Τι κόμμα και τι οργάνωση θέλουμε, η ριζοσπαστική αριστερά στη νέα πραγματικότητα - Λαός Του Αλμυρού

Τι κόμμα και τι οργάνωση θέλουμε, η ριζοσπαστική αριστερά στη νέα πραγματικότητα

Η οργανωτική μορφή ενός κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν είναι ένα απλό περιτύλιγμα, που «ομορφαίνει» κάποιο περιεχόμενο. Είναι ο πολιτικός οδηγός που μπορεί να διευκολύνει και να ενδυναμώσει την πολιτική μας κατεύθυνση.

Με την παρέμβασή μου αυτή, θέλω να θίξω δύο ζητήματα. α) Τι κόμμα θέλουμε; β) Τι οργανωτικό σχήμα απαιτείται για να υπηρετηθεί αυτό το κόμμα.

 

Α/ ΤΟ ΚΟΜΜΑ
Η κοινωνία έχει ανάγκη ένα κόμμα με ισχυρό αριστερό πρόσημο. Δηλαδή ένα κόμμα, που εξ ορισμού αποκλείει κάθε δογματισμό και κάθε περιορισμό στην ελευθερία σκέψης. Ένα κόμμα σε επανίδρυση και όχι υπέρβαση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, όπως οραματικά και πολύ στοχευμένα το προσδιόρισαν ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας και οι κατευθύνσεις των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας.

Όραμα και στόχος είναι η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Δηλαδή ο σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία. Πρέπει να είναι η κινητήρια ιδεολογική ώθηση για πολιτική σκέψη και δράση. Πρέπει να είναι ο οδηγός του αγώνα μας για τη βελτίωση των συνθηκών επιβίωσης και διαβίωσης του λαού και των εργαζομένων.

Οι συνθήκες απαιτούν να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τα κινήματα, τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Μέσα σε αυτό το κόμμα χωράνε όλοι όσοι πιστεύουν και αγωνίζονται για το σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία και αποκλείουν κάθε δογματισμό και κάθε περιορισμό στην ελευθερία σκέψης. Ανεξάρτητα από πού προέρχονται και πως αυτοαποκαλούνται: αριστεροί ριζοσπάστες, αριστεροί σοσιαλιστές, δημοκράτες κομμουνιστές, σοσιαλδημοκράτες ή οικολόγοι -πράσινοι.

Μαζικό κόμμα σημαίνει ζωντανές οργανώσεις, σκεπτόμενες και συμμετέχουσες στις πολιτικές εξελίξεις. Μαζικό κόμμα σημαίνει ότι η ηγεσία δεν είναι αποκομμένη και αυτονομημένη από τη βάση. Το μαζικό κόμμα αποτελεί το μοναδικό όπλο της αριστεράς για να πολεμήσει το μέτωπο ακροδεξιάς – νεοφιλελευθερισμού, μιας ρεβανσιστικής Ν.Δ που μαζί με απρόσμενους συμπαραστάτες ΚΙΝΑΛ, Βελόπουλο, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.., έχει συμπτύξει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Ένα τέτοιο κόμμα δεν έχει ανάγκη απλά εγγεγραμμένα μέλη, που να ψηφίζουν για πρόεδρο μια φορά στο τόσο. Έχει ανάγκη από ενεργά, οργανωμένα μέλημε αυτοεκτίμησηπου να αισθάνονται και να είναι χρήσιμα και απαραίτητα στον αγώνα και στην πολιτική δράση. Μέλη που να συμμετέχουν στην λήψη των μικρότερων και μεγαλύτερων αποφάσεων, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο

 

Β/ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Χρειάζεται μια οργάνωση τέτοια, που να εκπληρώνονται δύο προϋποθέσεις:

Πρώτον, ένα μαζικό κόμμα μελώνανοικτό στην κοινωνίαδεμένο με τις ανάγκες και τις ανησυχίες της. Ένα κόμμα που τα στελέχη του να βγαίνουν μέσα από τα ίδια τα μέλη του, και όχι ένα κόμμα στελεχών, τεχνοκρατών

της πολιτικής. Οι οργανώσεις μελών μέσα στην κοινωνία πρέπει να είναι η ψυχή, η καρδιά και το μυαλό του κόμματος. Η σημερινή οργανωτική κατάσταση του κόμματος απαιτεί, να ρίξουμε όλο το βάρος μας στη δημιουργία αυτών των οργανώσεων και στη βοήθειά τους για την πολιτική λειτουργία τους.

Δεύτερον, ένα κόμμα που να μπορεί να μετατρέπει σε συλλογική γνώση την εμπειρία της πολιτικής πάλης. Γνώση που μετουσιώνεται σε συλλογική παραγωγή πολιτικών ιδεώνΜόνο με μια τέτοια λειτουργία εξασφαλίζεται ο περιορισμός των αναπόφευκτων λαθών και η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων τους.

Ένα σύγχρονο κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν έχει ανάγκη από εξ ορισμού «παντογνώστες» ηγέτες ή «πατερούληδες». Έχει ανάγκη από συλλογικά εκλεγμένους, συλλογικά ελεγχόμενους και συλλογικά σκεπτόμενους ηγέτες.

 

Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις και τα χαρακτηριστικά θα μπορέσει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που πήρε ένα 32% στις εκλογές του Ιουλίου, να αντιπαρέλθει τη δυσκολία της εποχής και τη σκληρή επίθεση του νεοφιλελευθερισμού. Μόνο έτσι θα αποτελέσει ξανά ριζοσπαστικό και προοδευτικό πόλο συσπείρωσης της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, που θέλει να ζήσει μια ζωή με ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια.

 

Αλμυρός, Νοέμβριος 2019

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΟΚΑΡΑΣ
Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.