Κοκκωτοί – Το σχολειό και οι Εκκλησιές κοσμήματα του χωριού
Επισκεφθήκαμε επ’ ευκαιρία του εορτασμού της Αγίας Παρασκευής τους Κοκκωτούς και τον φίλο μας και πρόεδρο του χωριού κ. Πολυμέρου Ευστάθιο.

Πριν ξεκινήσει τον πανηγυρικό Εσπερινό ο Αρχιμ. Νεκτάριος Υφαντίδης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Άνω Ξενιάς, επισκεφθήκαμε το παλιό σχολειό, το οποίο με περισσή φροντίδα συντήρησε ο κ. Πολυμέρου και ο Σύλλογος του χωριού «Η Όθρυς».

Το σχολείο προσφέρεται ακόμη για μάθημα, καθώς στέκουν φροντισμένα, ο παλιός χάρτης, η υδρόγειος στην έδρα του δασκάλου, τα παλιά όργανα για την διδασκαλία της γεωμετρίας και της φυσικής, βιβλία μεγάλης αξίας και άλλα αντικείμενα και κειμήλια που ο σύλλογος διέσωσε και κρύβουν την δική τους ιστορία. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα στους εκπαιδευτικούς μας, τους Κοκκωτούς ως ημερήσια εξόρμηση με τους μαθητές τους, καθώς οι εκκλησιές, το σχολειό, η πλούσια ιστορία του χωριού αποτελούν πηγή γνώσης για την τοπική ιστορία που κάθε Αλμυριώτης θα έπρεπε να γνωρίζει.

Τα μέλη της ενορίας οργάνωσαν μια πλούσια λαχειοφόρο για την ενίσχυση του Ιερού Ναού. Συγκινητική η εθελοντική εργασία των παιδιών του χωριού, τα οποία πρόθυμα ανέλαβαν να εργαστούν για την επιτυχία της λαχειοφόρου.

Φύγαμε με τη δροσιά της Όθρυος και με περισσότερες γνώσεις από τον αστείρευτο κ. Στάθη, ο οποίος σε κάθε βήμα μας, μας συμπλήρωνε και κάτι ακόμη για την ιστορία του χωριού, της εκκλησιάς, του Αλμυρού, αλλά και με τον παραδοσιακό ήχο της φασαριόζικης καμπάνας που ακούραστος ο παπα-Γιάννης  χτυπούσε για ν’ ακούσουν όλα τα πλάσματα της Όθρυος κι αντάμα οι «αγγέλοι» που κρύβονταν στα συννεφάκια της κορυφογραμμής, ότι οι Κοκκωτοί γιορτάζουν.

 

 

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.