Δελτία Τύπου βουλευτών Ν.Δ. Μαγνησίας για συνάντησή τους με τον Υπ. Ναυτιλίας για την ανάπτυξη λιμένος Βόλου | Λαός Του Αλμυρού

Δελτία Τύπου βουλευτών Ν.Δ. Μαγνησίας για συνάντησή τους με τον Υπ. Ναυτιλίας για την ανάπτυξη λιμένος ΒόλουΔελτίο Τύπου Ζ. Μακρή

Δηλώσεις Ζέττας Μ. Μακρή μετά τη συνάντηση των κυβερνητικών βουλευτών  με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την ανάπτυξη του λιμένος Βόλου.

Ικανοποιημένη και αισιόδοξη δήλωσε η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Ν. Μαγνησίας, Ζέττα Μ. Μακρή, μετά τη συνάντησή της, παρουσία των υπολοίπων τριών συναδέλφων της, με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, σήμερα, 18 Φεβρουαρίου 2020, για την αναπτυξιακή προοπτική του λιμένος Βόλου.

Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε την τρίτη διαδοχική συνάντηση των κυβερνητικών βουλευτών, μετά τη συνάντησή τους με τον Αμερικανό Πρέσβη, κ. Geoffrey Pyatt, και τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να υπάρξει η βέλτιστη λύση για την ολιστική ανάπτυξη του λιμανιού. Ο υπουργός έκανε μία αναλυτική παρουσίαση των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων ως προς τις παραχωρήσεις, οι οποίες δρομολογήθηκαν και υλοποιήθηκαν προσφάτως από το υπουργείο ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής και οι οποίες αφορούσαν κυρίως στην αύξηση του χρονικού ορίζοντα της παραχώρησης από 40 σε 60 χρόνια και στον ορισμό του ανταποδοτικού τέλους έως 5%,  μετά από μελέτη βιωσιμότητας. Ακόμη, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι, μετά από συνεννόησή του με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ τις τελευταίες ημέρες, δρομολογεί ταχύτερα την συμπερίληψη του λιμανιού του Βόλου στις προτεραιότητες. Επίσης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο της επικαιροποίησης του εγκεκριμένου masterplan προκειμένου να συμπεριληφθούν περισσότερες δυνητικές επενδύσεις από  αυτές που έχουν ήδη εγκριθεί. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος του Υπουργείου είναι η μέγιστη αξιοποίηση του λιμανιού για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έναντι επενδύσεων προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να αναπτυχθεί περαιτέρω οικονομικά και κοινωνική η τοπική κοινωνία.

Εκτός του κυρίως ζητήματος της ανάπτυξης του λιμανιού, συζητήθηκαν και άλλα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου, μεταξύ άλλων και το αίτημα του συλλόγου των εργαζομένων του ΟΛΒ για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας τους, η οποία είχε λήξει την 31-12-2019 και τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο διανύεται η περίοδος της επεκτασιμότητάς της. Το θέμα αυτό εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, ενώ υπεβλήθη σχετικό αίτημα προς τον Υπουργό για συνάντησή του με εκπροσώπους του συλλόγου των εργαζομένων.

 

Δελτίο Τύπου Κ. Μαραβέγια

Κ. Μαραβέγιας: Η αξιοποίηση του λιμένα Βόλου θα γίνει προς όφελος της πόλης και της τοπικής κοινωνίας

             Ο Βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας συμμετείχε σήμερα σε συνάντηση των κυβερνητικών βουλευτών του Νομού με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προοπτικές αξιοποίησης του λιμένος Βόλου, με τον κ. Μαραβέγια να υπενθυμίζει στον υπουργό ότι είχε την ευκαιρία να διαμορφώσει προσωπική άποψη για τις δυνατότητες του λιμανιού από την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν ως Τομεάρχης Ναυτιλίας της Ν.Δ.

             Ο κ. Πλακιωτάκης υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα αξιοποίησης των λιμένων της χώρας, κάνοντας λόγο για ευελιξία στον τρόπο εκμετάλλευσης, καθώς στόχος είναι – όπως είπε –  η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του κάθε λιμανιού ξεχωριστά και όχι το ξεπούλημα. Η παραχώρηση σε ιδιώτες θα γίνει έναντι συγκεκριμένων επενδύσεων, συγκεκριμένων εσόδων και για συγκεκριμένες θέσεις απασχόλησης για την περιοχή.

             Αναφερόμενος ειδικότερα στο λιμάνι του Βόλου, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και τόνισε ότι είναι ένα από τα πέντε μεγάλα περιφερειακά λιμάνια της χώρας που θα αξιοποιηθούν άμεσα από το ΤΑΙΠΕΔ με προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Στόχος είναι η αξιοποίηση του λιμανιού στο σύνολό του, ανεξαρτήτως το αν το επενδυτικό ενδιαφέρον θα αφορά όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων.

             Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πλακιωτάκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν κινδυνεύει καμία θέση εργασίας στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου. Μάλιστα, μετά από σχετική επισήμανση του κ. Μαραβέγια, επισήμανε ότι τα υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών προωθούν από κοινού την υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ του Συλλόγου Εργαζομένων και της ΟΛΒ Α.Ε., η οποία θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα που έχει λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου του 2019.

             Ο κ. Μαραβέγιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αξιοποίηση του λιμένα Βόλου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, θα έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή, εφόσον διασφαλιστεί η συνέχιση της παραγωγικής λειτουργίας του και οι θέσεις εργασίας. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί η ανάπτυξη του λιμανιού προς όφελος της πόλης και της τοπικής κοινωνίας.

 

Δελτίο Τύπου Χρ. Μπουκώρου

Με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη συναντήθηκε ο βουλευτής Χρήστος Μπουκώρος, μαζί με τους υπόλοιπους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές Νέας Δημοκρατίας στη Μαγνησία. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, η Γενική Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χριστιάνα Καλογήρου.

Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε το μέλλον του λιμανιού του Βόλου και η ουσιαστική αξιοποίηση του, γεγονός που αναμένεται να επιδράσει θετικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο υπουργός, αναφερόμενος στο λιμάνι του Βόλου, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι προτίθεται να προχωρήσει άμεσα και το ζήτημα της αξιοποίησης του λιμένα Βόλου συμπεριλαμβάνοντάς το μεταξύ των μεγάλων περιφερειακών λιμάνια της χώρας που θα αξιοποιηθούν άμεσα από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα και για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και το ζήτημα της υπογραφής της νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του Συλλόγου Εργαζομένων και της ΟΛΒ Α.Ε., προκειμένου να αντικατασταθεί η προϋπάρχουσα σύμβαση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα του Οργανισμού Λιμένος Βόλου με την έγκριση και έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για λειτουργία του λιμένα Βόλου κατά τις εξαιρέσιμες ημέρες- Σαββατοκύριακα, αργίες- όπως και κατά τη διάρκεια της νύχτας για το  2020, επεσήμανε ότι πλέον το λιμάνι της πόλης μπαίνει σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης, όπου αξιοποιούνται όλες οι μέχρι πρότινος αναξιοποίητες δυνατότητες του.

Τέλος, ο Χρήστος Μπουκώρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα της επιδότησης τοπικής γραμμής ειδικού σκοπού, δηλαδή τη δημιουργία ειδικής ακτοπλοϊκής γραμμής που θα συνδέει τα δρομολόγια πτήσεων του αεροδρομίου της Σκιάθου με τα λιμάνια της Σκοπέλου και της Αλοννήσου. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των tour operators, των ξενοδόχων αλλά και των τοπικών αρχών των νησιών, προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι επισκέπτες που ταξιδεύουν με πτήσεις charter και έχουν ως τελικό προορισμό τα δύο νησιά των Σποράδων, τη Σκόπελο και την Αλόννησο.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

triantopoulos
Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.