Συγκεντρώθηκαν οι πρώτες υπογραφές για την αλλαγή νομοθεσίας αδειδότησης και λειτουργίας των Λούνα ΠαρκΣυγκεντρώθηκαν οι πρώτες υπογραφές

για την αλλαγή νομοθεσίας αδειδότησης

και λειτουργίας των Λούνα Παρκ

Οι πολίτες του Αλμυρού ζητούν να εφαρμοστεί

το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο

Δείτε τα σημεία συγκέντρωσης υπογραφών

Μπορείτε να υπογράψετε και μέσω διαδικτύου

 

Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στην Αλατοστράτα, συγκεντρώθηκαν οι πρώτες υπογραφές για νέο νομοθετικό πλαίσιο στο καθεστώς αδειοδότησης, λειτουργίας, ελέγχου και εποπτείας  των Λούνα Παρκ , μετά από διεξοδική ανάλυση της κείμενης δαιδαλώδους νομοθεσίας από την Έλενα Ράπτη, νομικό-πυραγό.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

  1. Συμφωνώ ανεπιφύλακτα και υπογράφω προς το σκοπό της μεταρρύθμισης του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου αναφορικά με την αδειοδότηση, λειτουργία, πιστοποίηση, ελέγχου και εποπτεία των υπαίθριων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων (λούνα παρκ).
  2. Υπογράφω για ένα νέο, σύγχρονο, σαφές και σύμφωνα με τις ισχύουσες Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές, Κανονισμούς λειτουργίας και Πρότυπα μοντέλο (και ιδίως σύμφωνα με τα οριζόμενα στη νέα σειρά Ευρωπαϊκών Προτύπων EN 13814-1/2/3:2019) που θα επαναπροσδιορίζει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης, ελέγχου, πιστοποίησης και εποπτείας των παιχνιδομηχανών των λούνα παρκ, με γνώμονα την προστασία των χρηστών από τον κίνδυνο ατυχημάτων και τη βελτιωση της ασφάλειας, μέσω αλλαγών στο σχεδιασμό, την κατασκευή και το πλαίσιο λειτουργίας τους.
  3. Υπογράφω, τέλος, για τη θέσπιση και εκχώρηση της αρμοδιότητας πιστοποιησης, ελέγχου και επιβεβαίωσης τήρησης του νέου θεσμικού πλαισίου σε Διαπιστευμένους Φορείς Επιθεώρησης και Πιστοποίησης.

 

Οι χειρόγραφες υπογραφές θα συγκεντρώνονται έως και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου.

Όσοι δεν μπόρεσαν να είναι μαζί μας την Τετάρτη, μπορούν να υπογράψουν στο studio αισθητικής face & Body της Νεκταρίας Κοτζαπαναγιώτη στον Αλμυρό, στο κατάστημα ρούχων “Σοφία” της Ντίνας Μαγγανά στη Βασ. Κων/νου στον Αλμυρό, στο κομμωτήριο της Σοφίας Μπίλικα  (πλησίον gossip), στο κουρείο του κ. Θωμαΐδη στην Ευξεινούπολη, στο super market Χριστίνα στην Αμαλιάπολη, στην καφετέρια Giacomo και στην καφετέρια του κ. Λιμαντζάκη στον Πτελεό. Στη Σούρπη στις καφετέριες «Έβενος» και “tree coffee” και στα γραφεία της εφημερίδος μας «Λαός του Αλμυρού», στην πάροδο Μιχοπούλου, πλησίον του Χρυσοχοείου των Αφων Τσιγάνη (όσοι επιθυμούν μπορούν να πάρουν λίστες από τα γραφεία μας Δευτέρα, Τρίτη 8-13:00).

 

Μπορείτε να υπογράψετε μέσω ίντερνετ

Για την επίτευξη του στόχου μας, συλλέγουμε ηλεκτρονικές υπογραφές, μέσω της ιστοσελίδας avaaz, κλικ εδώ.

Παρακαλώ κοινοποιήστε. Η αλλαγή της νομοθεσίας αφορά το πανελλήνιο και όχι μόνο τον Αλμυρό.

 

Η εκδήλωση

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μαθητές, εκπρόσωποι: της Δημοτικής Αρχής, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αλμυρού, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου, της Ποιότητας Ζωής, Κοινοτήτων του Αλμυρού, Πολιτιστικών Συλλόγων, των Κινήσεων Νέων Πτελεού και Σούρπης, της Ένωσης Επαγγελματοβιοτεχνών, επαγγελματίες του Αλμυρού, πολίτες.

Η Βιβή Τσιντσίνη στην εναρκτήρια ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων:

Σας καλέσαμε ώστε να πιέσουμε, να αυστηροποιηθεί ο νόμος, να αλλάξει…

Δεν σας καλέσαμε για να δικάσουμε ή να καταδικάσουμε κάποιον. Δεν σας καλέσαμε για να καταργήσουμε κάποιον επαγγελματικό κλάδο. Ξεκαθαρίζουμε ότι το κάλεσμα, η συζήτηση, το ψήφισμα, αφορούν στην αλλαγή της νομοθεσίας αδειοδότησης των Λούνα Παρκ και ότι δεν θα δεχθούμε συζήτηση για παρεμφερές θέμα, με σκοπό να εξυπηρετηθεί καλύτερα ο αρχικός μας στόχος.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας λίγες σκέψεις… νέα αποκτήματα… Εργασία είναι αυτό που κάνεις για ‘σενα… Το έργο.. είναι αυτό που μένει… η προσφορά σου στην ανθρωπότητα. Η ανθρωπότητα ξεχνά εύκολα… Πράγμα που δυσκολεύει τον αγώνα που ξεκινάμε…

Όμως… η ανθρωπότητα αποβάλει το μέτριο… και κρατά το τέλειο… Αν τα καταφέρουμε… και δημιουργήσουμε κάτι τέλειο… θα παραμείνει… για πολύ καιρό τουλάχιστον… Σας καλέσαμε λοιπόν, να κάνουμε έργο, να προτείνουμε έναν τελειότερο νόμο, ο οποίος αιτούμαστε να ψηφιστεί.

Η Έλενα Ράπτη, έχει συντάξει μια πρόταση προς ψήφιση, την οποία και θα σας διαβάσει. Στο τέλος της ομιλίας της θα ακολουθήσει συζήτηση, η οποία θα διαμορφώσει το τελικό κείμενο που θα ψηφίσουμε στο τέλος της εκδήλωσης.

Είναι λυπηρό που σε χώρους που προσέρχονται μαζικά παιδιά, δεν μπόρεσε η χώρα μας, η Ελληνική πολιτεία να δημιουργήσει ένα νομικό πλαίσιο που να διασφαλίζει μία σειρά από κανόνες ασφάλειας.

Αλλά θα σας πω και κάτι τραγικότερο.

Πριν καλέσω σ’ αυτή την προσπάθεια, συζήτησα με τα παιδιά μου και με άλλους εφήβους. Μου αποκρίθηκαν ότι δεν αλλάζει τίποτε στην Ελλάδα. Ότι όλα γίνονται για το χρήμα. Ότι τα αιτήματα των πολιτών δεν εισακούονται και ότι ματαιοπονώ.

Αρνούμαι πεισματικά να αφήσω τέτοια κληρονομιά στη γενιά που ακολουθεί. Δίνω το παράδειγμα στα παιδιά μου διεκδικώντας γι’ αυτά και για ‘μενα…

 

Η κα Έλενα Ράπτη ερεύνησε νομικά το θέμα και παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, παρουσιάζοντας μια  συγκριτική, κριτική επισκόπηση του εγχώριου υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης, λειτουργίας, πιστοποίησης, ελέγχου και εποπτείας των υπαίθριων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων προσωρινού χαρακτήρα (περιλούνα παρκ) με το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό, ενώ, κατέληξε στην εισήγησή της, καταθέτοντας προτάσεις αναμόρφωσής του.

Σε σχέση με τα ισχύοντα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με τα λούνα παρκ, η κα Ράπτη εξήγησε πως, στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, τόσο η αδειοδότηση όσο και η λειτουργία, πιστοποίηση  και εποπτεία  των παιχνιδιών είναι ειδικά  νομοθετημένη και επιβάλλεται στους λειτουργούς των εγκαταστάσεων των ψυχαγωγικών πάρκων και Λούνα Παρκ, υπάρχουν, δε, σχετικά Εθνικά Πρότυπα και Κανονισμοί καθώς και εναρμονισμένα Ευρωπαϊκά πρότυπα (EN Standards) που διέπουν τις απαιτήσεις ασφαλείας που πρέπει να ικανοποιούν  τα παιχνίδια, τόσο κατά το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη συναρμολόγηση και τη λειτουργία τους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά, στην πολύ πρόσφατα εγκριθείσα σειρά Ευρωπαϊκών προτύπων EN 13814-1/2/3:2019.

Ο έλεγχος και η επιβεβαίωση τήρησης των ως άνω Κανονισμών και Προτύπων ανήκει ως αρμοδιότητα σε Διαπιστευμένους Φορείς Επιθεώρησης και Πιστοποίησης.

Στον αντίποδα, σε εθνικό επίπεδο, αναφέρθηκε στην ύπαρξη ενός δαιδαλώδους, μη επαρκούς θεσμικού πλαισίου σε σχέση την αδειοδότηση και λειτουργία των υπαίθριων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων προσωρινού χαρακτήρα, σύμφωνα με το οποίο πρακτικά προβλέπεται, ότι για την άσκηση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, όπως, λούνα πάρκ, πίστες αυτοκινητιδίων, τσίρκο, μουσικές συναυλίες, επιδείξεις και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, απαιτείται αυτοτελής άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, με αρμόδια αρχή έκδοσης της άδειας αυτής, τους Δήμους της χώρας, οι οποίοι κατόπιν εκζήτησης και λήψης μιας σειράς δικαιολογητικών από τους ενδιαφέρομενους, προβαίνουν στην έκδοση, δίχως κάποια περαιτέρω προϋπόθεση ή θεσμική απαίτηση.

Σε ότι αφορά, δε, στον περιοδικό έλεγχο της καλής λειτουργίας, πιστοποίησης, και εποπτείας των υπαίθριων αυτών ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, η κα Ράπτη ανέφερε ότι, απουσία σαφούς θεσμοθετημένου κανονιστικού πλαισίου, προκύπτει-δευτερογενώς-η υποχρέωση των Δήμων γι’ αυτό (ΥΠΑΝ Εγκ. 1/2018), καταλείποντας, ωστόσο πρακτικά, στους ιδιοκτήτες λούνα παρκ την ανάληψη πρωτοβουλιών συντήρησης, ελέγχου και πιστοποίησης, γεγονός το οποίο επικυρώνεται και νομολογιακά. 

 

 

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.