Πολίτες κάλυψαν τα έξοδα της «πιστοποίησης» πετρωμάτων – Τα δείγματα των Ζερελίων ταξιδεύουν στο Κολοράντο
Δέσμευση του ερευνητή για δωρεά των πετρωμάτων

στον Δήμο Αλμυρού με σκοπό

την έκθεσή τους στα Ζερέλια

Ποια είναι τα επόμενα απαραίτητα βήματα

για την αναγνώριση των Ζερελίων ως μετεωριτικών

Περήφανοι δημοσιεύουμε την ανταπόκριση συμπολιτών μας στο κάλεσμα του ερευνητή, ειδικού στους μετεωρίτες κ. Τάκη Θεοδοσίου, για να καλυφθούν τα έξοδα πιστοποίησης πετρωμάτων των Ζερελίων ως μετεωριτικών.

Ο κ. Τάκης Θεοδοσίου, μέσω της εφημερίδος μας, απεύθυνε έκκληση για την κάλυψη των εξόδων της εξέτασης μιας από τις μεγαλύτερες πέτρες που βρέθηκαν κοντά στα Ζερέλια (ονομάστηκε «Ασπίδα του Αχιλλέα» λόγω του σχήματός της) στην οποία αναμένουμε να βεβαιωθούν δείγματα νικελίου.

Οι Θωμαΐδης Ιωάννης και Αραπίτσα Αργυρούλα, του ασφαλιστικού Πρακτορείου Θωμαΐδη-Αραπίτσα, ανέλαβαν το κόστος των 2.000 ευρώ, γι’ αυτό το επόμενο στάδιο των ερευνών.

Το ποσό κατατέθηκε (δημοσιεύουμε την απόδειξη κατάθεσης) και τα δείγματα ήδη ταξιδεύουν στο Κολοράντο των ΗΠΑ  σε εξειδικευμένο εργαστήριο που ασχολείται αποκλειστικά με τους σιδηρομετεωρίτες.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Θωμαΐδη και την κα Αραπίτσα για την άμεση ανταπόκρισή τους. Ευχόμαστε πολλοί συνδημότες μας, να αγκαλιάσουν αυτή μας την προσπάθεια, με όποιο τρόπο μπορούν.

Δεν είναι ξαφνικό το ενδιαφέρον του κ. Θωμαΐδη για τα Ζερέλια. Μέσα από διάφορους φορείς, αλλά και ο ίδιος ως παρατηρητής, παρακολουθεί και συνδράμει σιωπηρά, με πολλούς τρόπους,  για την ανάδειξη και προστασία τους.

Εμείς στο «Λαό του Αλμυρού» πιστεύουμε ακράδαντα, ότι από την αξιοποίηση και μόνο των λιμνών, ο Δήμος Αλμυρού, μπορεί να μπει σε αναπτυξιακή πορεία. Όπου υπάρχουν δίδυμες λίμνες μετεωριτών, οι πόλεις δέχονται δεκάδες λεωφορεία τουριστών, φοιτητών και ερευνητών καθημερινά.

Ο κ. Τάκης Θεοδοσίου, συγκινημένος για την ανταπόκριση και εμπιστοσύνη της κοινωνίας του Αλμυρού, στις έρευνες της ομάδας του «κυνηγοί Αερολίθων» δεσμεύεται δια του τύπου, ότι θα δωρίσει στον Δήμο Αλμυρού, πετρώματα με σκοπό τη δημιουργία έκθεσης πετρωμάτων στα Ζερέλια.

Ακολουθεί η ευχαριστήρια επιστολή του κ. Τάκη Θεοδοσίου προς τους Θωμαΐδη-Αραπίτσα και την εφημερίδα μας:

 

Ευχαριστήρια Επιστολή

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να απευθύνω τις θερμές μου ευχαριστίες προς  τον κύριο Ιωάννη Θωμαϊδη, την κυρία Αργυρούλα Αραπίτσα και την Ασφαλιστικό γραφείο τους, για την άμεση και εγκάρδια ανταπόκρισή  τους στο αίτημα μου που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην εφημερίδα «Λαός του Αλμυρού»  για  χρηματική  ενίσχυση που θα βοηθούσε την επανεκκίνηση των ερευνητικών εργασιών και την αποστολή νέων σημαντικών δειγμάτων  από τις έρευνες της ομάδας μου «Κυνηγοί Αερόλιθων» στις λίμνες Ζερέλια.

Τα δείγματα αυτά που ανακαλύφθηκαν μετά από κοπή και επεξεργασία παλαιότερων δειγμάτων  σχετικά  πρόσφατα στο εργαστήριο του Ελληνικού Μουσείου Μετεωριτών στην Αθήνα, αποτελούν τμήμα μίας νέας ερευνητικής προσέγγισης που εστιάζει διπλά –

1) Στο να ανακαλύψει πιθανό εναπομένον μετεωριτικό υλικό από τους μικρούς αστεροειδείς που προσέκρουσαν στα Ζερέλια και δημιούργησαν τους δίδυμους κρατήρες  

2) ενώ συμπληρωματικά αλλά και ανεξάρτητα  να προσπαθήσει να πιστοποιήσει την ηλικία τεχνουργημάτων που έχουν βρεθεί κατά τις έρευνες μου στα Ζερέλια και τα οποία πιστεύω ότι είχαν κατασκευαστεί με την χρήση μετεωριτικού σιδήρου πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια.

Χάρη στην ευγενική τους χορηγία μπορέσαμε να αποστείλουμε ήδη σημαντικό υλικό προς εξέταση στο Κολοράντο των ΗΠΑ  σε εξειδικευμένο εργαστήριο που ασχολείται αποκλειστικά με τους σιδηρομετεωρίτες και  θα ακολουθήσει συμπληρωματικά η αποστολή προς εξέταση περαιτέρω δειγμάτων σε άλλα ερευνητικά Ινστιτούτα σε Αμερική και Ευρώπη για να μπορέσουμε να έχουμε ξεκάθαρη  εικόνα και  επιστημονικά δεδομένα που είναι πολύ πιθανώς – όπως πιστεύω και επιδιώκω προσωπικά ο ίδιος  – να συνδέσουν δύο διαφορετικούς επιστημονικούς  κλάδους όπως είναι η πλανητική γεωλογία με την αρχαιολογία στις έρευνες μας για τις Λίμνες Ζερέλια.

Τα αποτελέσματα όλων  αυτών θα είναι να μάθουμε περισσότερα σημαντικά στοιχεία για την επεξεργασία σιδήρου από τα Πρωτοελληνικά φύλα που κατοίκισαν την ευρύτερη περιοχή  του Αλμυρού, όπως ήταν οι Πελασγοί αρχικά και μετέπειτα οι Μυρμιδόνες.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω την Εκδότρια της εφημερίδας του Αλμυρού, Βιβή Τσιντσίνη, για την έμπρακτη της στήριξη στην προσπάθειά μας αυτή που έχει ως ευρύτερο στόχο την παγκόσμια ανάδειξη της  Περιοχής  των λιμνών Ζερέλια.

Η επανεκκίνηση των ερευνών θέλω να πιστεύω ότι θα μας δώσει σύντομα τα πρώτα θετικά νέα στοιχεία και στην συνέχεια θα μπορούμε να μιλήσουμε και για την δημιουργία έκθεσης πετρωμάτων που θα δωριθούν από την  πολυετή ερευνητική προσπάθεια της ομάδας μου στα Ζερέλια προς τον Δήμο Αλμυρού.

 

Με εκτίμηση,

Τάκης Θεοδοσίου

Ιδρυτής & Διευθυντής του Ελληνικού Μουσείου Μετεωριτών

Board of Directors IMCA & Member of The Meteoritical Society

www.meteoritemuseum.gr www.asteroidday.gr www.meteorites.gr

 

Τα επόμενα απαραίτητα βήματα για την αναγνώριση των Ζερελίων

και τη στήριξη της ομάδας που το επιχειρεί

Τα επόμενα απαραίτητα βήματα για τη στήριξη της ομάδας που εργάζεται για την αναγνώριση των Ζερελίων είναι η αποστολή και εξέταση διαφορετικού τύπου δειγμάτων –μετά από τα πρώτα έχουν σταλεί αρχικά στο Κολοράντο – σε εργαστήριο με το οποίο συνεργάζεται η NASA για μέταλλα.

Η κάλυψη τακτικών και έκτακτων εξόδων όπως η κίνηση της ερευνητικής ομάδας προς τον Αλμυρό, η διαμονή, η ενοικίαση, ή η εύρεση κατάλληλου μικρού εξοπλισμού για την επεξεργασία δειγμάτων – έτσι ώστε να στέλνονται στο εξωτερικό για έρευνα μόνο τα απολύτως κατάλληλα δείγματα.

Η άδεια εξέτασης στο αρχαιολογικό μουσείο του Αλμυρού εργαλείων και όπλων –με την παρουσία αρχαιολόγου.

Η άδεια πρόσβασης στην ευρύτερη περιοχή των λιμνών για πιθανή έρευνα κ νέες δειγματοληψίες.

 

 

 

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.