριστές ή άτομα.

 

 

Ακολουθεί απόσπασμα της επιστολής του Κ. Ρούτσια προς το Δημοτικό Συμβούλιο:

Σε αμμοληψία προχώρησε συνεργείο του Δήμου Αλμυρού από τον υγρότοπο της περιοχής Λειχούρας Πτελεού την Τρίτη 14.05.2019 Το συνεργείο του Δήμου Αλμυρού αποτελούνταν από δύο φορτηγά και μία τσάπα.

Ύστερα από διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής και μετά από σχετική ειδοποίηση που έλαβαν αποχώρησαν αφού πρώτα πρόλαβαν και φόρτωσαν 2 φορτηγά άμμο. Στην περιοχή πραγματοποίησε αυτοψία κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος Αμαλιάπολης ύστερα από σχετική καταγγελία.

Σύμφωνα με την 1608/12.6.2001 απόφαση του Γ.Γ. της Περιφέρεια Θεσσαλίας ο υγρότοπος της Λειχούρας έχει χαρακτηριστεί μόνιμο καταφύγιο άγριας ζωής σε έκταση 500,00 στρεμμάτων που χωροθετείται 2 Km νοτιοδυτικά του οικισμού Πτελεού.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του ΤΕΕ τμήμα Μαγνησίας: Η περιοχή της Λειχούρας είναι ένας υδροβιότοπος που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και να μετατραπεί σε περιβαλλοντικό πάρκο (ποδηλατικές και πεζοπορικές διαδρομές, παρατηρητήριο πουλιών κ.α.). Στην πράξη κάτι τέτοιο συμβαίνει, αφού προσελκύει από όλα τα μέρη της Ευρώπης ορνιθολόγους. Δραστηριότητες όπως ψάρεμα κυνήγι θα πρέπει να απαγορευτούν (το κυνήγι ήδη έχει απαγορευτεί). Ενώ για το ψάρεμα να απαγορευτεί σε απόσταση τουλάχιστον 2000 μέτρων από τα φυσικά όρια της λιμνοθάλασσας προσμωρινά, έως ότου γίνει ειδική μελέτη προστασίας του υγροβιότοπου, που θα  αξιολογήσει και θα προτείνει επακριβώς τα όρια και τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες σε όλους τους τομείς.

Στην περιοχή βρίσκεται η μεγαλύτερη παραλία και ίσως και η καλύτερη παραλία. Ο Δήμος αντί προβαίνει σε ενέργειες που καταστρέφουν το περιβάλλον θα πρέπει να φέρει τα συνεργεία του για να καθαρίσουν την περιοχή από τα σκουπίδια και από τα εγκαταλειμμένα σκάφη και να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αξιοποίηση της.

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΡΟΥΤΣΙΑΣ

Πολ. Μηχανικός Τ.Ε.


 

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.