Ο Αλμυρός έλκει το ενδιαφέρον των Ελλήνων vespa riders
…Ψαγμένη εκδρομή την Κυριακή 20/9… μη τη χάσετε

 Φίλος Αλμυριώτης, μέλος του volos vespa club κάλεσε τα μέλη του club σε μια πρώτη …ψαγμένη εκδρομή γνωριμίας με τον Αλμυρό. Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20/9 και θα συμπεριλαμβάνει επισκέψεις στο Αισθητικό Δάσος Κουρί στον Αλμυρό, στις μετεωριτικές λίμνες Ζερέλια λίγο έξω από την Ευξεινούπολη, στον Παλαιό Πλάτανο και τον Πλάτανο Αλμυρού.

Για όσους θέλουν να μάθουν τι θα δουν…

Ο Δήμος Αλμυρού, κομβική πόλη από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδος. Η Όθρυς, το βουνό των Τιτάνων και του βασιλείου του Αχιλλέα, είναι το βουνό του τσαγιού και της ρίγανης, της φτέρης και των πηγών με τα πλούσια νερά που αναβρύζουν, με τα απότομα φαράγγια και τα περίφημα σπήλαια, το βουνό της ελεύθερης βοσκής. Είναι το μέρος που σημάδεψαν οι δίδυμοι μετεωρίτες δημιουργώντας τις λίμνες «Ζερέλια». Είναι ο τόπος που κατά μία μυθολογική εκδοχή, στην Όθρυ προσάραξε η κιβωτός του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, μετά τον κατακλυσμό που διέταξε ο Δίας. Είναι ο τόπος που από την πρώτη πέτρα που πέταξε ο Δευκαλίωνας προήλθε ο Έλληνας, ο γενάρχης των Ελλήνων. Τόπος θεϊκός και ανθρώπινος, υπερκόσμιος και γήινος συνάμα, τόπος ξεκούρασης, περισυλλογής, καταφυγής.

Οι λίμνες Ζερέλια, είναι υγροβιότοπος με μεγάλο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Συνεχώς συγκεντρώνονται επιστημονικές αποδείξεις και πληροφορίες για το γεγονός ότι δημιουργήθηκαν από πρόσκρουση μετεωριτών. Εξωγήινα στοιχεία που βρέθηκαν σε πετρώματα στα Ζερέλια επιβεβαιώνουν τον μύθο των «μυθικών» όπλων των Μυρμιδόνων. Γίνονται διεργασίες ώστε να καταγραφεί και επίσημα από την επιστημονική κοινότητα, ότι τα άθραυστα όπλα τους σμιλεύτηκαν με υλικό των μετεωριτών. Στο γειτονικό ύψωμα (μαγούλα Ζερέλια) έχει εντοπιστεί προϊστορική ακρόπολη, σύγχρονη με τους οικισμούς στο Διμήνι και το Σέσκλο.

Το Κουρί είναι αισθητικό δάσος από βελανιδιές (1.150 στρεμμάτων), προστατευμένη ζώνη NATURA και το μοναδικό στην Ευρώπη σε πεδινή έκταση. Βρίσκεται στην Ευξεινούπολη Αλμυρού ανάμεσα από το Κέντρο του Αλμυρού και τα Ζερέλια. Στο Κουρί είναι τοποθετημένη μια από τις μεγαλύτερης πίστες bouldering στην Ελλάδα. Από το 2014 διοργανώνονται αγώνες δρόμου και boulder για μεγάλους και παιδιά, στο πανέμορφο δάσος με συμμετοχές από ολόκληρη την Ελλάδα. Περισσότεροι από 12.000 νέοι συγκεντρώνονται στο φεστιβάλ ροκ μουσικής που γίνεται από τους Los Almiros Rock Radio το καλοκαίρι, με διάσημες μπάντες του εσωτερικού και εξωτερικού και με ελεύθερο κάμπιγκ, το οποίο έλκει επισκέπτες από ολόκληρη την Ευρώπη.

Παλαιός Πλάτανος: Κατοικημένος από το 16ο αιώνα, την εποχή της αρχαίας Άλου, βίωσε έξι καταστροφές. Τελευταία στις 15/8/1943, όπου ο Παλαιός Πλάτανος κάηκε από τους Ιταλούς και ήταν καταλυτική η καταστροφή αυτή για τη σταδιακή ερήμωση του χωριού. Ακόμη και τα χαλάσματα μαρτυρούν το ηρωϊκό και επιβλητικό χωριό του Παλαιού Πλατάνου. «Παρατηρητής του κάμπου, πορτιέρης της Όθρυος, κοιτάζει ολόισια στην Ανατολή, από το γαλανό μάτι του Παγασητικού …» (Δ.Α. Παπαγιαννίτσης) αξίζει να περιηγηθείτε στα καλντερίμια του και να ταξιδέψετε στην ιστορία του, η θέα και οι μυρωδιές των βοτάνων του βουνού θα σας ανταμείψουν.

Το αγριό-μορφο τοπίο της Όθρυος ανταμείβει κάθε επισκέπτη. Go go vespa riders! Ο Αλμυρός αναμένει να ανακαλύψετε τις ομορφιές του!

Ραντεβού την Κυριακή! Πληροφορίες στο facebook του club «vespaclubvolos». Μπορούν να ακολουθήσουν ευχαρίστως και μη μέλη!

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.