4ο Φεστιβάλ Τεχνών και Επιστημών για παιδιά Εν Αρμονία - Λαός Του Αλμυρού

4ο Φεστιβάλ Τεχνών και Επιστημών για παιδιά Εν ΑρμονίαΤο Φεστιβάλ Τεχνών και Επιστημών για Παιδιά ΕΝαρμονία γεννήθηκε μέσα από τα Μουσικά Εργαστήρια Ήχος και Φως, όπου από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας μας μετατρέπουμε καθημερινά σε πράξη την φιλοσοφία μας. Χρησιμοποιώντας την δύναμη της τέχνης σε συνδυασμό με την επιστήμη, προσφέρουμε στα παιδιά ένα εκπαιδευτικό σύστημα που ενεργοποιεί την φαντασία τους, τα φέρνει σε επαφή με την δημιουργικότητά τους, αναδεικνύει  τα χαρίσματά τους και συμβάλλει στην ισόρροπη ανάπτυξη της προσωπικότητά τους.

Μέσα από τις παραστάσεις που ετοιμάζουμε κάθε χρόνο, δίνουμε την ευκαιρία σε κάθε παιδί να ανακαλύψει τον εαυτό του και τις δυνατότητές του και να απορροφήσει τις πληροφορίες που του προσφέρονται με τον πιο φυσικό τρόπο.

Προσεγγίζοντας το εκάστοτε θέμα του Φεστιβάλ με διαφορετικό τρόπο την κάθε φορά και χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές των τεχνών και των επιστημών, αποτελεί μια ολιστική εκπαίδευση, ένα δώρο πραγματικά για το κάθε παιδί που συμμετέχει.

Πλέον, φορέας του Φεστιβάλ, είναι και η ομώνυμη Ακαδημία ΕΝαρμονία, που έχει αναλάβει την προώθηση και υποστήριξή του.

 

«Η Τιτανομαχία», η ταινία

Για πρώτη φορά όμως φέτος, πλησιάσαμε το αρχικό όραμα του Φεστιβάλ: ένα Φεστιβάλ όπου τα ίδια τα παιδιά θα έχουν τον πρωταρχικό λόγο από τη σχεδίασή του μέχρι την πραγματοποίηση και την ολοκλήρωσή του.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς η εκπαίδευσή τους επικεντρώθηκε σε αυτό τον σκοπό. Να προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε σταδιακά να αναλάβουν πρωταγωνιστικούς ρόλους, όχι μόνο πάνω στη σκηνή αλλά και πίσω από αυτήν.

Τα ίδια τα παιδιά έγραψαν το θεατρικό, κατασκεύασαν τα σκηνικά, συνέθεσαν τη μουσική, δάνεισαν τις φωνές τους στις κούκλες. Η προσπάθειά τους όμως δεν σταμάτησε εκεί. Τα εργαστήρια και οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ οργανώθηκαν και παρουσιάστηκαν εξ’ ολοκλήρου από τα παιδιά στα παιδιά!

Η προσπάθεια όλων ήταν πραγματικά «τιτάνια» και η μεταμόρφωση αυτών των παιδιών σε δασκάλους διήρκησε πάνω από ένα χρόνο. Κατάφεραν να μετατρέψουν τις αδυναμίες τους σε προτερήματα, και με αυτοπεποίθηση και σιγουριά που θα ζήλευε πραγματικά κάθε ενήλικας, έλαμψαν ως εισηγήτριες και μετέδωσαν το πάθος, την όρεξη και τη χαρά που αντλούν και οι ίδιες από το εκπαιδευτικό αυτό σύστημα.

Έτσι λοιπόν, θαυμάσαμε την Ευγενία Κοσμίδη, την Μαριαλένα Καραΐσκου, την Κάισα Βρέτου, τη Δέσποινα Γρούνα και τη Δήμητρα Χουλιαρά σε πολλαπλούς ρόλους μπροστά και πίσω από τις κάμερες!

Υποστηρικτές και εμψυχωτές μας όμως καθ΄όλη την περασμένη χρονιά, ήταν και η φιλόλογος κα. Άρτεμις Στικούδη, η οποία εκτός από τις πολύτιμες γνώσεις της και πληροφορίες που μοιράστηκε με τα παιδιά επάνω στο θέμα της Τιτανομαχίας, είχε και την τελική επιμέλεια του κειμένου. Το σπουδαιότερο όμως είναι πως μαζί της κάθε φορά έφερνε τον ανεξάντλητο ενθουσιασμό της για την προσπάθεια που κάναμε, ο οποίος πραγματικά ήταν και το καύσιμο για να προχωρήσουμε και να φτάσουμε ως το τέλος και την ευχαριστούμε πολύ! Και φυσικά, ο φωτογράφος μας ο κος Βαγγέλης Ξένος, που χωρίς αυτόν και το εκπληκτικό μοντάζ που έκανε δεν θα υπήρχε ταινία να σας παρουσιάσουμε! Κατάφερε πραγματικά όχι μόνο να αναδείξει τη δουλειά των παιδιών, αλλά να την πάει και πολλά σκαλιά πιο πάνω.

Πραγματικά, το ταξίδι που κάναμε την περασμένη χρονιά ως στις αρχές της ελληνικής μυθολογίας άξιξε την κάθε στιγμή και είμαστε βέβαιοι πως και στο μέλλον, αυτά τα παιδιά, με αυτή την εκπαίδευση που λαμβάνουν, θα παίξουν σπουδαίους ρόλους στον κόσμο μας!

Σταυρούλα Μαυρομμάτη , Μουσικός

 


 
Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.