ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ
Η νεότερη ιστορία του Αλμυρού αρχίζει επίσημα την Δευτέρα 17 Αυγούστου 1881, όταν τα ελληνικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη και έγινε η επίσημη παράδοση του από τις τουρκικές αρχές και η παραλαβή του από τις ελληνικές. Στις 17 Αυγούστου του 1881 τα ελληνικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τον Αλμυρό. Σύσσωμοι οι κάτοικοι όλης της περιοχής με επικεφαλής τις εκκλησιαστικές και πολιτικές αρχές υποδέχονται τα ελληνικά στρατεύματα στην είσοδο της πόλης στο δρόμο που οδηγούσε από τη Σούρπη στον Αλμυρό. Με ενθουσιασμό μεγάλο, ζητωκραυγές και χειροκροτήματα άρχοντες, κλήρος και λαός, δακρυσμένοι αγκαλιάζουν τους ελευθερωτές. Στη συνέχεια όλη αυτή η πανηγυρική πομπή κατευθύνεται στη μοναδική εκκλησία του Αγίου Νικολάου, όπου γίνεται μεγάλη πανηγυρική Δοξολογία.

Οφείλουμε ως σύγχρονοι Αλμυριώτες να μνημονεύσουμε  και να εορτάζουμε με κάθε λαμπρότητα την ημέρα αυτή, κατά την οποία η πόλη μας ανέπνευσε τον αέρα της Ελευθερίας και ενώθηκε με την μητέρα Ελλάδα, αλλά και να τιμούμε όσους αγωνίσθηκαν και πότισαν με το αίμα τους τα Αλμυριώτικα χώματα.

ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Ώρα 07:00 π.μ.: Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου της Επαρχίας Αλμυρού Αιδεσιμολογιώτατου π. Γεώργιου Μπέκα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Ώρα 09:45 π.μ.: Πέρας προσέλευσης στο Ναό της Δημοτικής Αρχής, των Στρατιωτικών, των Αστυνομικών και των Πολιτικών Αρχών, των Οργανώσεων και των Συμπολιτών.

Ώρα 10:00 π.μ.:  Επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, με τη συμμετοχή όλων των Αρχών της πόλης, των Οργανώσεων και των Συμπολιτών.

Αμέσως μετά τη δοξολογία, θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας ο κος Θεόδωρος Κρίκης – Φαλτάκας, Φιλόλογος.

Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων.

Στη συνέχεια, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ένδοξων νεκρών μας και ο Εθνικός Ύμνος.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ

  1. Ο Αρχιερατικός Επίτροπος για τη ρύθμιση της Ιεροτελεστίας στην οποία να παρευρεθεί όλος ο Κλήρος.
  2. Ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αλμυρού για την τήρηση της τάξης, για τη λήψη μέτρων τροχαίας και τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των τροχοφόρων.

Τέλος, παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες στον εορτασμό της επετείου Απελευθέρωσης της πόλης του Αλμυρού, όπως τηρήσουν τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας για την αποφυγή εξάπλωσης του COVID-19.

Τελετάρχης στο χώρο της εκκλησίας και του Ηρώου ορίζεται  η δημοτική υπάλληλος Κα Κυριακή Κομνιώτη.

Ο Δήμαρχος Αλμυρού

Ευάγγελος Χατζηκυριάκος

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.