Παρέμβαση Ζ. Μακρή για στήριξη στις τοπικές εφημερίδες - Λαός Του Αλμυρού

Παρέμβαση Ζ. Μακρή για στήριξη στις τοπικές εφημερίδες

Ζέττα Μ. Μακρή: «Αμέριστη στήριξη στους ανθρώπους του τύπου που νυχθημερόν δίνουν τη μάχη για την προάσπιση της δημόσιας υγείας αψηφώντας την επιβίωσή τους».

Σε ουσιαστική παρέμβαση για την προστασία των ανθρώπων που δίνουν τη δική τους συνεχή μάχη για την έγκαιρη, τάχιστη και, κυρίως, έγκυρη ενημέρωση  όλων εμάς που «μένουμε σπίτι» σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού, προχώρησε η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας, κ. Ζέττα Μ. Μακρή.  Αργά το βράδυ της Παρασκευής 20 Μαρτίου 2020, η κ. Μακρή κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον αρμόδιο Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, κ. Στέλιο Πέτσα, στηρίζοντας αμέριστα τους δημοσιογράφους, εκδότες και επιχειρηματίες των ΜΜΕ, ιδιαιτέρως του τοπικού και περιφερειακού τύπου, που νυχθημερόν προσφέρουν αγόγγυστα τις υπηρεσίες τους παρά τις αντίξοες διαμορφούμενες οικονομικές και εργασιακές συνθήκες.  

Συγκεκριμένα, δεδομένων των μέτρων που λαμβάνονται από τις αρμόδιες αρχές για τον περιορισμό και ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού, οι συνήθεις οικονομικοί «αιμοδότες» του τύπου, όπως οι έμποροι, οι διαφημιζόμενοι αλλά και όσοι δημοσιεύουν αγγελίες και κοινωνικές εκδηλώσεις, έχουν αποσυρθεί «μένοντας σπίτι». Ολοένα και περισσότερο, ο συγκεκριμένος κλάδος βυθίζεται στην οικονομική ύφεση καθώς πλήττεται από μείωση της ύλης, τη δραματική μείωση είσπραξη διαφημίσεων και συνδρομών, ενώ, παράλληλα, βρίσκεται αντιμέτωπος και με προβλήματα εκτύπωσης και διανομής των εφημερίδων.  Πάραυτα,  οι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες των ΜΜΕ συνεχίζουν, με αυταπάρνηση και ιδιαίτερη προσοχή, να βρίσκονται στις επάλξεις του καθήκοντος δημοσιοποιώντας τις απαραίτητες ανακοινώσεις και τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση καθώς και τα τελευταία νέα για την έκβαση της πανδημίας.  

Η κ. Μακρή, αναγνωρίζοντας τον σοβαρό και κρίσιμο αγώνα που δίνουν, το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι άνθρωποι του τύπου για την προάσπιση της δημόσιας υγείας αψηφώντας την επιβίωσή τους, ζητεί τη λήψη δέσμης μέτρων για την προστασία τους ανάλογης αυτής που ελήφθη για τις υπόλοιπες παραγωγικές ομάδες του τόπου. Ταυτόχρονα, ζητεί, ευλόγως, την επιτάχυνση της απόδοσης της θεσμοθετημένης  ενίσχυσης των τοπικών εφημερίδων αλλά και την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας που δικαιολογεί την ελλιπή έκδοση (αριθμός σελίδων, αριθμός φύλλων) ή ακόμη και την αναστολή της έκδοσης των ημερήσιων και εβδομαδιαίων νομαρχιακών και τοπικών εφημερίδων για λόγους ανωτέρας βίας, όπως είναι τα μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:  Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, κ. Στ. Πέτσα

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Θέμα: Αναγκαία η λήψη δέσμης μέτρων ανακούφισης για τα περιφερειακά/τοπικά ΜΜΕ και τους εργαζόμενους σε αυτά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο περιφερειακός/τοπικός τύπος αποτελεί σημαντικό εργαλείο πληροφόρησης προς τους πολίτες, γνώσης της σημασίας και της σπουδαιότητας των γεγονότων, πλαισίου για δημόσια πολιτική συζήτηση που διευκολύνει το σχηματισμό της «κοινής γνώμης», δημοσιότητας στους κυβερνητικούς και πολιτικούς θεσμούς και, τέλος, εργαλείο προάσπισης πολιτικών απόψεων. Ταυτόχρονα, αποτελεί και εργαλείο κοινωνικού ελέγχου. Για το λόγο αυτό, από τη φύση του, υποχρεούται να λογοδοτεί ευθέως στην τοπική κοινωνία. Παράλληλα, στη σύγχρονη εποχή, ο περιφερειακός/τοπικός τύπος μάχεται τα fake news, προβάλλει τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, καταγράφει τις τοπικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες και στηρίζει τις τοπικές οικονομίες.

Με την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, οι Ενώσεις Συντακτών, αδιαλείπτως, καλούν την Κυβέρνηση να συμπεριλάβει τα ΜΜΕ καθώς και τους εργαζόμενους σε αυτά στα προγράμματα προστασίας των θέσεων εργασίας, παροχών, διευκολύνσεων και έμμεσων ή άμεσων ενισχύσεων που προβλέπονται για όλους τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, οι οποίοι πλήττονται από την πρωτοφανή κρίση. Λόγω των μέτρων που ελήφθησαν για την ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων από κορωνοϊό, οι οικονομικοί «αιμοδότες» των εφημερίδων, δηλαδή οι έμποροι, οι διαφημιζόμενοι αλλά και όσοι δημοσιεύουν αγγελίες και κοινωνικές εκδηλώσεις, έχουν αποσυρθεί «μένοντας στο σπίτι». Παρά ταύτα, στις επάλξεις της ενημέρωσης, οι εργαζόμενοι των ΜΜΕ και οι εκδότες δημοσιοποιούν και αναρτούν τις απαραίτητες ανακοινώσεις και τα μέτρα που εξαγγέλει η κυβέρνηση.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ, ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ:

  1. Προβλέπονται ή θα προβλεφθούν ειδικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων του κλάδου, των εκδοτών και των συντακτών καθώς πλήττονται οικονομικά από τη μείωση της ύλης, τη δραματική μείωση είσπραξης διαφημίσεων και συνδρομών, ενώ, παράλληλα αντιμετωπίζουν και προβλήματα εκτύπωσης και διανομής των εφημερίδων;
  2. Προτίθενται οι αρμόδιες υπηρεσίες να εφαρμόσουν την ισχύουσα νομοθεσία που δικαιολογεί την ελλιπή έκδοση (αριθμός σελίδων, αριθμός φύλλων) ή ακόμη και τη  αναστολή της έκδοσης των ημερήσιων και εβδομαδιαίων νομαρχιακών και τοπικών εφημερίδων για λόγους ανωτέρας βίας, όπως είναι τα μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού;
  3. Προτίθενται οι αρμόδιες υπηρεσίες να επιταχύνουν την απόδοση της θεσμοθετημένης  ενίσχυσης των τοπικών εφημερίδων;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Ζέττα Μ. Μακρή
Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.