Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ταλαιπωρία αγροτών στην υποβολή φορολογικής δήλωσηςΚ. Παπανάτσιου:  Άμεση λήψη μέτρων για να σταματήσει η ταλαιπωρία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών κατά την  υποβολή φορολογικής δήλωσης.

Ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την ταλαιπωρία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Την ερώτηση συνυπογράφουν 27 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Παπανάτσιου αναφέρει στην ερώτησή της ότι ενώ βρισκόμαστε είκοσι ημέρες πριν από την λήξη της διορίας κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων, ένα σημαντικό μέρος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών αδυνατεί να υποβάλει φορολογική δήλωση καθώς δεν είναι προσυμπληρωμένος  ο κωδικός 037/038.

Η Βουλευτής επισημαίνει στην ερώτησή της ότι οι αγρότες προκειμένου να παραλάβουν τη Βεβαίωση του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, καταφεύγουν στη πολλά υποσχόμενη πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ, στην οποία, σύμφωνα με την από 3/6/2020 ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα ανέμενε κανείς μετά την είσοδο σε αυτή με τους κωδικούς taxis, πατώντας ένα και μόνο κουμπί να λάβουν  την εν λόγω Βεβαίωση. Δυστυχώς η πραγματικότητα διαψεύδει τις προσδοκίες όσων εισέρχονται στη πλατφόρμα καθώς το σύστημα δεν είναι ενημερωμένο με τα στοιχεία του 2018 και οι αγρότες αναγκάζονται να επανεισάγουν πάρα πολλά δεδομένα όπως  τα στοιχεία  Φορολογικής Δήλωσης  2018 και  τη Δήλωση Καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) του 2018! Η πλειονότητα των αγροτών καταφεύγουν σε γεωργικούς συμβούλους για την εισαγωγή των παραπάνω στοιχείων καθώς αδυνατούν να το κάνουν μόνοι τους με συνέπεια την σημαντική καθυστέρηση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την υπερφόρτωση ολόκληρης της διαδικασίας (αγρότης, γεωπόνος σύμβουλος, λογιστής κλπ).

Τέλος, η Βουλευτής, θέτει τα παρακάτω ερωτήματα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

  1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να ενημερωθεί άμεσα η  ΑΑΔΕ με τα στοιχεία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών σύμφωνα με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων 2018 και να ενεργοποιηθεί ο αντίστοιχος κωδικός;
  2. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να λειτουργήσει η πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ  και όπως έχει ανακοινώσει από 3/6/2020, «με ένα κλικ» να λαμβάνουν οι δικαιούχοι αγρότες τη Βεβαίωση του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη;

Επισυνάπτεται αναλυτικά η Ερώτηση:

Αθήνα, 7-7-2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Θέμα: « Άμεση λήψη μέτρων για να σταματήσει η ταλαιπωρία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών κατά την  υποβολή φορολογικής δήλωσης»

Είκοσι ημέρες πριν από την λήξη της διορίας κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων (μετά και την τελευταία παράταση έως 29/7/2020) και ένα σημαντικό μέρος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών αδυνατεί να υποβάλει φορολογική δήλωση καθώς δεν είναι προσυμπληρωμένος  ο κωδικός 037/038.

Προκειμένου να  ενεργοποιηθεί ο κωδικός 037/038 θα έπρεπε εγκαίρως να έχει στείλει το ΥΠΑΑΤ  προς την ΑΑΔΕ τα στοιχεία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών σύμφωνα με το μητρώο των Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του 2018, κάτι που προφανώς δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Οι αγρότες προκειμένου να παραλάβουν τη Βεβαίωση του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη ώστε να την καταθέσουν κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης, καταφεύγουν στη πολλά υποσχόμενη πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ,  στην οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  (3/6/2020),  θα ανέμενε κανείς μετά την είσοδο σε αυτή με τους κωδικούς taxis πατώντας ένα και μόνο κουμπί να λάβουν τη την εν λόγω Βεβαίωση.

Δυστυχώς η πραγματικότητα διαψεύδει τις προσδοκίες όσων εισέρχονται στη πλατφόρμα καθώς το σύστημα δεν είναι ενημερωμένο με τα στοιχεία του 2018 και οι αγρότες αναγκάζονται να επανεισάγουν πάρα πολλά δεδομένα όπως  τα στοιχεία  Φορολογικής Δήλωσης  2018 και  τη Δήλωση Καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) του 2018!

Φυσικά η πλειονότητα των αγροτών καταφεύγουν σε γεωργικούς συμβούλους για την εισαγωγή των παραπάνω στοιχείων καθώς αδυνατούν να το κάνουν μόνοι τους με συνέπεια την σημαντική καθυστέρηση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την υπερφόρτωση ολόκληρης της διαδικασίας (αγρότης, γεωπόνος σύμβουλος, λογιστής κλπ).

Επειδή είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των αγροτών που δεν μπορούν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση καθώς δεν είναι ενεργοποιημένος ο κωδικός 037/038 .

Επειδή η πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ δεν είναι ούτε αυτή ενημερωμένη (ως όφειλε)  με τα δεδομένα του 2018 και αναγκάζονται οι αγρότες να τα επανεισάγουν ζητώντας βοήθεια από γεωπόνους συμβούλους .

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να ενημερωθεί άμεσα η  ΑΑΔΕ με τα στοιχεία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών σύμφωνα με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων 2018 και να ενεργοποιηθεί ο αντίστοιχος κωδικός;
  2. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να λειτουργήσει η πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ  και όπως έχει ανακοινώσει από 3/6/2020, «με ένα κλικ» να λαμβάνουν οι δικαιούχοι αγρότες τη Βεβαίωση του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Αραχωβίτης Σταύρος

Αποστόλου Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Νίνα

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος ΄

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραϊτης Θάνος

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτσης Αλέξης

Ψυχογιός Γεώργιος

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.