Ζέττα Μ. Μακρή: «Απολύτως επιβεβλημένη η συμπερίληψη του κτηνοτροφικού κλάδου στις λίστες των ευεργετικών διατάξεων λόγω κορωνοϊού»
Εξόχως αναλυτική και εμπεριστατωμένη  – λόγω της επαρκέστατης ενημέρωσης που είχε – ήταν η κοινοβουλευτική αναφορά που κατέθεσε η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας, Ζέττα Μ. Μακρή, ανήμερα της εθνικής επετείου, προς τους αρμόδιους υπουργούς, για τη λήψη  ευεργετικών μέτρων για την επιβίωση και του κτηνοτροφικού κλάδου λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλμυρού Μαγνησίας επισημαίνει την ανάγκη συμπερίληψης του κτηνοτροφικού κλάδου στη λίστα των ευεργετικών ρυθμίσεων καθώς έχει αρχίσει να δημιουργείται τεράστια οικονομική ζημία με την παύση των εξαγωγών, ιδίως, ενόψει του Πάσχα. Ειδικότερα, ένα μεγάλο μέρος των εγχώριων αμνοεριφίων που θα διατίθεντο, όπως και τις προηγούμενες χρονιές προς εξαγωγή, στην Ιταλία, στην Ισπανία και στη Γερμανία, θα παραμείνει τελικά στην εγχώρια αγορά λόγω των μέτρων που λαμβάνονται παγκοσμίως για την καταπολέμηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Η δε εγχώρια αγορά, με τη σειρά της, είναι αδύνατο να απορροφήσει τα αμνοερίφια αυτά αφού θα υπάρξει υπερεπάρκεια με αντίστοιχη μείωση της αγοραστικής τους αξίας, σε συνδυασμό δε με την κάθετη πτώση της κατανάλωσης λόγω της παύσης λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.

Εκτός των παραπάνω που οδηγούν σε αποθετική ζημία του κλάδου, προστίθεται  και η θετική ζημία του κλάδου καθώς οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να μεριμνήσουν οικονομικά για τη συνέχιση της ύπαρξης της παραγωγής κυρίως με την αγορά ζωωτροφών, άνευ, όμως, αντίστοιχων εσόδων.

Επιτακτική, συνεπώς, αλλά και απολύτως επιβεβλημένη, είναι η εξέταση  από τα συναρμόδια υπουργεία των αιτημάτων του κτηνοτροφικού κόσμου για τη  συμπερίληψή του στην:

  • ευνοϊκή ρύθμιση της καταβολής της, ύψους 800 ευρώ, αποζημίωσης, ειδικού σκοπού,
  • άμεση πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης,
  • χορήγηση de minimis αποζημίωσης ανά ζώο για την επανόρθωση ζημιών που προκαλούνται από άλλα έκτακτα γεγονότα, όπως πανδημία,
  • άμεση αναστολή των πάσης φύσεως φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και των δανειακών βαρών,
  • αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης,
  • αναστολή εξόφλησης λογαριασμών ΔΕΚΟ, καθώς και στην αναστολή διακοπής των αντίστοιχων παροχών ρεύματος και νερού και, τέλος, στην
  • άμεση απεμπλοκή της διαδικασίας έκδοσης και ανανέωσης της Κάρτας του Αγρότη.
Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.