Ευκαιρία το Αντώνης Τρίτσης για τη Δημοτική Αρχή να αποδείξει ετοιμότητα και συνέπεια στις προεκλογικές της δεσμεύσεις – 13 προτάσεις - Λαός Του Αλμυρού

Ευκαιρία το Αντώνης Τρίτσης για τη Δημοτική Αρχή να αποδείξει ετοιμότητα και συνέπεια στις προεκλογικές της δεσμεύσεις – 13 προτάσεις

γράφει η Ζωή Ράππου

επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης #ζωή_αλλάζουμε

Είναι έτοιμος ο δήμος Αλμυρού για τα μεγάλα προγράμματα που έρχονται;

Τις 11 προσκλήσεις για συγκεκριμένα έργα και δράσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»  πριν ένα μήνα ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών. 

Το πρόγραμμα έχει διασφαλισμένους πόρους τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει περί τα 5.000 έργα από την εκτέλεση των οποίων εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περί τις 40.000 θέσεις εργασίας και ο χρόνος συμμετοχής είναι από 1/7/20 έως 31/12/20.

Δικαιούχοι είναι οι δήμοι, οι περιφέρειες της χώρας, οι ΔΕΥΑ και οι Σύνδεσμοι Ύδρευσης.

Το πρόγραμμα ΄΄Αντώνης Τρίτσης΄΄ που διαδέχτηκε το πρόγραμμα ΄΄Φιλόδημος΄΄  αδιαμφισβήτητα είναι το νέο ισχυρό όπλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρόγραμμα καινοτόμο, ευέλικτο με στόχους αναπτυξιακούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς.

Στόχος είναι τα έργα και οι δράσεις του προγράμματος να φτάνουν και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της Ελλάδος, να αφορούν σε όλες τις περιφέρειες, σε όλους τους δήμους και σε όλους τους πολίτες. Γι αυτό το λόγο νομοθετήθηκε και υλοποιείται σχέδιο στήριξης δήμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επάρκειας των τεχνικών υπηρεσιών.

Εφαρμόζοντάς το  η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με την κεντρική πολιτεία μπορεί να  κάνει την καθημερινότητα των ανθρώπων καλύτερη. Να κάνει την πόλη πιο έξυπνη, πιο σύγχρονη, πιο πράσινη, πιο κοινωνική. Μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην επανεκκίνηση οικονομίας.

Αξιοσημείωτες είναι οι καινοτομίες του προγράμματος.

Για πρώτη φορά λειτουργεί οργανωμένα αντισεισμική θωράκιση δημοτικών κτιρίων και σχολείων.

Για πρώτη φορά οργανωμένα το κράτος στήνει εφαρμογές για έξυπνες πόλεις.

Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στους  δήμους που δεν μπορούσαν μέχρι τώρα να καταθέσουν αξιόμαχες προτάσεις, (ελλείψει τεχνικών υπηρεσιών ή λόγω υποστελέχωσης) να στηρίζονται μέσω τεχνικής βοήθειας που παρέχει η ΕΕΤΑΑ σε ότι αφορά  στη σύνταξη μελετών. Οι δήμοι μέσα από  αναπτυξιακούς συνδέσμους και δίκτυα μπορούν να αξιοποιήσουν το μητρώο μηχανικών που άνοιξε η ΕΕΤΑΑ στις 26/6/2020 καθώς και το σύνολο των μηχανισμών υποστήριξης όλων αυτών των φορέων για να προετοιμάσουν τις κεντρικές μελέτες και να διασφαλίσουν το μηχανισμό επίβλεψης των έργων.

Σημαντική βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση δίνεται με την μεταρρύθμιση του νόμου 4412 για τις δημόσιες συμβάσεις και τα έργα όπου επιταχύνονται οι διαδικασίες εκτέλεσης των έργων.

Οι  11 προσκλήσεις που αφορούν συγκεκριμένα έργα και δράσεις όπως ανακοινώθηκαν από τον υπουργό είναι οι εξής:

 1. Έργα ύδρευσης με καταρχήν προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ. Στόχος η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών με την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης, σε πολλές πόλεις και οικισμούς της χώρας και η εξοικονόμηση του νερού με σύγχρονες μεθόδους.
 • Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων με καταρχήν προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, πρόσκληση που αφορά στην αναβάθμιση υπαρχόντων βιολογικών καθαρισμών, κατασκευές νέων δικτύων αποχέτευσης και ιδιαιτέρως στους μικρούς οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων νέους βιολογικούς καθαρισμούς καθώς αυτοί δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.
 • Η τρίτη πρόσκληση αφορά στην σημαντική καινοτομία αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε υφιστάμενες υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης. Παρεμβάσεις οι οποίες θα μειώσουν σε μεγάλο βαθμό το ενεργειακό και οικονομικό κόστος για τις ΔΕΥΑ με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ.
 • Ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων, γωνιές ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, τη διαχείριση των βιοαποβλήτων με προϋπολογισμό 220 εκατ. ευρώ.
 • Έργα αστικής αναζωογόνησης με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ στους αστικούς δήμους, οι οποίοι πρακτικά είχαν εξαιρεθεί από τα προηγούμενα προγράμματα. Με τα έργα αυτά στοχεύουμε να αναβαθμίσουμε τις γειτονιές των πόλεών μας και να υλοποιήσουμε αναπτυξιακές παρεμβάσεις ποιότητας ζωής των πολιτών. Εδώ εντάσσονται και δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης στις γειτονιές από σχετικά προγράμματα των δήμων, καθώς και η ειδική δουλειά που έχουμε ξεκινήσει με ειδική φροντίδα του υφυπουργού σε σχέση με τα αδέσποτα ζώα.
 • Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος, εμβληματικά κτίρια στους δήμους και αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ. Στον τομέα αυτόν θα υπάρξει ακόμα πιο στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και τη γραμματεία των συγχρηματοδοτούμενων έργων καθώς προκρίνουμε η κατασκευή των σχολικών κτιρίων να γίνει με ΣΔΙΤ (κάτι εξαιρετικά αποτελεσματικό και παραγωγικό). Κατ’ αρχήν πρόθεσή μας είναι να συμπεριλάβουμε και δαπάνες που αφορούν σε απαλλοτριώσεις, γιατί έχει αποδειχθεί ότι αυτό είναι εξαιρετικά αναγκαίο, ικανοποιώντας ένα σχετικό αίτημα που συζητήσαμε με την ΚΕΔΕ. Σημειώνω ιδιαιτέρως και πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο, ότι σε αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνονται και 14 σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Είναι απόλυτη προτεραιότητά μας να τα στηρίξουμε με αυτό το ξεχωριστό πρόγραμμα.
 • Μελέτες και έργα για την αντισεισμική προστασία των σχολείων και των αυτοδιοικητικών κτιρίων με καταρχήν προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ. Είμαστε για τον σκοπό αυτό σε στενότατη συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας και το υπουργείο Υποδομών καθώς και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας με τον οποίο επεξεργαζόμαστε ένα ξεχωριστό ειδικό πρόγραμμα έργων της αυτοδιοίκησης και στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.
 • Έξυπνες πόλεις με προϋπολογισμό 130 εκατ. ευρώ. Μέτρα και συστήματα πρόληψης- παρακολούθησης –ελέγχου στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας. Έξυπνα συστήματα και εφαρμογές στην Κινητικότητα, την στάθμευση, την κυκλοφορία και ασφαλώς την ηλεκτροκίνηση. Εξυπηρέτηση των πολιτών με ψηφιακές εφαρμογές και συστήματα. Υποστήριξη του τοπικού θεματικού τουρισμού, έξυπνα συστήματα για την ανάδειξη του Πολιτισμού- Τουρισμού. Μείωση της ενεργειακής σπατάλης στους Δήμους.
 • Ανοιχτοί χώροι ένα πρόγραμμα αναβάθμισης χωρών αθλητικών υποδομών, αναψυχής για τα παιδιά, με στόχο την βελτίωση παρεχομένων υπηρεσιών και την ασφάλεια των παιδιών. Σε αυτή την πρόσκληση επίσης εντάσσεται το πρόγραμμα ελεύθερης πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στις ακτές και στις θάλασσές μας. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε για αυτούς τους συμπολίτες μας ίδιες δυνατότητες στη ζωή, στην κίνηση, στην ελευθερία πρόσβασης στις υπέροχες ελληνικές θάλασσες. Προϋπολογισμός 40 εκατ. ευρώ.

10. Έργα αγροτικής οδοποιίας με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ με στόχο την διευκόλυνση των αγροτών μας και των επαγγελματιών που σχετίζονται μαζί τους και φυσικά την ασφάλεια των μετακινήσεων τους.

11. Ξεχωριστή πρόσκληση για μελέτες με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ με στόχο να διευκολυνθούν όλοι οι δήμοι που έχουν ανάγκη και κυρίως οι δήμοι με σοβαρές ελλείψεις στις τεχνικές τους υπηρεσίες.

Διαπιστώνουμε, λοιπόν, πως η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια ανάδειξης της αυτοδιοίκησης σε πυλώνα ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής, ποιότητας ζωής, εξυπηρέτησης πολιτών.

Οι δήμοι με οραματική πολιτική στρατηγική θα καταφέρουν τη μέγιστη και ουσιαστική απορρόφηση των πόρων του προγράμματος που έχουν διασφαλιστεί.

Καμία δημοτική αρχή που τιμά το αξίωμά της και σέβεται τους δημότες δεν θα κωφεύσει στην μεγαλύτερη και δελεαστικότερη πρόκληση για ανασυγκρότηση και επανεκκίνηση του δήμου.

Ο δήμος Αλμυρού;

Θα καταφέρει να ενεργοποιηθεί, να προετοιμαστεί κατάλληλα, να πετύχει υψηλότατους ρυθμούς απορρόφησης των πόρων, να  αξιοποιήσει στο μέγιστο αυτή την ευκαιρία που του δίνεται στις παραπάνω προσκλήσεις;

Μήπως είναι τώρα η ευκαιρία η δημοτική αρχή:

 • να εξυγιάνει την πολύπαθη ΔΕΥΑ Αλμυρού
 • να δημιουργήσει φορέα διαχείρισης του δάσους, των Ζερελίων, του φράγματος και της λιμνοδεξαμενής
 • να αντικαταστήσει και τα υπόλοιπα δίκτυα αμιάντου
 • να θέσει οριστικά τέλος στην οικονομική αφαίμαξη σε ό,τι αφορά τη μεταφορά λυμάτων
 • να ολοκληρώσει τα έργα για βιολογικούς
 • να προβεί στην κατασκευή βιολογικού στους μικρούς οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων καθώς αυτοί δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ
 • να αναβαθμίσει ενεργειακά το δήμο με τεράστια οικονομικά οφέλη
 • να λειτουργήσει επιτέλους την ανακύκλωση
 • να τεθεί σε σωστή βάση το θέμα των αδέσποτων
 • να δώσει λύση στα προβλήματα των κτιριακών υποδομών αρχίζοντας από τα σχολεία και τα δύο κτίρια του πολιτιστικού κέντρου
 • να εξυπηρετεί το δημότη ηλεκτρονικά
 • να θέσει υποδομές για τον θεματικό τουρισμό (ορειβατικό,  θαλάσσιο, θρησκευτικό)
 • να δώσει υπηρεσίες αθλητισμού στους δημότες μέσα από ένα σύγχρονο κολυμβητήριο
 • να ανακουφίσει έναν κατεξοχήν αγροτικό δήμο μέσω της αγροτικής οδοποιίας.

Είναι καιρός να βγάλουμε τις μελέτες από τα συρτάρια, να τις εκσυγχρονίσουμε, αλλά και να προχωρήσουμε σε νέες. Είναι έτοιμη γι’ αυτό η δημοτική αρχή; Δηλαδή να είναι συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις;
Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.