Η 25η Μαρτίου στον Αλμυρό προ κορωνοϊού - video αφιέρωμα - Λαός Του Αλμυρού

Η 25η Μαρτίου στον Αλμυρό προ κορωνοϊού – video αφιέρωμα

Οι ημέρες περνάνε περίεργα εν μέσω πανδημίας. Ίσως κάποιοι από εμάς να ξεχάσαμε ότι σήμερα Τρίτη, 24 Μαρτίου, θα βρισκόμασταν σε κάποιο σχολείο να παρακολουθούμε το παιδί μας σε κάποιο ποιήμα για την 25η Μαρτίου.

Σκεφτήκαμε λοιπόν, να σας παραθέσουμε ορισμένα χρήσιμα, αλλά και νοσταλγικά, αναλογα με το πως θα γιορτάζαμε σήμερα και αύριο, στη μεγάλη αυτή, διπλή ελληνική γιορτή!

Θα βρείτε σ’ αυτό το άρθρο τα τέσσερα πράγματα που πρέπει να πείτε στα παιδιά σας για την επέτειο (πηγή news247.gr), κείμενο για τον Κοκκωτιανό Αλμυριώτη αγωνιστή Αθανάσιο Φράγκο, παλιό σκετσάκι σχολείου, τα βίντεο των περσινών και παλαιότερων παρελάσεων, από τον Αλμυρό, την Ευξεινούπολη, τη Μιτζέλα, τον Πτελεό, τη Σούρπη, πανηγυρικό λόγο του Λυκειάρχη κ. Καπράνα. Χρόνια πολλά αδέρφια και ευχόμαστε να γιορτάσουμε λέφτεροι και από τον κορωνοϊό σύντομα.

Για τον Ελληνα η ημερομηνία της 25ης Μαρτίου είναι συνυφασμένη με έντονες αναμνήσεις. Η επέτειος της επανάστασης του 1821 συνδυάζεται με τη θρησκευτική γιορτή του Ευαγγελισμού (πολύ μεγάλης σημασίας για τον Χριστιανισμό) και το αποτέλεσμα παράγει στιγμές και γεγονότα που θυμόμαστε σχεδόν για πάντα. Διότι οι περισσότεροι από μας παρελάσαμε στο σχολείο και εν συνεχεία στρωνόμασταν στο τραπέζι για τον πατροπαράδοτο μπακαλιάρο. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τα πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την ελληνική 25η Μαρτίου. 

1. Ο πρώτος εορτασμός στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης

Η συζήτηση για την καθιέρωση της 25ης Μαρτίου ως εθνικής εορτής (εορτασμού της ελληνικής επανάστασης) είχε αρχίσει ήδη από το 1834. Την είχε προτείνει, ως ημερομηνία, πρώτος ο Παναγιώτης Σούτσος. Ωστόσο η εν λόγω σημαδιακή, και για θρησκευτικούς λόγους, λόγου ημερομηνία καθιερώθηκε επισήμως με βασιλικό διάταγμα του 1838 επί βασιλείας του Βαυαρού Οθωνα. Το Βασιλικό, αυτό, διάταγμα το εξέδωσε ο Γεώργιος Γλαράκης. Ο πρώτος εορτασμός έγινε στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης στην Αθήνα.

2. Η επανάσταση είχε αρχίσει νωρίτερα

Στην πραγματικότητα η επανάσταση του 1821 είχε αρχίσει αρκετά νωρίτερα από τις 25 Μαρτίου. Πρώτα από τα εδάφη της Μολδοβλαχίας, όπου και πνίγηκε στο αίμα, και εν συνεχεία στην Πελοπόννησο. Η ημερομηνία της 25ης Μαρτίου έμεινε ως σύμβολο αλλά και ως έναρξη χρονολόγησης των επαναστατικών πραγμάτων και είναι χαρακτηριστικό ότι εορτάστηκε-ανεπίσημα-το 1822, μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξη του αγώνα. 

3. Το λάβαρο της επανάστασης και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός

Η ύψωση του λαβάρου της επανάστασης από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στις 25 Μαρτίου του 1821 στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας δεν είναι τίποτα άλλο από ένας διαδεδομένος και ξεπερασμένος πια εθνικός μύθος. Ουδέποτε συνέβη τέτοιο γεγονός και καμία πηγή δεν το επαληθεύει. Ηδη από τον 19ο αιώνα κιόλας υπήρξαν ιστορικοί που θεώρησαν αυτή τη σκηνή ως φανταστικό γεγονός, ωστόσο έπρεπε να φτάσουμε στο… 1982 ώστε να απαληφθεί το σχετικό χωρίο από τα σχολικά εγχειρίδια της χώρας. Το “γεγονός” πάντως αποτέλεσε μέρος του εθνικού φαντασιακού για πολύ περισσότερο από έναν αιώνα.

4. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Ως προ το θρησκευτικό του πράγματος ο Ευαγγελισμός που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου αναφέρεται στην είδηση που μεταφέρει ο αρχάγγελος Γαβριήλ στη Μαρία ότι θα γεννήσει τον Ιησού. Τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου καταγράφει στο Ευαγγέλιό του ο ευαγγελιστής Λουκάς και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 1 (26-38). Ενα χαρακτηριστικό απόσπασμα: 27 προς παρθένον μεμνηστευμένην ανδρί, ώ όνομα Ιωσήφ, εξ οίκου Δαυίδ, και το όνομα της παρθένου Μαριάμ. 28 και εισελθών ο άγγελος προς αυτήν είπε Χαίρε, κεχαριτωμένη ο Κύριος μετά σού ευλογημένη σύ εν γυναιξίν. 29 η δε ιδούσα διεταράχθη επί τώ λόγω αυτού, και διελογίζετο ποταπός είη ο ασπασμός ούτος. 30 και είπεν ο άγγελος αυτή Μή φοβού, Μαριάμ εύρες γάρ χάριν παρά τώ Θεώ. Ο Ευαγγελισμός έβαλε χώρα στη Ναζαρέτ, ιδιαίτερη πατρίδα της Μαρίας και αργότερα και του Ιησού.   
Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.