Η Ν. Αγχίαλος μέσα από τις μοναδικές καρτ ποστάλ του Στουρνάρα - Λαός Του Αλμυρού

Η Ν. Αγχίαλος μέσα από τις μοναδικές καρτ ποστάλ του ΣτουρνάραΣυμπληρώνονται σήμερα 114 χρόνια από το βίαιο ξεριζωμό των κατοίκων της Αγχιάλου της Ανατολικής Ρωμυλίας καθώς ήταν στις 30 Ιουλίου 1906 όταν οι Βούλγαροι πυρπόλησαν την πόλη στο πλαίσιο των ανθελληνικών διωγμών.

Αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και κατέφυγαν στην Ελλάδα, αρχικά στην Αθήνα. Αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα συνοικισμό ώστε μείνουν όλοι μαζί διατηρώντας έτσι ζωντανό το όνομα της πόλης τους. Ύστερα από περίπου ένα χρόνο, ο γεωπόνος Σπύρος Χασιώτης ήταν αυτός που υπέδειξε το χώρο δημιουργίας του νέου συνοικισμού. Για να γίνει η μετεγκατάσταση στο μέρος όπου είναι η σημερινή Νέα Αγχίαλος, εκεί όπου είχε το τσιφλίκι του ο ομογενής από τη Ρουμανία, Παναγής Τοπάλης, του οποίου η μητέρα κατάγονταν από την Αγχίαλο. Η έκταση αυτή, 40.825,68 στρέμματα σύμφωνα με το “Διάγραμμα διανομής Τοπαλείων και Στούπι” της υπηρεσίας Γεωμετρικού, απαλλοτριώθηκε με αγορά το 1907 και ήρθαν να μείνουν οι πρόσφυγες. Στο κτήμα αυτό υπήρχαν ήδη κάτοικοι, οι λεγόμενοι κολλήγοι και παρακεντέδες του Καραμπασίου και των Μικροθηβών, οι οποίοι μετά από τη συμφωνία έπρεπε να εγκατασταθούν μαζί με τους Αγχιαλίτες.

Ο θεμέλιος λίθος για την καινούργια πατρίδα των εκ Αγχιάλου Ανατολικής Ρωμυλίας προσφύγων τέθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1907 και την επόμενη χρονιά ολοκληρώθηκαν περίπου χίλια σπίτια, μονώροφα και διώροφα, χτισμένα με λίθους.
Στην εφημερίδα μας παρουσιάζουμε σήμερα καρτ ποστάλ της Νέας Αγχιάλου, πριν από περίπου εκατό χρόνια, με τα χαρακτηριστικά της σπίτια. Πρόκειται για έργα του Στέφανου Στουρνάρα, ο οποίος γεννήθηκε το 1867 στη Ζαγορά και υπήρξε πρωτοπόρος ζωγράφος και φωτογράφος, ο πρώτος Θεσσαλός απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών. Πήγε με τη φωτογραφική του μηχανή στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και σε διάφορες περιηγήσεις του, σχεδόν όλα τα μέλη της Θεσσαλίας, αλλά και εκτός από την περιφέρειά μας. Υπολογίζεται ότι εξέδωσε συνολικά περίπου 1.100 μονόχρωμες και χρωματιστές λιθόγραφες καρτποστάλ, έξι εκ των οποίων αφορούν τη Νέα Αγχίαλο.

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.