Φωτιές άναψε η ενημέρωση για τα οικονομικά του Δήμου – Προσωπική επίθεση Εσερίδη στην Μπέη vid. - Λαός Του Αλμυρού

Φωτιές άναψε η ενημέρωση για τα οικονομικά του Δήμου – Προσωπική επίθεση Εσερίδη στην Μπέη vid.Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης 26 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τα οικονομικά του Δήμου από την Αντιδήμαρχο Οικονομικών κα Μπέη Αρετή.

Η κα Αντιδήμαρχος, εξήγησε ότι απομένουν αξιοποιήσιμα μόλις 100.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2020, όπως μπορεί να συνταχθεί με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εξηγώντας ότι ακόμη ενημερώνεται και παραλαμβάνει έγγραφα για οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου. Η Δημοτική Αρχή ενημέρωσε τους συμβούλους, ότι θα πρέπει να καταργηθούν μη συμβασιοποιημένα έργα, ώστε να γίνει ένας βιώσιμος προϋπολογισμός, ενώ σχέδιο για προϋπολογισμό των τεχνικών έργων, δεν μπορεί να συνταχθεί πριν τον Μάρτιο του 2020.

Η κα Μπέη, ενημέρωσε αναλυτικά για τα δεσμευμένα ποσά για έργα, για υπηρεσίες και πληρωμές, για τις ανάγκες για τη μισθοδοσία του 2020, τις συμβασιοποιημένες υποχρεώσεις, και το ύψος των ανεξόφλητων τιμολογίων που μέχρι και την 31η Αυγούστου του 2019 ανέρχονταν στα 564.098,41 ευρώ. Τέλος, επεσήμανε ότι σύμφωνα με το Τεχνικό πρόγραμμα υπάρχουν δεσμεύσεις στα τακτικά έσοδα του Δήμου για το 2020 ποσού 995.741,87 ευρώ, ενώ στις κρατικές επιχορηγήσεις (πρώην ΣΑΤΑ) 249.370,49 ευρώ.

Η Αντιδήμαρχος συνόψισε τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα παραπάνω, ως εξής:

  • Συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών
  • Δυσκολία πληρωμής των υποχρεώσεων του Δήμου λόγω των πληρωμών που έγιναν για τα έργα από τα τακτικά έσοδα (όπως π.χ. το ξύλινο κτήριο στο Κουρί: 190.000,00 ευρώ από τα 235.000,00 που κόστισε πληρώθηκαν από τακτικά έσοδα), αλλά και υποχρεώσεων από συμβάσεις που πρέπει να πληρωθούν από τη συγκεκριμένη πηγή εσόδων.
  • Έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα, όπως: δρόμοι που χρειάζονται συντήρηση, πλατείες που χρειάζονται συντήρηση, κτήρια που χρήζουν επισκευής, και άλλα, αφού τα χρήματα που προέρχονταν από τις κρατικές επιχορηγήσεις για μικρές υποδομές (πρώην ΣΑΤΑ) δεσμεύτηκαν για μεγαλύτερα έργα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Στεγασμένη λαϊκή αγορά, με κόστος 552.033,10 ευρώ, για την οποία δεσμεύθηκαν και θα αποδοθούν για την κατασκευή της, χρήματα από την παραπάνω επιχορήγηση που αντιστοιχούν στις επιχορηγήσεις σχεδόν δύο (2) ετών. Τα προβλήματα αυτά καλείται η νέα δημοτική αρχή να βρει έσοδα από άλλους πόρους προκειμένου να τα λύσει.
  • Αδυναμία κατάρτισης προϋπολογισμού για το έτος 2020, λόγω 1. δεσμεύσεων τακτικών εσόδων στο τεχνικό πρόγραμμα για έργα, 2. αποφάσεων ανάληψης υποχρεώσεων (ενώ το ποσό 15.476.224,94 αναλήφθηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2019 με την έγκριση του προϋπολογισμού και τα υπόλοιπα 1.691.553,64 τους επόμενους μήνες (Μάρτιο έως Ιούλιο, πέντε μήνες) αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το ποσό των υποχρεώσεων που αναλήφθηκε τον Αύγουστο, 847.357 ευρώ, λίγες μόνο ημέρες πριν τη προηγούμενη δημοτική αρχή εγκαταλείψει το δημαρχιακό κατάστημα.

 

Φραστική επίθεση Εσερίδη στην Μπέη

Η αναφορά για τα οικονομικά που παρέδωσε η απελθούσα Δημοτική Αρχή τον Αύγουστο, αλλά και ο ίδιος ο σκοπός της ενημέρωσης, προκάλεσε την αντίδραση του πρώην Δημάρχου κ. Δημήτρη Εσερίδη, ο οποίος σχολίασε «ήταν μια πολιτική που εφαρμόσαμε για να κάνουμε μεγαλύτερα έργα. Όταν σου επιχορηγούν το 50% για κάποιο έργο, εκμεταλλεύεσαι την ευκαιρία και αντί π.χ. να κάνεις έργο 400.000 ευρώ, κάνεις έργο 800.000 ευρώ.»

Ο Δήμαρχος κ. Χατζηκυριάκος, θέλησε να εξηγήσει ότι δεν επιχειρείται κριτική της απελθούσας Δημοτικής Αρχής. Ο κ. Εσερίδης τον διέκοψε για να ακολουθήσει λεκτικό πυξ-λαξ μεταξύ των Εσερίδη και Μπέη.

Ο κ. Εσερίδης προέτρεψε την κα Μπέη να προσέχει, γιατί δεν έχει εμπειρία, και η κα Μπέη του απάντησε ότι έχει πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στα οικονομικά, απ’ ό,τι μπορεί να έχει εκείνος.

Δ. Εσερίδης: Στο επόμενο Συμβούλιο θα σας απαντήσουμε για όλα αυτά κα Μπέη, γιατί δεν έχετε καταλάβει το πνεύμα λειτουργίας του Δήμου. Έχετε κατορθώσει μέσα σε τρεις μήνες να γίνετε η πλέον αντιπαθητική εδώ μέσα από πλευράς των υπαλλήλων. Όχι ισχυρή, αντιπαθητική. Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα σας πω ακόμη περισσότερα. Ο τρόπος αυτός είναι απαράδεκτος και αγενέστατος. Να κατηγορείτε την προηγούμενη δημοτική αρχή, που άφησε αυτά τα έργα, όσα δεν άφησε κανένας στο Δήμο Μαγνησίας και το κυριότερο ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο ταμείο του Δήμου 2.300.000 και δεν υπάρχει καμία σκιά ότι αυτά τα χρήματα παντελονιάστηκαν. Όσο για το ότι ότι δεν φταίνε οι υπάλληλοι αλλά και οι αιρετοί, το κρατάω. Μια φορά να μιλήσω εγώ, θα το μετανιώσεις.

Ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, εξήγησε ότι δεν κατάλαβε ο κ. Εσερίδης τι γίνεται και ότι είναι λάθος να μιλούν σε προσωπικό επίπεδο. «Δεν βάζουμε θέματα τιμιότητας. Μιλάμε για μια πραγματικότητα και ψάχνουμε τρόπους να προχωρήσουμε μπροστά.»

Η κα Μπέη απάντησε στον κ. Εσερίδη ότι «το μόνο (προσωπικό) που σας είπα είναι ότι η τακτική να πληρώνετε από τα τακτικά έσοδα για έργα, δεν έκανε καλό στον Δήμο, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα να πληρωθούν αυτά που πρέπει».

Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, συμφώνησαν με τον κ. Εσερίδη, ότι θα έπρεπε να σταλεί το περιεχόμενο της ενημέρωσης, νωρίτερα, ώστε να μπορούν να εξετάσουν τα στοιχεία.

Η κα Ράππου, ζήτησε να ηρεμήσουν οι τόνοι της συζήτησης ώστε να μπορεί το Σώμα να δημιουργήσει αντικειμενική άποψη του θέματος.

Ο κ. Τσόγκας τοποθετήθηκε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι τα ποσά είναι όλα δεσμευμένα» και συμφώνησε ότι θα πρέπει να απενταχθούν κάποια έργα, ώστε να γίνουν άλλα σημαντικότερα. Πρότεινε μάλιστα, να απενταχθεί το έργο της σκεπαστής λαϊκής αγοράς.

Σοβαρά κατηγορώ από τον κ. Νίκο Καλλέ

Ο κ. Καλλές, υπεράσπισε την απελθούσα Δημοτική Αρχή, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων, «εμείς σας αφήσαμε ταμείο και έργα για να υλοποιείτε τα επόμενα πέντε χρόνια. Τι θα κάνετε είναι δικό σας θέμα. Πρώτη φορά μαζί μας εισέπραξε ο Δήμος από βιοτεχνίες και βιομηχανίες… Θα σας πω και κάτι άλλο σημαντικό. Να πας να μιλήσεις με την κα ___. Να δεις πόσες βιοτεχνίες δεν πληρώνουνε. Υπάρχουν βιοτεχνίες χρωστάνε 50.000. Το οποίο είναι παράβαση καθήκοντος και γι’ αυτή και για ‘σας. Θα έρθει σε λίγο η ερώτηση από ‘μενα επίσημα. Δεν ρίχνω φωτοβολίδες. Θα δείτε βιοτεχνίες που τις έχει η κα ___ από κάτω και δεν έχουν δώσει φράγκο.»

Ο Δήμαρχος Αλμυρού, προσπάθησε να ρίξει, ματαίως την ένταση στην αίθουσα και τελικώς σχολίασε ότι «δεν ανέχεστε τη συζήτηση, δεν αντέχετε τη συζήτηση. Μόνος του ο Εσερίδης χρησιμοποιεί τέτοιο λεξιλόγιο. Λες και τσίμπησε.»

Ο κ. Άρης Καραγιώργος αναφορικά με τα οικονομικά που άφησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, τόνισε μεταξύ άλλων ότι, «αυτή η εικόνα δείχνει έναν δήμο που δουλεύει, δείχνει ότι κάποιοι έτρεξαν για να γίνουν έργα.»

Τέλος, η κα Μπέη, εξήγησε ότι έπρεπε να ενημερωθεί το Σώμα, γιατί πρέπει να απενταχθούν κάποια έργα. Ότι δεν γίνεται να ισοσκελιστούν τα έσοδα με τα έξοδα, μετά από τόσες δεσμεύσεις και πρότεινε να καταργηθούν όσα έργα δεν έχουν συμβασιοποιηθεί, να γίνει προσπάθεια αξιοποίησης της Δημοτικής περιουσίας και ταυτόχρονη μείωση των εξόδων, χωρίς όμως να στερηθούν οι πολίτες τις μέχρι σήμερα υπηρεσίες.

Στο περιθώριο της συζήτησης, ψίθυροι στο ακροατήριο εξόργισαν τον κ. Καλλέ, καθώς είτε άκουσε, είτε παράκουσε, ότι πολίτης, ζήτησε να απομακρυνθεί ο κ. Εσερίδης από την αίθουσα, όταν φώναζε στην κα Μπέη. Ο κ. Καλλές σηκώθηκε αμέσως όρθιος και φωνάζοντας, ζήτησε να απομακρυνθεί ο πολίτης από την αίθουσα. Εκείνος εξήγησε ότι λάθος άκουσε ο κ. Καλλές. Τελικά ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Τσούτσας επέβαλε την τάξη και συνεχίστηκε η συνεδρίαση.

 

 

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.