Για δεύτερη χρονιά ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης και Περιχώρων στην αναβίωση της μάχης στα οχυρά Ρούπελ
Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης και Περιχώρων, η Στάνη, πραγματοποίησε με μέλη και φίλους 2ήμερη εκδρομή στις 11-12 Μαΐου στο νομό των Σερρών.
Η εκδρομή ήταν, για ακόμη μία φορά, οργανωμένη από το Τουριστικό Γραφείο της συντοπίτισσάς μας κ. Μίνας Τελκή και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιάννης Πρεβεζιάνος και τα μέλη του συμβουλίου που συμμετείχαν, προσέφεραν υπηρεσίες γαστρονομικής εξυπηρέτησης με εδέσματα, πίτες, ποτά, κοντοσούβλι, που παρασκεύασαν ή χορήγησαν μέλη και φίλοι του Συλλόγου. 

Οι συμμετέχοντες εκδρομείς, εντός και εκτός λεωφορείου, δημιούργησαν με τα τραγούδια και τα ανέκδοτά τους, ιδιαίτερα φιλική κι ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που εκτελέσθηκε με απόλυτη ακρίβεια, η εκδρομή εξελίχθηκε ως εξής:

1η ημέρα: Η αναχώρηση πραγματοποιήθηκε από την Ευξεινούπολη στις 6:30 π.μ. Μετά από μία σύντομη στάση για καφέ, οι εκδρομείς επισκέφθηκαν στο Σπήλαιο της Αλιστράτης, ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης με πλουσιότατο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, όπου και ξεναγήθηκαν για μιάμιση ώρα.

Το μεσημέρι γευμάτισαν με τα πλούσια εδέσματα που είχε εξασφαλίσει ο Σύλλογος.

Οι εκδρομείς κατέλυσαν σε ξενοδοχείο Elpida City στις Σέρρες, όπου είχαν χρόνο για ξεκούραση. Το απόγευμα επισκέφτηκαν το Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσαναίων. Το μουσείο, στη σημερινή του μορφή είναι αποτέλεσμα συνεχών 25ετών αγώνων, με πολλές τιμητικές διακρίσεις και αποτελεί έναν γνήσιο θεματοφύλακα των παραδόσεων, αναμνήσεων και βιωμάτων της αρχαιοελληνικής φυλής μας.

Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από τον πρόεδρο του Μουσείου κ. Τσαούση, ο οποίος με πολύ μεράκι και αγάπη, αναφέρθηκε σε όλες τις πτυχές της Σαρακατσάνικης τέχνης και ζωής. Στη συνέχεια απόλαυσαν το καφεδάκι τους στην κεντρική πλατεία των Σερρών.

2η ημέρα: Μετά το πρόγευμα, οι εκδρομείς αναχώρησαν μέσω Σιδηροκάστρου για τα οχυρά Ρούπελ, ένα ιστορικό μνημείο γνωστό από τους δύο παγκόσμιους πολέμους και παρακολούθησαν την εκδήλωση «Ρούπελ 1941. Η αναβίωση» – Ένα ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία. Με τη χρήση εντυπωσιακών εφέ πυρών, εκρήξεων και αεροπορικών προσομοιώσεων, οι επισκέπτες έζησαν λεπτό προς λεπτό τη λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών εισβολέων να καταλάβουν το απόρθητο Ρούπελ και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων υπερασπιστών του.

Άκουσαν το περήφανο “ΟΧΙ” του διοικητή Δουράτσου και συγκινήθηκαν με τους ήρωες, που αποχώρησαν με το κεφάλι ψηλά αήττητοι.

Ακολούθησε γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα στην Λίμνη Κερκίνη, μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο, όπου οι εκδρομείς είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν γεύσεις της τοπικής κουζίνας.  Νωρίς το βράδυ, η εκδρομή του συλλόγου τερμάτισε στην Ευξεινούπολη με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Από πλευράς Δ.Σ. συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Πρεβεζιάνος και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων.

Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και υποστήριξε ότι μέσα από τις συλλογικές διεργασίες και δραστηριότητες, αναδεικνύεται και διατηρείται ο πολιτισμικός και πολιτιστικός πλούτος του τόπου, καθώς επίσης επιτυγχάνεται η σύσφιξη σχέσεων των μελών του συλλόγου και ενδυναμώνεται η γνώση και το αίσθημα των τοπικών και φυλετικών ελληνικών ριζών.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.