Γιώργος Τσιντσίνης

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης
έκδοση 28 Μαρτίου 2020

Παλεύουμε τη γιατρειά,

μ’ εμβόλιο, ανοσία…

Εκείνη που είν’ ανίκητη

είν’ η …ανοησία.

Καλημέρα, γενναίες και γενναίοι μου – έγκλειστοι κατ’ οίκον, μέχρι να περάσει η κακιά η ώρα, σ’ έναν ύπουλο πόλεμο, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Αρχικά, αισθάνομαι την ανάγκη να προσδιορίσω τι σημαίνει γενναίος… Γενναίος δεν είναι εκείνος που δεν φοβάται, μ’ ένα φόβο λελογισμένο και ανθρώπινο. Αυτός (ο τάχα ατρόμητος) είναι επιεικώς ανόητος ή βλαξ… Γενναίος είναι εκείνος που ναι μεν φοβάται, αλλά παρόλα αυτά πάει στο ραντεβού με τον εχθρό, ακόμη και με το θάνατο, γιατί αυτό του υπαγορεύουν οι αρχές και οι προσωπικές του αξίες, το φιλότιμό του.

Αναλογίζομαι, μετά από τις δυο πρώτες βδομάδες του εθελουσίου και προληπτικού εγκλεισμού μου στο σπίτι, πόσο άλλαξε όχι μόνο η καθημερινότητά μου, αλλά και οι σχέση μου με τους δικούς μου ανθρώπους και φίλους… Πόσο «γλύκαναν» οι καθημερινές μου σχέσεις μαζί τους. Πόσο άλλαξε η συμπεριφορά μου απέναντί τους, αλλά και η δική τους ως προς εμένα. Όλοι έγιναν καλύτεροι…. Εγώ ο ίδιος έγινα καλύτερος, πιο ήπιος, πιο υπομονετικός, πιο ανθρώπινος, πιο αλληλέγγυος κτλ.

Πείτε ότι «φταίει» ο φόβος της ασθένειας, ο φόβος του θανάτου… Πείτε ό,τι θέλετε…. Αλλά εγώ εισπράττω περισσότερο ενδιαφέρον για μένα και τη ζωή μου, εισπράττω την αφειδώλευτη και ανυπόκριτη αγάπη και κάνω προσπάθειες -αν και έγκλειστος- να την ανταποδώσω, όπως μπορώ.

Μια φίλη μου είπε ωστόσο, όταν την έκανα κοινωνό αυτών των αισιόδοξων προσωπικών μου σκέψεων, ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν εύκολα χαρακτήρα και συνήθειες, αλλά εγώ θέλω να πιστεύω, ότι «τα πάντα ρει», ειδικότερα όταν μια πανδημία μας απειλεί όλους σήμερα και δεν κάνει διακρίσεις. Άλλωστε, όπως είπαν και οι αρχαίοι μας, «πέτρην κοιλαίνει ρανίς ύδατος ενδελεχείη.» Που σημαίνει: «Μια επίμονη σταγόνα νερού ανοίγει τρύπα σε πέτρα.» Όλοι λοιπόν, όταν βγούμε από τα νέα ζόρια νικητές, θα δούμε τη ζωή μας και το μέλλον μας αλλιώς. Θα τα καταφέρουμε…

Από αυτήν την κρίση η ανθρωπότητα μπορεί να βγει πιο φτωχή σε υλικά αγαθά, να καταρρεύσουν οι οικονομίες των εθνών και να πρέπει να ξαναχτίσουμε τη ζωή μας και το μέλλον μας από την αρχή. Κάτι παρόμοιο όμως θα γίνει και στις ψυχές μας, που όλες (έστω οι περισσότερες) θα πάρουν το σκληρό μάθημά τους για να προσεγγίσουν υπερβατικά τις αξίες των προγόνων μας, που ξεχάστηκαν ή επιπόλαια παραμερίστηκαν μέχρι χθες. Το πιστεύω, αλλά δεν έχω κάνει κάποιο …συμβόλαιο ότι θα ζήσω τόσο πολύ, ώστε να βάλω στοίχημα για κάτι τέτοιο και να προλάβω να δω πως τελικά το κερδίζω.

Υπάρχουν διαδικτυακοί φίλοι -εκτός του επαγγέλματός μου- που αναρτούν πραγματικά «διαμάντια», τα οποία θα …ζήλευε κάθε δημοσιογράφος. Ένας τέτοιος, ο Γιώργος Ανέστος, σε μια ανάρτησή του με τίτλο «Άκου, ρε φίλε…», μεταξύ άλλων τονίζει: «Δεν θέλω να είμαι επιθετικός πια. Δεν έχει νόημα. Η βλακεία είναι ανίκητη, όταν δε, συνοδεύεται από άγνοια της Ελληνικής γλώσσας, και ημιμάθεια, γίνεται ένα ισχυρό κοκτέιλ εναντίον της λογικής, που είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί. Ας πάρουμε τα πράγματα από την Τρίτη, που η κυβέρνηση έκλεισε τα σχολεία, για να αποφευχθούν οι συναθροίσεις. Και από την Τετάρτη, γέμισαν οι παιδικές χαρές και οι καφετέριες, λες και τους είπαν, «πάτε διακοπές, και μέχρι να γυρίσετε εμείς θα έχουμε εξαφανίσει τον ιό». Την Πέμπτη κλείνουν τις παιδικές χαρές, και την Παρασκευή τις καφετέριες. Και το Σάββατο ο Έλληνας, ξαμολιέται στις παραλίες, και τις αλάνες, σύμμαχος ο καλοκαιρινός καιρός, παρέες- παρέες , και όχι μόνο «συναθροίζεται», αλλά βάζει και τα κοντομάνικα, και τα μαγιό και βουτάει στη θάλασσα, μήνα Μάρτη. Ο πραγματικά υπέροχος κ. Τσιόρδας, μάταια φωνάζει, μέρες τώρα, ότι «στόχος μας είναι η όσο το δυνατόν σταδιακή μόλυνση του πληθυσμού, ώστε να αντέξει το σύστημα υγείας», φαίνεται όμως ότι η άγνοια της γλώσσας είναι παντοδύναμη. Ο Έλληνας , λένε είναι απείθαρχος. Λάθος. Ο Έλληνας είναι ανόητος, με την ακριβή έννοια της λέξης, δηλαδή χωρίς νόηση.»

«Άκου λοιπόν, ρε φίλε, μερικές αλήθειες που σου τις λένε, αλλά εσύ, ή δεν τις καταλαβαίνεις ή το παίζεις μάγκας.

1.- Η επιδημία υπάρχει, είναι πάρα πολύ μεταδοτική, και προκαλεί και θάνατο.

2.- Στόχος των μέτρων είναι να μεταδοθεί με όσο το δυνατόν μικρότερη ταχύτητα, ώστε να προλαβαίνουν τα νοσοκομεία να περιθάλπουν τους ασθενείς. Γιατί αν εσύ, βοηθάς με τον τρόπο σου να μεταδοθεί με ταχύτητα ο ιός, τότε στα νοσοκομεία, όταν θα χρειαστεί να πάνε σε ΜΕΘ τρεις ασθενείς, και υπάρχει μόνο ΜΙΑ ΜΕΘ, διαθέσιμη, τότε ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ οι γιατροί θα διαλέξουν τον ΕΝΑ, και θα αφήσουν τους άλλους δύο εκτός ΜΕΘ, κι ας πεθάνουν. Ότι ακριβώς συμβαίνει στην Ιταλία.

3.- Η Μέρκελ είπε ότι στην Γερμανία θα μολυνθεί το 60% του πληθυσμού.

Ο κ. Τσιόρδας για την Ελλάδα, μας λέει ότι ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ αν το πετύχουμε, θα μολυνθεί μόνο το 10 με 15% του πληθυσμού. Ξέρεις πόσος είναι ο πληθυσμός της Ελλάδας; Έχεις καταλάβει τι λέει ο άνθρωπος προσπαθώντας να μας ξυπνήσει με ευγένεια; Ότι πράγματι θα πρόκειται για παγκόσμια επιτυχία , αν στην Ελλάδα μολυνθούν, ΜΟΝΟ ΕΝΑΜΙΣΥ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟ ΕΛΛΗΝΕΣ!!! Να υποθέσω ότι αυτά τα έχεις καταλάβει; Και παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο δεν μένεις σπίτι, αλλά επί πλέον, βγαίνεις και πας για μπάνιο Μάρτη μήνα, ή ξεντύνεσαι στις παραλίες, και κόβεις βόλτες, είκοσι πόντους απόσταση, ο ένας από τον άλλον, με κοντομάνικα; Δηλαδή προκαλείς, τους εποχιακούς ιούς, τα κρυολογήματα και τους εποχιακούς πυρετούς, που θα σε βρούνε λόγω της ανοησίας σου, να επιβαρύνουν ΑΚΟΜΑ πιο πολύ το σύστημα υγείας, έτσι που και αυτή η μία ΜΕΘ, που θα υπήρχε, με τη δική σου ανοησία να μην είναι διαθέσιμη για αυτούς που θα κάνουν πνευμονία.

Και βέβαια αυξάνεις και τη διάδοση του ιού, με τις στενές παρέες, και τις «συναθροίσεις», λέξη που αμφιβάλλω να καταλαβαίνεις. Δεν την καταλαβαίνεις φίλε, γιατί αν την καταλάβαινες, όταν σου είπαν στο κρεοπωλείο σήμερα, να μπαίνεις ένας – ένας μέσα, δεν θα έκανες ουρά απ έξω, όντας σε απόσταση αναπνοής ο ένας με τον άλλον και πιάνοντας κουβέντα, που σημαίνει τα σταγονίδια του ενός κατ ευθείαν στο πρόσωπο του άλλου.»

«ΑΚΟΥ λοιπόν, φίλε… Από τον ιό, θα προσβληθούν στη Ελλάδα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, πάνω από ΕΝΑ εκατομμύριο άνθρωποι, μάλλον και εσύ. Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ σου ζητάει να πάρεις μέτρα, ώστε να αρρωστήσουμε λίγοι – λίγοι, για να μπορεί το σύστημα υγείας, να μας περιθάλπει όσο το δυνατόν καλλίτερα. Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ σου ζητάει να βοηθήσεις να καθυστερήσουμε τη διάδοση του ιού, ώστε να προλάβουμε να βρούμε φάρμακο ή εμβόλιο. Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ σου ζητάει, να δράσεις, ΕΣΤΩ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, όχι σαν άτομο, ούτε σαν «γιαλαντζί» επαναστάτης, αλλά σαν μέλος μιας κοινωνίας, και να υπακούσεις στις οδηγίες και τις συμβουλές, για να μπορέσουν να σωθούν οι άνθρωποι που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ. Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ, δεν θα σε δικάσει, αν εξ αιτίας της δικής σου μαγκιάς ή επιπολαιότητας, πεθάνουν αρκετοί παραπάνω, είναι όμως πολύ πιθανόν, να κτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο, όταν φτάσει η στιγμή που θα έχεις τον πατέρα σου στο νοσοκομείο με τον ιό, και σου πει ο γιατρός «δεν υπάρχει ΜΕΘ, μία που έχουμε θα την διαθέσουμε για έναν νέο σε ηλικία». Εκείνη την ώρα, φίλε, δεν θα υπάρχει, το «συγνώμη δεν είχα καταλάβει», εκείνη την ώρα, η σημερινή σου ανυπακοή, θα είναι ΟΡΙΣΤΙΚΑ και αμετάκλητα, ο δολοφόνος του πατέρα σου.

Υ.Γ. Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξεις συμπεριφορά, φίλε Ελληνάρα. Γιατί, η βλακεία συνδυασμένη με ημιμάθεια και «μαγκιά», είναι πραγματικά δολοφονικό μείγμα.»

Σκληρό κείμενο μεν, αλλά «δεινόν προς κέντρα λακτίζειν».

Κάτι μου λέει, ωστόσο, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και οι Υγειονομικές Αρχές της χώρας, η αυταπάρνηση των λειτουργών της Υγείας, θα προλάβουν το κακό πριν μας ..προλάβει εκείνο. Ο λαός θα πειθαρχήσει τελικά στα περιοριστικά μέτρα, το ΕΣΥ θα θωρακιστεί σε εξοπλισμό και νέο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τελικά η ζημιά θα είναι μικρότερη από εκείνη που σήμερα περιγράφεται ως πιθανή.

Λογικό ήταν να μας …ξενερώσει μεσοβδόμαδα ο βουβός εορτασμός του Ευαγγελισμού και της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, κάτω από την ανάγκη εγκλεισμού του λαού μας στα σπίτια, τη γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας, την απουσία των παρελάσεων και των άλλων εορταστικών εκδηλώσεων, ως παρεπόμενο. Ας έχουμε όλοι την υγεία μας και είναι βέβαιο πως θα έρθουν πάλι σύντομα οι μέρες οι επετειακές, οι δοξαστικές….

Νέο τρόπος εξέτασης (με χιούμορ) για κορωνοϊό:

-Ήσουν ταξίδι;

-Όχι.

-Κοινώνησες;

-Όχι.

Σεξ έκανες;

-Όχι.

-Βγήκες έξω με φίλους;

-Όχι.

-Για ψώνια βγήκες;

-Όχι.

-Φύγε, δεν έχεις κορωνοϊό.

-Κι αν έχω;

-Θα πεθάνεις… Αλλά και τέτοια ζωή τι να την κάνεις;

Από σύνθημα τοίχου: «Ένα πολεμικό αεροπλάνο Fantom (F16) = 4.000 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)»

Ξέρετε τι πεθύμησα πραγματικά; ‘Ένα …εμβόλιο και τα κατάλληλα φάρμακα, που θα σταματάνε αυτό τον κορωνο-αλήτη, που μας μπαστακώθηκε στα ξαφνικά.

Κάποτε η Πυθία έδωσε τον εξής χρησμό και ταυτόχρονα τον απόλυτο ορισμό της Ελλάδας, που εδώ και 22 αιώνες επιβεβαιώνεται στο ακέραιο: «Ασκός κλυδωνιζόμενος μηδέποτε βυθιζόμενος.»

«Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ

και μυρσίνη συ δοξαστική

μη παρακαλώ σας μη

λησμονάτε τη χώρα μου!»

(Οδυσσέας Ελύτης.)

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.