Μέρισμα για τα άτομα με κινητική αναπηρία ζητούν βουλευτές της Μαγνησίας

Δημοσιεύουμε τα δελτία τύπου των βουλευτών Ζ. Μακρής και Αλ. Μεϊκόπολου σχετικά με την καταβολή μερίσματος για τα άτομα με κινητική αναπηρία:

Την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος στα άτομα με κινητική αναπηρία αλλά και στους ανασφάλιστους γονείς τους, ζήτησε με   Κοινοβουλευτική Αναφορά της, η Βουλευτής Ν. Μαγνησίας, Ζέττα Μ. Μακρή, μετά από εύλογο αίτημα των μελών του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ».

Για την ανάγκη ενίσχυσης του εισοδήματος των ατόμων με κινητική αναπηρία και των οικογενειών τους και συγκεκριμένα για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος τόσο στα άτομα με κινητική αναπηρία όσο και στους ανασφάλιστους γονείς τους αιτείται με κοινοβουλευτική της αναφορά, η Βουλευτής Ν. Μαγνησίας, Ζέττα Μ. Μακρή. Η καταβολή αυτή, θα συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και στη διαφύλαξη της αξιοπρέπειάς τους. Η εν λόγω αναφορά κατατέθηκε την Τετάρτη 27-11-2019 προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γ. Βρούτση,  μετά από σχετική επιστολή του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ» στην οποία διατυπώνεται η εύλογη ανησυχία των μελών του για τη μη συμπερίληψη της αναπηρίας στην καταβολή του κοινωνικού μερίσματος.

 

Παρέμβαση Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για τα αιτήματα των Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας για το Κοινωνικό Μέρισμα

Τον υπολογισμό του κοινωνικού μερίσματος για το 2019 με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της κινητικής αναπηρίας, όπως τις υιοθετεί το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ» και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ), ζήτησε με ερώτησή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Ο κ. Μεϊκόπουλος τόνισε πως η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.,  σεβόμενη την ιδιαίτερη φύση της αναπηρίας και την αναγκαιότητα της διαφοροποιημένης αντιμετώπισής της, είχε εισάγει για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος ειδική πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία στο κάθε νοικοκυριό στο οποίο διαβιούσε άτομο ΑμεΑ, αυτό θα υπολογίζονταν ως ξεχωριστό ενήλικο άτομο, οδηγώντας έτσι σε συνολική αύξηση του ποσού του κοινωνικού μερίσματος που λάμβανε το εκάστοτε νοικοκυριό με άτομο ΑμεΑ. Ακόμη, διασφάλισε με νόμο (4611/2019, άρθρο 81) ότι τα προνοιακά επιδόµατα των ΑµεΑ δεν θα εντάσσονται σε καµία κατηγορία εισοδήµατος, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα των ατόμων με αναπηρία.

Ο Βουλευτής κάλεσε τους Υπουργούς να υιοθετήσουν τις προτάσεις του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ» για τον υπολογισμό του Κοινωνικού Μερίσματος για το 2019, αναγνωρίζοντας το τεράστιο κοινωνικό έργο που επιτελεί στη διευκόλυνση της καθημερινότητας των ατόμων με κινητική αναπηρία, την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος τους, αλλά και την ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τα θέματα αναπηρίας.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

κ. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: Αίτημα των Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας για το Κοινωνικό Μέρισμα

Το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ» τα δέκα χρόνια λειτουργίας του επιτελεί τεράστιο κοινωνικό έργο στην περιοχή, στον τομέα της προώθησης και προστασίας των δικαιωμάτων των Ατόμων με Κινητική Αναπηρία.

Σκοπός του Σωματείου είναι η διευκόλυνση της καθημερινότητας των ατόμων με κινητική αναπηρία και των οικογενειών τους, η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος τους, αλλά και η ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την ιδιαίτερη φύση και τις ανάγκες της κινητικής αναπηρίας.

Αυτή τη στιγμή το Σωματείο αριθμεί περισσότερα από 125 τακτικά μέλη και 40 περίπου αρωγά, ενώ αποτελεί το μοναδικό αμιγώς Α’ βάθμιο  κοινωνικό- συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με κινητική αναπηρία και των οικογενειών τους στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

Αίτημα του Σωματείου αποτελεί η διαμόρφωση του Κοινωνικού Μερίσματος για το 2019 με βάση την ιδιαίτερη φύση, τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της κινητικής αναπηρίας.

Έτσι, αρχικά για τον υπολογισμό του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να υπάρξει αύξηση του ανώτατου ορίου των εισοδηματικών κριτηρίων για την κινητική αναπηρία, ώστε να συμπεριληφθούν όσο το δυνατό περισσότεροι δικαιούχοι.

 

Για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος στα άτομα με κινητική αναπηρία δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται ούτε η οριζόντια χρήση τεκμηρίων, καθώς οδηγεί σε δυσανάλογα αποτελέσματα. Έτσι, δεν είναι ούτε αναλογικό, ούτε δίκαιο να προσμετράται στα περιουσιακά κριτήρια το Ι.Χ. αυτοκίνητο ατόμου με κινητική αναπηρία, που αποτελεί το μέσο διευκόλυνσης της κίνησής του.

 

Ακόμη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η κινητική αναπηρία οδηγεί σε αδυναμία των ατόμων για εργασία, από το κοινωνικό μέρισμα δεν θα πρέπει να αποκλειστούν οι ανασφάλιστοι με κινητική αναπηρία και οι ανασφάλιστοι γονείς ατόμων με κινητική αναπηρία.

 

Ανάλογα αιτήματα σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα των κινητικά αναπήρων διατυπώνει και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ), αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό τη σοβαρότητα του θέματος.

 

Η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπολογίζοντας ως μονάδα μέτρησης για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος το «νοικοκυριό» και σεβόμενη την ιδιαίτερη φύση της αναπηρίας και την αναγκαιότητα της διαφοροποιημένης αντιμετώπισής της, είχε εισάγει για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος ειδική πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία στο κάθε νοικοκυριό στο οποίο διαβιούσε άτομο ΑμεΑ, αυτό θα υπολογίζονταν ως ξεχωριστό ενήλικο άτομο, οδηγώντας έτσι σε συνολική αύξηση του ποσού του κοινωνικού μερίσματος που λάμβανε το εκάστοτε νοικοκυριό με άτομο ΑμεΑ.

 

Ακόμη, επί κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με το ν. 4611/2019 (άρθρο 81) θεσμοθετήθηκε ότι τα προνοιακά επιδόµατα των ΑµεΑ δεν θα εντάσσονται σε καµία κατηγορία εισοδήµατος και θα προστατεύονται από την κατάσχεση και τον συµψηφισµό, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα των ατόμων με αναπηρία.

 

Επειδή, η κινητική αναπηρία έχει ιδιαίτερη φύση και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με βάση τις εξειδικευμένες ανάγκες της.

Επειδή, το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ» επιτελεί τεράστιο κοινωνικό έργο στην περιοχή και αριθμεί περισσότερα από 125 τακτικά μέλη και 40 περίπου αρωγά.

Επειδή, το κοινωνικό μέρισμα για το 2019 θα πρέπει να διαμορφωθεί με βάση την ιδιαίτερη φύση, τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της κινητικής αναπηρίας.

Επειδή, δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί η οριζόντια χρήση τεκμηρίων που οδηγεί σε δυσανάλογα αποτελέσματα.

Επειδή, από το κοινωνικό μέρισμα δεν θα πρέπει να αποκλειστούν οι ανασφάλιστοι με κινητική αναπηρία και οι ανασφάλιστοι γονείς ατόμων με κινητική αναπηρία.

Επειδή, και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ), έχει αναδείξει τα ανωτέρω αιτήματα για τον υπολογισμό του κοινωνικού μερίσματος για τους κινητικά ανάπηρους.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Θα προχωρήσει στον υπολογισμό του κοινωνικού μερίσματος για το 2019 με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της κινητικής αναπηρίας, όπως τις διατυπώνει το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ» και η Ε.Σ.Α.μεΑ;

Ο ερωτών βουλευτής

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Το Γραφείο Τύπου

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.