Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 9-11-2019 - Λαός Του Αλμυρού
Γιώργος Τσιντσίνης

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 9-11-2019

Μέχρι την Κίνα φτάσαμε

ν’ ανοίξουμε δουλειές.

Κι οι φίλοι στο προσφυγικό

μας κάνουν …μαϊμουδιές.

Αμερικάνικες, μετεωρολογικές ιστοσελίδες, οι οποίες διεκδικούν εγνωσμένη εγκυρότητα, διατείνονται ήδη ότι θα είναι πιο ήπιος από τον περσινό (2018) ο φετινός χειμώνας και μάλιστα με θερμοκρασίες λίγο πιο υψηλές από τις συνήθεις για την εποχή. Τα παρήγορα αυτά νέα διανθίζονται μάλιστα και με άλλες πληροφορίες, που θέλουν να κρατιούνται οι σοβαρότερες καταιγίδες και οι ψυχρότερες αέριες μάζες γενικότερα εγκλωβισμένες στη Βόρεια Ευρώπη και να μην φτάνουν στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα. Μακάρι όλα αυτά να επαληθευτούν στην πράξη δίνοντας -συν τοις άλλοις- «ανάσες» στα ταλαιπωρημένα βαλάντια των Ελλήνων. Μακάρι να κυλήσει ομαλά και ήπια όλος ο φετινός χειμώνας…

 

Τη σαφή πρόθεση της κυβέρνησης να ανακοπούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και παράλληλα να πειστούν οι τοπικές κοινωνίες της ενδοχώρας να δεχθούν να μοιραστούν το βάρος του προσφυγικού διαμηνύουν οι αρμόδιοι υπουργοί, όπως γράφουν τα «Νέα». Ο Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί απεριόριστο αριθμό μεταναστών. Γίνεται μία πολύ συντονισμένη προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στη Μυτιλήνη και στη Σάμο κ.α., γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαρκής ροή μεταναστών προς τα νησιά μας και προς την πατρίδα μας», συνέχισε ο υπουργός Εσωτερικών τονίζοντας πως αν χρειαστεί θα ληφθούν και επιπρόσθετα μέτρα. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο «συντονισμένα και οργανωμένα θα υπάρξει μετακίνηση ενός αριθμού μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το αντιμετωπίζουμε με σχέδιο. Είναι δύσκολο. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους τους πολίτες», επεσήμανε ο υπουργός.

 

Όμως το κύμα διαμαρτυρίας κατά των ασταμάτητων προσφυγικών ροών ογκώνεται σε όλη την Ελλάδα (σαν «βραδυφλεγή βόμβα» χαρακτηρίζεται) και μάλιστα πριν καν εκδηλωθεί πρόθεση μετεγκατάστασή τους σε διάφορα σημεία της χώρας, όπως π.χ. και στη δική μας περιοχή. Πάντως η ουσία είναι ότι πρέπει να βρεθεί μια καλή λύση και σύντομα, άμεσα. Και το «κλειδί» είναι η Ενωμένη Ευρώπη, η οποία πρέπει να συνεργαστεί με την Τουρκία, αφ’ ενός (που κάνει τους δικούς της εκβιασμούς και κολπάκια) και κυρίως να επωμισθεί η ίδια η Ευρώπη ένα μεγάλο αριθμό του φόρτου των μεταναστών. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει μια «άλλη» χώρα, να αλλοιωθεί, με τόσους αλλοδαπούς και αλλόθρησκους. Είμαστε λίγοι και οικονομικά αδύναμοι και οι καλοί μας εταίροι δεν μπορούν πλέον να σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στο μεγάλο αυτό πρόβλημα που είναι σε εξέλιξη.

 

Στην εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού που αφορά την ισοκατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλους τους νομούς της χώρας, παρά τις αντιδράσεις, θα προχωρήσει λοιπόν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποσυμφόρησης των νησιών. «Οι αιτούντες που μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα θα κατανεμηθούν σε όλους τους νομούς έτσι ώστε οι αιτούντες άσυλο να μην ξεπερνούν σε ποσοστό το 1% του γηγενούς πληθυσμού σε κάθε νομό», τονίζει ο ειδικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, παρά τις μεταφορές που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην ενδοχώρα, η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών παραμένει κρίσιμη.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», στη Μόρια, το ΚΥΤ της Λέσβου, βρίσκονται περίπου 15.000 άνθρωποι, ενώ η χωρητικότητα της δομής είναι 2.800 άτομα, στη ΒΙΑΛ στη Χίο, διαμένουν 5.000 άτομα (χωρητικότητα 1.000), στη Σάμο 6.200 (χωρητικότητα 650), στη Λέρο 2.270 (χωρητικότητα 860), στην Κω 3.755 (χωρητικότητα 816). Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 4.000 ακόμα θέσεις σε ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες αναμένεται να καλυφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα με αιτούντες άσυλο που θα μετακινηθούν από τα νησιά.

 

Με τίτλο «Παράταιρη όξυνση» η Καθημερινή αναφέρει πως «Το αναγνωρίζουν όλοι, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων: Η χώρα διάγει την πιο ήρεμη πολιτική της φάση τα τελευταία δέκα χρόνια. Ωστόσο, έπειτα από πολύ καιρό εκδηλώνεται πάλι ένταση στο πεζοδρόμιο. Έχουν αφυπνιστεί μικρές μειοψηφίες που διεκδικούν ασύμμετρη επιρροή στον δημόσιο χώρο· που κλείνουν τους δρόμους και συγκρούονται με την αστυνομία, ενώ τα αμέσως προηγούμενα χρόνια είχαν περιέλθει σε νάρκη. Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς πού οφείλεται το παράδοξο. Πού ήταν όλοι αυτοί που τους τελευταίους δύο μήνες επιχειρούν να ξαναστήσουν το τελετουργικό μιας παράταιρης όξυνσης;» Και «τι κάνει νιάου, νιάου στα κεραμίδια;» Μήπως …σκύλος που μιλάει ξένες γλώσσες; Ποιανών «μαστοριά» είναι οι πεζοδρομιακές οξύνσεις, εδώ και χρόνια; Τάχα δεν τους ξέρουμε; Δεν τα ζήσαμε στο πετσί μας; Δεν κλάψαμε, ακόμη και αθώους, όπως π.χ. στη Marfin;

 

Εμπόριο ελπίδων και όργιο παραπληροφόρησης και μπόλικης… «σάλτσας» διατρέχει καθημερινά το διαδίκτυο γύρω από τα οφειλόμενα αναδρομικά των συντάξεων, τις επικουρικές και άλλες παρεμφερείς οικονομικές ειδήσεις γύρω από τις αναφαίρετες οικονομικές ανάγκες των απόμαχων της εργασίας, τους ηλικιωμένους, πολλοί και πολλές από τους οποίους αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα επιβίωσης, παρά το γεγονός ότι έφαγαν μια ζωή ολόκληρη δουλεύοντας, ειδικότερα στον ιδιωτικό τομέα. Είναι περίπου ντροπή πάντως να αναμασιούνται συνεχώς τα ίδια και τα ίδια, επιεικώς αστήρικτα, με πληροφορίες του «εάν» και του «όταν» και να κοροϊδεύονται έτσι ασύστολα οι ενδιαφερόμενοι και οι συγγενείς τους.

 

Μαύρα περιβραχιόνια επέλεξαν να φορέσουν οι μαθητές του γυμνασίου και του γενικού λυκείου Ευρωπού στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, για να διαμαρτυρηθούν με αυτόν τον τρόπο για τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση και στην παιδεία. Υπενθυμίζεται πως οι μαθητές της β΄ και γ΄ τάξης του λυκείου δεν παρακολουθούν μαθήματα θετικής κατεύθυνσης, καθώς δεν έχουν έρθει ακόμη καθηγητές. Συνέπεια αυτού είναι να πραγματοποιούνται μόνο τα μαθήματα γενικής παιδείας, δηλαδή να γίνεται μάθημα δύο ώρες την ημέρα. Και θα συμπλήρωνα πως αυτή ήταν μια σοβαρή και αξιοπρεπής μαθητική διαμαρτυρία, για ένα εξ ίσου πολύ σοβαρό θέμα που απασχολεί την τοπική μαθητική κοινότητα. Μια διαμαρτυρία που καμιά σχέση δεν έχει με τις γελοιότητες που είδαμε σε βίντεο και φωτογραφίες, από κάποιους εγκάθετους, μη μαθητές, που αποπειράθηκαν να γελοιοποιήσουν την παρέλαση και την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ».

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Λάμπρου Καραγεώργου στη «Ναυτεμπορική», που ειδικεύεται ως γνωστόν στις οικονομικές ειδήσεις, καταγράφεται «νέα αύξηση του μεριδίου του κατέγραψε το 2018 ο Ελληνόκτητος εμπορικός στόλος, σύμφωνα με ετήσια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η μεταφορική ικανότητα του υπό ελληνικής πλοιοκτησίας στόλου, σύμφωνα με την έκθεση της Unctad, ανερχόταν την 1η Ιανουαρίου 2019 στα 349,195 εκατ. dwt και αποτελούσε το 17,79% του παγκόσμιου στόλου, έναντι 330,176 εκατ. dwt και 17,28% μεριδίου την 1η Ιανουαρίου 2018. Ο στόλος την Πρωτοχρονιά του 2019 αριθμούσε 4.536 πλοία, ενώ το 2018 αριθμούσε 4.371 πλοία. Η Ελλάδα, όπως αναφέρει η έκθεση, κατέχει για μία ακόμη χρονιά την πρώτη θέση, ενώ οι πέντε μεγαλύτερες ναυτιλιακές χώρες, δηλαδή η Ελλάδα, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% της παγκόσμιας μεταφορικής ικανότητας. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την Ελλάδα η Κίνα και η Σιγκαπούρη αυξάνουν τα μερίδιά τους στον παγκόσμιο στόλο, ενώ η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Κορέα και το Χονγκ Κονγκ χάνουν έδαφος.» Η εμπορική ναυτιλία όπως και ο τουρισμός είναι οι σπάνιες αλλά ευλογημένες Ελληνικές πρωτιές που αιμοδοτούν σταθερά την εθνική μας οικονομία. Ευτυχώς…

 

Συνεχίζονται τα παρήγορα νέα δείγματα ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας, που ολοένα και …ξεθαρρεύει, από τότε που τόλμησε να ξαναβγεί στην ελεύθερη αγορά, μετά την υπερ-δεκαετή οικονομική κρίση: Μετά την έκδοση τρίμηνων εντόκων με αρνητικό επιτόκιο, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε πρόσφατα 812,5 εκατ. ευρώ και την έκδοση εξάμηνων εντόκων με μηδενικό επιτόκιο, με την έκδοση μάλιστα να υπερκαλύπτεται κατά 2,8 φορές. (Πού θα μας πάει; Θα γυρίσει σύντομα για τα καλά ο τροχός.)

 

Για όλα τα θέματα της επικαιρότητας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε γνωστό στέκι στου Ψυρρή. Σύμφωνα με κομματικές πηγές και ρεπορτάζ του ΑΠΕ, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για «χαλαρό ποτό», στο «Λοκάλι» στου Ψυρρή, με τον ίδιο να φτάνει στο μαγαζί, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Κουμουνδούρου, λίγο μετά τις 08:30 το βράδυ. Οι περισσότεροι βουλευτές προτίμησαν λευκό κρασί, ο κ. Τσίπρας έβγαλε δεκάδες selfie μαζί τους, ενώ είχε την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τους νεοεκλεγέντες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Στου Ψυρρή λοιπόν και -με άλλα λόγια- οι Συριζαίοι μάλλον άρχισαν να …ξεψειρίζονται.

 

Με τον εμπνευσμένο τίτλο «Οι Ατλαντίδες του κοντινού μέλλοντος» η εφημερίδα «Καθημερινή» δημοσιεύει την απευκταία πρόβλεψη, ότι «η άνοδος της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων αναμένεται να επηρεάσει, έως το 2050, τριπλάσιο αριθμό ανθρώπων από αυτόν που εκτιμούσαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Communications και προειδοποιεί ότι η νέα πραγματικότητα θα αποτελέσει μείζονα απειλή για όλους και θα σβήσει από τον χάρτη κάποιες από τις μεγάλες παράκτιες μητροπόλεις της υφηλίου.»

 

Κάθε μέρα λοιπόν διαβάζουμε και μαθαίνουμε ένα ακόμη …ανδραγάθημα αυτού που λέμε συλλήβδην «κλιματική αλλαγή», κάτι δηλαδή που ακούγεται πολύ …αθώο μπροστά στη συνολική απειλή για τον πλανήτη και τις καινοφανείς καταστροφές που επικρέμανται πάνω από τα κεφάλια μας. Προφανώς όμως δεν κάνουμε κάτι ή μόνο λίγα ελάχιστα για να αποτρέψουμε την ορατή απειλή. Ίσως μας ησυχάζει το γεγονός, ότι αυτά παραπέμπουν σ’ ένα μεσοπρόθεσμό μέλλον που εμείς μακάριοι σκεφτόμαστε πως μάλλον δεν θα ζούμε και τη ζημιά οδυνηρά θα την πληρώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

 

Είναι να γελάω (ή να κλαίω;) όταν σκέφτομαι πως, με την άνοδο της στάθμης των θαλασσών π.χ., η παραλία της Καράγκιορης μπορεί να φτάσει ίσως (σε 50 με 60 χρόνια) μέσα στην οικιστική ζώνη της πόλης του Αλμυρού. Δυστυχώς όμως δεν θα ζω τότε, που η οδός Βασιλέως Κωνσταντίνου, ας πούμε, θα έχει μετατραπεί σε θαλάσσιο κανάλι, όπως και οι άλλοι σημερινοί κεντρικοί δρόμοι. Τότε να σας δω σε ποια …πεζοδρόμια θα παρκάρετε αυθαίρετα ή πώς θα οδηγούν τις …βάρκες τους οι Σαρακατσαναίοι.

 

Ναι, ναι, κυρία μου… Δεν χρειάζεται να μου θυμίζετε ότι ο Αλμυρός είναι από τώρα …βουλιαγμένος. Το ξέρω πολύ καλά… Όμως επίσης ξέρω πως τα πρόστιμα του μελλοντικού Λιμεναρχείου Αλμυρού, θα είναι πιο τσουχτερά από τα τωρινά της Δημοτικής αστυνομίας.

 

Όπως επίσης, παλάβωσες, ρε Κόκα; Τι θα σε νοιάζει εσένα, αν τότε οι γονδολιέρηδες (δηλαδή οι ταξιτζήδες του τότε) θα παίζουν στα ηχητικά συστήματα της γόνδολάς τους τον Μπόνια, τον Σερμπέζη και λοιπούς;

 

Όχι, φίλε μου… Οι γονδολιέρηδες δεν θα σταματήσουν το κουτσομπολιό.

 

Μόνο από συνήθεια (για να μην πω ανία) εξακολουθούν να παρακολουθούν -κυρίως στην τηλεόραση- οι Έλληνες φίλαθλοι το εγχώριο ποδόσφαιρο… Είναι τόσες οι σπαραξικάρδιες φάσεις και τα «περίεργα» αποτελέσματα, που τίποτε πλέον δεν δείχνει να σώζει το μεγάλο «ασθενή». Όσα μέτρα και αντίμετρα και να παρθούν, για πολύ καιρό ή και πάντοτε στο εξής θα κυριαρχούν οι δυο -τρεις φραγκάτοι γνωστοί μεγαλο-παράγοντες και ο πολύς κόσμος θα απομακρύνεται από τα γήπεδα ολοένα και περισσότερο.

 

Πρώην Βουλευτής της Λαϊκής Ενότητας στη Β’ Αθηνών και πρώην Υπουργός ο γνωστός Δημήτρης Στρατούλης, συγκινεί με ανάρτησή του στο facebook και με αφορμή τα πρόσφατα γενέθλιά του: Σαν σήμερα, 2 Νοέμβρη 1958, η μάνα μου με γέννησε για πρώτη φορά, κι έχω τα πρώτα μου γενέθλια. Η μάνα μου με ξαναγέννησε για δεύτερη φορά, στις 22 Απριλίου του 1999, στο Λαϊκό Νοσοκομείο στην Αθήνα, όταν μου δώρισε για μεταμόσχευση τον ένα της νεφρό. Κι έχω τα δεύτερα γενέθλιά μου. Στις 3 Νοέμβρη 2011, ξαναγεννήθηκα για τρίτη φορά, στο δημόσιο Νοσοκομείο της Νανσύ στη Γαλλία, όταν μία μάνα δώρισε για μεταμόσχευση τα όργανα της νεκρής κόρης της κι έσωσε εμένα κι άλλους 7. Κι έχω τα τρίτα μου γενέθλια. Οι τρείς αυτές γεννήσεις μου έδωσαν τη δυνατότητα να ζήσω και να ξαναζήσω μία συναρπαστική ζωή. Γι’ αυτό, εκτός του ότι γράφτηκα στο μητρώο δωρητών οργάνων και ιστών, κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, για να βοηθήσω στη διάδοση της δωρεάς ανθρωπίνων οργάνων και ιστών, που είναι δώρο ζωής και την αύξηση των μεταμοσχεύσεων και στην χώρα μας. Το δικαιούνται όσοι και όσες ασθενείς τελικού σταδίου υποφέρουν και περιμένουν με αγωνία κι ελπίδα αυτό το δώρο ζωής από συνανθρώπους τους. Γιατί, όποιο κι αν είναι το ερώτημα, ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ είναι η απάντηση!!!» Η δωρεά οργάνων και ιστών, επομένως, είναι μια πολύ μεγάλη ευεργεσία προς πάσχοντες συνανθρώπους και θα έπρεπε με περισσότερη ενάργεια και αλληλεγγύη να την αντιμετωπίζουμε πάντοτε. Αρκεί να μπαίνουμε πάντοτε στη θέση του οποιουδήποτε πάσχοντα συνανθρώπου μας.

 

Μια άλλη ανθρώπινη και ανθρωπιστική παράμετρος στο προσφυγικό: Σωτήρας αποδείχθηκε για μια προσφυγοπούλα από τη Συρία ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος, όταν την συνάντησε πριν από δύο χρόνια στη Λάρισα. Η μικρή που έπασχε από μία εκ γενετής παραμόρφωση στα πόδια, σήμερα -χάρη στη βοήθειά του- είναι υγιέστατη. Η Ρουσίν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, μπορεί σήμερα να τρέχει, να παίζει, να γελά. Το μικρό κορίτσι, κόρη προσφύγων από το Κομπάνι της Συρίας, έρχεται με την οικογένειά της στη Λάρισα το 2017. Τον ξεριζωμό της μικρούλας συνοδεύει μία εκ γενετής σοβαρή παραμόρφωση στα πόδια που δεν της επιτρέπει να σταθεί. Αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της μόνιμης αναπηρίας. Η ζωή της αλλάζει στις 7 Ιουνίου 2017. Είναι η ημέρα που ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος, επισκέπτεται τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Λάρισα. Η μητέρα της Ρουσίν -αν και ήταν Ραμαζάνι- πλησιάζει τον Αρχιεπίσκοπο και ζητεί την ευλογία του. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας ζητεί τη συνδρομή εξειδικευμένων γιατρών και δρομολογείται η θεραπεία της. «Δεν θα ξεχάσουν ποτέ την Ελλάδα, δεν θα ξεχάσουν ποτέ τον Αναστάσιο που μεσολάβησε», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η συντονίστρια της δομής φιλοξενίας, Δανάη – Κατερίνα Νατσούλη. Και προσθέτει: «Είναι πολύ ευτυχισμένοι, γιατί το παιδί τους παίζει και πάει σχολείο». Η Ρουσίν σήμερα είναι τρεισήμισι ετών και τώρα ζει με την οικογένειά της στο Μόναχο.

 

«Είναι βραδιές, που σε ζητώ, μέρες που σε προσμένω./ Μπερδεύει ο αγέρας τις σκιές που έμεινα να κοιτάζω./ Πότε ανθρώπου μοιάζουν, πότε θεριό λυμένο./ Φοβήθηκα τη μοναξιά και σένανε φωνάζω.»

 

Το παραπάνω είναι ένα χαρακτηριστικό τετράστιχο από τη νέα ποιητική δουλειά, που κυκλοφόρησε ως συλλογή με το νέο βιβλίο της αεικίνητης Κατερίνας Μακρή, το δεύτερο κατά σειρά, με τον τίτλο «Σκόρπιοι Οσμανθοί» (εκδόσεις «Τάδε Έφη» – Αθήνα). Η πολυβραβευμένη φίλη ποιήτρια, σύζυγος του καλού μου φίλου και γνωστού Αλμυριώτη δικηγόρου Νίκου Μακρή, συνδυάζει όχι μόνο ένα πηγαίο (και θα ‘λεγα αστείρευτο) ποιητικό ταλέντο, αλλά και μια σπάνια συμπεριφορά χαμηλών τόνων, έναν ήπιο τρόπο ζωής, που διαποτίζει όχι μόνο την καθημερινότητά της, αλλά και τη χαρακτηριστική ποιητική της δεινότητα, έτσι όπως εκφράζεται, με λυρισμό και ευαισθησία και στον ποιητικό της λόγο. Η Κατερίνα αφιερώνει τα 40 ποιήματα του νέου της βιβλίου -πού αλλού, άλλωστε;- στους δυο νεογέννητους εγγονούς της και δεν δυσκολεύομαι να υποθέσω ότι μάλλον συχνά θα τους …νανουρίζει με τη διάχυτη μουσικότητα των στίχων της. Η έμμετρη μύηση των δυο τυχερών πιτσιρικάδων μάλλον έχει αρχίσει για τα καλά και τους εύχομαι υγεία (όπως και σ’ όλη την υπόλοιπη οικογένεια), για να δρέπουν για πολλά χρόνια τους νέους εύχυμους καρπούς από την ποίηση της γιαγιάς τους.

 

Θερμά παρακαλώ -ιδιαίτερα τις νοικοκυρές- να καθυστερήσουν λίγο ακόμη τους Χριστουγεννιάτικους στολισμούς, στα σπίτια και στις αυλές τους, αλλά και ακόμη οι Δήμοι και οι Σύλλογοι ας δείξουν μια ανάλογη αυτοσυγκράτηση… Να θυμίσω ότι αυτές οι εθιμικές πρωτοβουλίες, συχνά κακόγουστες και πάντοτε δαπανηρές, μπορούν κάλλιστα να διοχετευτούν σε κοινωνικές δαπάνες και δράσεις που πολλαπλά θα ωφελήσουν το κοινωνικό σύνολο και ειδικότερα τις ευπαθέστερες οικονομικά ομάδες του ντόπιου πληθυσμού. Επίσης αυτός ο εορταστικός διάκοσμος ας μην ξεφύγει φέτος, …χύμα και τσουβαλάτα.

 

Η Μόνικα Μπελούτσι κατέχει διαχρονικά τη νούμερο 1 θέση στις… καρδιές των ανδρών, γράφει το in.gr. Η Ιταλίδα άλλωστε είναι μια από τις πιο σέξι γυναίκες που είδαν ποτέ τα μάτια μας. Παρόλα αυτά, υπάρχει και μια Ισπανίδα που μπορεί να αποτελέσει άνετα τη διάδοχό της. Τη λένε Eva Padlock και έχει ανάλογες καμπύλες και κολάζει τους πάντες στο instagram. Που να δείτε όμως πώς κολάζει η κάθε Μάρτζι (όλα τα χαϊδευτικά της Μαριγώς), όταν βγαίνει «ζ’ μπλατεία» και περνάει για φρέντο εσπρέσο, με κανέλα και στέβια, από τα στέκια.

 

«Όσοι αγαπούν με όλο τους το «είναι», διαγράφουν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.»

 

-Μπαμπά, γιατί η γλώσσα που μιλάμε λέγεται μητρική;

-Γιατί πάντοτε γίνεται ό,τι λέει η μάνα σου.

 

«Μόνο εμείς, αντίθετα προς τους βαρβάρους, ποτέ δεν μετρήσαμε τον εχθρό στη μάχη.» (Aισχύλος).

 

 «Όσο κι αν κανείς προσέχει/ όσο κι αν το κυνηγά/ Πάντα, πάντα θα ‘ναι αργά/ δεύτερη ζωή δεν έχει.» (Οδυσσέας Ελύτης.)

 

Εγώ το πρότεινα -κακό του κεφαλιού μου;- και η εκδότρια το δέχτηκε: Να αυξήσω –όσο μπορώ και ανάλογα με την εκάστοτε επικαιρότητα ή την έμπνευση- την ύλη του «Δελτίου θυέλλης». Οχλοκρατικές εκδηλώσεις σε βάρος μου γίνονται αναγκαστικά δεκτές και -γενικώς- …περαστικά σας.

 
Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.