Ρεπορτάζ για το άνοιγμα στην καφεστίαση σε Αλμυρό και Νέα Αγχίαλο


Μετά τη νέα φάση αποδέσμευσης μέτρων, επικοινωνήσαμε με μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης-Καφέ Αλμυρού και της Ένωσης Επαγγελματιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Νέας Αγχιάλου, ώστε να καταγράψουμε την κίνηση των πρώτων αυτών ημερών, τα προβλήματα και τα αιτήματα των επαγγελματιών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Αλμυρού, με την παρουσία Αυτοδιοικητικών, του Δημάρχου Αλμυρού, του Διοικητή του αστυνομικού τμήματος Αλμυρού, του Προέδρου κ Αντιπροέδρου του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης-Καφέ Αλμυρού. Κατά τη σύσκεψη έγινε συζήτηση και ενημέρωση για τα μέτρα προστασίας και προσαρμογής που πρέπει να ακολουθήσουν όλα τα μέρη και κυρίως την προσαρμογή των Δημοτικών χώρν. Τέλος, ορίστηκε νέα συνάντηση με όλους τους επαγγελματίες χθες μεσημέρι Παρασκευής 29 Μαΐου (ώρα έκδοσης) στην οποία κλήθηκαν κυρίως οι επαγγελματίες καφεστίασης του κέντρου του Αλμυρού.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αλμυρού κ. Μπακίρης Ευάγγελος δήλωσε στο «Λαό»: Προσπαθούμε δημιουργήσουμε ή αν θέλετε να επικαιροποιήσουμε το μητρώο μελών των επαγγελματιών καφεστίασης της Επαρχίας Αλμυρού. Στόχος μας είναι το συντομότερο δυνατό να μπορέσουμε να καταστήσουμε δυνατό, ολόκληρη η Επαρχία Αλμυρού, να διεκδικεί, να συνεργάζεται και να δημιουργεί και όχι μόνο μια μερίδα επαγγελματιών. Με την επανεκκίνηση και των υπόλοιπων καταστημάτων καφεστίασης ξεκίνησε δειλά-δειλά η κίνηση, αλλά ο καιρός δεν στάθηκε σύμμαχος. Η ψαλίδα της διαφοράς με το πρότερο χρονικό διάστημα αρχίζει και κλείνει. Η κίνηση όπως την ξέραμε τα βράδια του καλοκαιριού, πιστεύω ότι και αυτή θα αποκατασταθεί τις επόμενες μέρες. Οι καταστηματάρχες του Αλμυρού είναι ενημερωμένοι για τα μέτρα προστασίας, τα τηρούν και είναι πανέτοιμοι με καλές υπηρεσίες, έτσι ώστε όλοι μαζί να ξαναζωντανέψουμε την πόλη μας. Περιμένουμε τις νέες εξαγγελίες μετά τις 15 Ιουνίου και για τα υπόλοιπα καταστήματα εστίασης, όπως και τις διαφοροποιήσεις που μπορεί να έχει η νέα υπουργική απόφαση.

Άμεση σύνδεση με την κίνηση στην καφεστίαση έχουν οι κάβες, ο κ. Γώγουλας Περικλής (Κάβα Γώγουλας Περικλής και Αθανάσιος Ο.Ε.) δηλώνει στο «Λαό»: Βλέπουμε και από την κίνηση στο δικό μας κατάστημα, ότι άρχισαν οι παραγγελίες, άρχισε να κινείται η εστίαση, παρότι δεν βοήθησε ο καιρός. Φάνηκε όμως η διάθεση του κόσμου, για κοινωνικοποίηση και η ανάγκη για διασκέδαση. Αισιοδοξούμε ότι κάθε μέρα και με τη βοήθεια και της καλοκαιρίας που αναμένουμε, θα ανέβει η κατανάλωση. Οι επαγγελματίες έχουν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των μέτρων, παρότι η Μαγνησία δεν είχε κρούσματα. Το χειμώνα θα είναι πιο δύσκολο να δουλέψουν τα καταστήματα εστίασης με κέρδος, λόγω των κλειστών χώρων. Μεγάλο κομμάτι της οικονομίας, όπως ο τουρισμός έχει πληγεί, δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο. Στο τέλος κάθε σαιζόν, θα γίνουν οι εκτιμήσεις.

Χωρίς προβλήματα και με όλα τα μέτρα άνοιξαν στη Ν. Αγχίαλο οι καφετέριες και τα καταστήματα εστίασης με υποτονική όμως κίνηση

Με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα άνοιξαν την Δευτέρα οι καφετέριες και τα καταστήματα εστίασης και στη Νέα Αγχίαλο. Το υπαλληλικό προσωπικό φοράει μάσκα, υπάρχουν τα αντισηπτικά και οι απαραίτητες αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια. Βέβαια, ο άστατος καιρός δεν ευνόησε τους καταστηματάρχες που είδαν μεν τα μαγαζιά τους ανοικτά μετά από καιρό, αλλά χωρίς τον κόσμο που θα περίμεναν.

Στο “Λαό” μίλησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Νέας Αγχιάλου, Βασίλης Ασδεράκης και ο γενικός γραμματέας της, Αναγνώστης Ψεύτογλου, ιδιοκτήτης του εστιατορίου “Γαλαξίας” στην παραλία που αποτελεί σημείο-αναφοράς της περιοχής καθώς λειτουργεί από το 1962.

“Εμείς ως Ένωση ενημερώσαμε όλους τους επιχειρηματίες για τα πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμόζονται κι απ’ ό,τι είδαμε την πρώτη εβδομάδα, υπήρξε πλήρης εφαρμογή τους στα καταστήματα. Η κίνηση αυτές τις ημέρες χαρακτηρίστηκε υποτονική, σίγουρα δεν ήταν αυτή που θα περίμεναν οι επιχειρηματίες. Λίγο ο καιρός, λίγο που ο κόσμος είναι στριμωγμένος οικονομικά, λίγο η ανασφάλεια, είναι αυτά που έχουν μειώσει την ψυχολογία. Ελπίζουμε όταν φτιάξει ο καιρός, να έχουμε μεγαλύτερη κίνηση στα μαγαζιά της Νέας Αγχιάλου, τόσο από τους κατοίκους της πόλης όσο και από τουρίστες” ανέφερε ο κ. Ασδεράκης.

“Όλα τα μαγαζιά εστίασης και οι καφετέριες που άνοιξαν την Δευτέρα ακολουθούν τα πρωτόκολλα που χρειάζονται, αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, προστατευτικά μέσα στους εργαζομένους, αντισηπτικά σαπούνια. Ό,τι προβλέπεται, εφαρμόζεται από τους ιδιοκτήτες. Περιμένουμε να φτιάξει ο καιρός για να δουλέψουμε καλύτερα, να καλύψουμε μέρος από την οικονομική ζημιά των προηγούμενων μηνών αλλά θεωρώ ότι για τη Νέα Αγχίαλο δεν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.

Η περιοχή μας βασίζονταν τα τελευταία χρόνια σε γκρουπ από χώρες των Βαλκανίων και δύσκολα θα έχουμε τον τουρισμό από αυτά τα μέρη που είχαμε τα προηγούμενα έτη. Παράλληλα ακυρώθηκαν κάποιες εκδηλώσεις που έφερναν πολύ κόσμο όπως το διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χωρών, ενώ εκτιμάται ότι δεν θα γίνει η γιορτή κρασιού. Στην ουσία θα στηριχθούμε φέτος στον εσωτερικό τουρισμό” σχολίασε σχετικά με τη διαμορφωθείσα κατάσταση ο κ. Ψεύτογλου.

Να σημειώσουμε πως ένα τουριστικό γραφείο από την Τσεχία με τριετή παρουσία στη Νέα Αγχίαλο σταμάτησε τη λειτουργία του, ενώ τα γκρουπ από Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία υπολογίζεται πως εάν ταξιδέψουν, θα είναι με μικρότερο αριθμό απ’ ό,τι συνήθως, αφού οι ακυρώσεις είναι πολλές. Όσον αφορά στα τραπέζια, με τα νέα μέτρα, δεν φαίνεται να έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός τους -λόγω των αποστάσεων- αφού οι καλοκαιρινοί χώροι είναι ανοικτοί στον παραλιακό πεζόδρομο και υπάρχει η ευχέρεια ώστε να …απλωθούν τα τραπεζοκαθίσματα.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι αρκετοί οι Αγχιαλίτες που δεν έκοψαν τις συνήθειες που απέκτησαν εν μέσω της καραντίνας αναφορικά με το περπάτημα. Με ένα καφέ συνήθως στο χέρι ή take away φαγητό, μεγάλες παρέες συνεχίζουν να μαζεύονται στο λιμανάκι ή άλλες περπατάνε στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, συνδυάζοντας τη φυσική άσκηση με συζητήσεις -κυριολεκτικά- …στο πόδι. 

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.