Ο ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ ΣΤΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΑΖΑΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ
Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στο Κηποθέατρο ΑΛΚΑΖΑΡ της Λάρισας, η Πανθεσσαλική εκδήλωση – παράσταση, «ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ», με θέμα τον συνολικό πολιτισμό της Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι φορείς:
Περιφέρεια Θεσσαλία – Δήμος Λαρισαίων –
ΠΟΣΑΡ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας)
Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «Έλξευσις».

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος παρουσίασε χορούς της Μαύρης Θάλασσας, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου κου Θανάση Μπέα.
Η Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Φιλοπρόοδου, συγχαίρουν όλους, όσους συνέβαλλαν στην επιτυχία αυτής της πολιτιστικής εκδήλωσης.
Συγχαρητήρια στον οραματιστή ,Θρακιώτη ποιητή Κυριάκο Κυτούδη, που με οδηγό το μεράκι, αλλά και την αγωνία του για την διάσωση του γλωσσικού μας πλούτου, κατόρθωσε να μας κάνει κοινωνούς μιας μοναδικής πολιτιστικής μυσταγωγίας.
Μία πολιτιστική εκδήλωση με χορό, τραγούδι, μουσική, θέατρο, ποίηση, όλα αρμονικά και πρωτότυπα δεμένα μεταξύ τους. Όλες αυτές οι τέχνες αποδόθηκαν στο γλωσσικό ιδίωμα της Ανατολικής Ρωμυλίας.
Η καθημερινότητα των προγόνων μας, τα σημαντικά γεγονότα της ζωής τους,οι αντιλήψεις τους,τα ήθη και έθιμά τους, τα συναισθήματά τους, παρουσιάστηκαν έντεχνα “παντρεμένα” μεταξύ τους.
Η λογοτεχνική ομάδα, με τις τόσο εσωτερικές αφηγήσεις τους, κατόρθωσαν να ξυπνήσουν μνήμες και να εκμαιεύσουν τα συναισθήματα των παρευρισκομένων.
Χορευτικά συγκροτήματα από τους εν Θεσσαλία συλλόγους μέλη της ΠΟΣΑΡ, χόρεψαν χορούς από Καβακλί – Μοναστήρι – Μπογαλίκι – Κωστή και Μαύρη Θάλασσα.

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.