Για την υγεία και την ευεξία... - Γράφει η Ελένη Καραγιάννη - Λαός Του Αλμυρού

Για την υγεία και την ευεξία… – Γράφει η Ελένη Καραγιάννη

ΔΙΠΛΟ ΧΧ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟΝ COVID-19

Οι λόγοι για τους οποίους οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι στη σοβαρή λοίμωξη COVID-19 και παρουσιάζουν αισθητά μεγαλύτερη θνησιμότητα δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως.

Σύμφωνα με μία θεωρεία, το γυναικείο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ανθεκτικό από αυτό των ανδρών. Αυτό οφείλεται κυρίως στην γυναικεία ορμόνη (οιστρογόνο), η οποία διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά έτσι τους παθογόνους οργανισμούς ταχύτερα και πιο επιθετικά, σε αντίθεση με την ανδρική ορμόνη (τεστοστερόνη), η οποία αναστέλλει το σύστημα άμυνας του οργανισμού.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν, επίσης, γενετικοί λόγοι. Ορισμένα γονίδια που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, για παράδειγμα γονίδια υπεύθυνα για την αναγνώριση των παθογόνων, κωδικοποιούνται στο χρωμόσωμα Χ. Επειδή οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα X και οι άνδρες έχουν μόνο ένα, οι γυναίκες παρουσιάζουν ένα πλεονέκτημα.

Καθοριστικός παράγοντας φαίνεται να είναι, ωστόσο, και ο τρόπος ζωής, με τους άνδρες να εμφανίζουν συχνότερα ανθυγιεινές συνήθειες σε σχέση με τις γυναίκες.

Πάντως, ο ΠΟΥ δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ των δύο φύλων, αναφέροντας μόνο ότι «οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας (όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα καρδιακά προβλήματα η αναπνευστική νόσος, ο καρκίνος ή ο διαβήτης) πιθανότατα είναι πιο ευάλωτοι στη σοβαρή νόσο».
Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.