«Τραβολογιούνται» ακίνητα και νοματαίοι για τα συμφέροντα της πρώην Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών
Αλλεπάλληλες οι διεκδικήσεις, τα δικαστήρια και οι αλληλοκατηγορίες

Έκρυθμη η κατάσταση σε προσπάθεια Γενικής Συνέλευσης την Παρασκευή – Παρέμβαση της Αστυνομίας

Μουδιασμένοι συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις τα μέλη της πρώην Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών του Αλμυρού σε ό,τι έχει να κάνει είτε με την αξιοποίηση, είτε με την εκποίηση της περιουσίας της, δηλαδή της περιουσίας των μελών.

Εκκαθαριστές και μέλη του νέου και του παλιού σχήματος, κρατάνε τις άκρες από ένα σκοινί και ο καθένας θέλει να φέρει στη μεριά του το δίκιο και την αξιοποίηση ή την εκποίηση της περιουσίας του Συνεταιρισμού.

Θυμίζουμε ότι ο δευτεροβάθμιος συνεταιρισμός, με μεγάλη περιουσία, ακίνητα και μισθώματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, μετά από Γενική Συνέλευση στο τέλος του 2014, τελεί υπό εκκαθάριση.

Εκκαθαριστής του συνεταιρισμού ανέλαβε ο κ. Σάββας Τσόγκας, ο οποίος σε παλαιότερες δηλώσεις του τόνισε ότι συνάντησε απροσπέλαστες δυσκολίες στο έργο του, λόγω ενεργειών του δεύτερου συνεταιρισμού ή αν θέλετε των μελών που τον εξέλεξαν (είναι ομιχλώδες το πλαίσιο που κινείται ο καθένας στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματά του και αναμένεται να λυθεί στα δικαστήρια). Να εξηγήσουμε ότι δουλειά του εκκαθαριστή είναι να ρευστοποιήσει την περιουσία και να αποδώσει στους δικαιούχους, όπως απλήρωτους εργαζομένους, συναλλασσομένους, δημόσιους φορείς κλπ. , τα χρήματα που τους οφείλονται.

Από την άλλη πλευρά και μετά τις παραπάνω δηλώσεις του κ. Τσόγκα, τα μέλη της διοίκησης του σημερινού συνεταιρισμού, είχαν δηλώσει ότι «Το μόνο που γίνεται είναι να απαξιώνεται η περιουσία της Ενώσεως και ο εκκαθαριστής με τους συνεργάτες του να παίρνουν 2000 ευρώ το μήνα. Το μόνο που έπραξαν ήταν να ξεπουλήσουν πέντε φορτηγά αυτοκίνητα και μια μεγάλη σιδεροκατασκευή, δίνοντάς τα στον ίδιο άνθρωπο εκτός Αλμυρού. Λες και δεν υπήρχαν ντόπιοι να τα πάρουν… ή μήπως δεν ήθελαν να τα πάρουν ντόπιοι; Επίσης κοροϊδεύουν πρώην εργαζόμενους της ΕΑΣ και τους παίρνουν μάρτυρες στα δικαστήρια, κατηγορώντας όχι τον εκκαθαριστή αλλά τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού. Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι και στο μέλλον να αποδείξουμε με τα ανάλογα παραστατικά για την πορεία των ακινήτων και του χρήματος ότι κινούμαστε για το καλό της Ένωσης.»

Μετά από επτά μήνες που δημοσιεύσαμε τα παραπάνω, οι διεκδικήσεις και τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται. Τα δικαστήρια και οι μηνύσεις συνεχίζονται και από τις δυο πλευρές. Αφορμή για το ρεπορτάζ στάθηκε η κίνηση των παλιών μελών και της σημερινής «Ένωσης», να νοικιάσουν σε μεγάλη αλυσίδα super market το κτίριο της Ένωσης, πράγμα που προσπαθεί να το αποτρέψει νομικά ο εκκαθαριστής καθώς κρίνει ότι δεν έχουν το νόμιμο δικαίωμα να το πράξουν. Το αποτέλεσμα είναι ότι λόγω της δικαστικής διαμάχης και της αναμονής των δικαστικών αποφάσεων η περιουσία του Συνεταιρισμού μένει αναξιοποίητη και όσοι διεκδικούν τα οφειλόμενα μένουν απλήρωτοι.

Ήδη ο εκκαθαριστής ζήτησε να εκδοθεί προσωρινή διαταγή για να σταματήσουν οι ενέργειες της εκμίσθωσης του κτιρίου της Ένωσης, πράγμα που πρωτόδικα απορρίφθηκε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου.

Την ίδια μέρα, επιχειρήθηκε Διοικητικό Συμβούλιο από τον εκκαθαριστή, ένα συμβούλιο που μέχρι τις ώρες που γράφαμε το ρεπορτάζ (20:00) δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί. Η αντιδικία που προκάλεσε την έκρυθμη κατάσταση, ήταν ότι η μια πλευρά αιτήθηκε να παραστούν και να ψηφίσουν όσοι παρέστησαν στην τελευταία συνεδρίαση διοικητικού συμβουλίου που εξέλεξε το διαχειριστή, αναφερόμενοι στο άρθρο 32, παρ. 2, του νόμου 4673 του 2020, ενώ η πλευρά του εκκαθαριστή και μέσω και της δικαστικής εκπροσώπου του πρωτοδικείου πρότεινε ότι θα γίνουν δεκτές οι συμμετοχές μόνο όσων προσκομίσουν έγγραφα ότι είναι ταμειακά τακτοποιημένοι και μόνο οι νόμιμοι εκπρόσωποι των νόμιμων συνεταιρισμών.

Τελικά οι διοργανωτές της Γενικής Συνέλευσης, κάλεσαν στο Αστυνομικό Τμήμα με σκοπό να συνδράμει στην απομάκρυνση των ατόμων που δεν νομιμοποιούνταν να παρίστανται. Έσπευσαν λοιπόν οι άνδρες του Α.Τ. Αλμυρού για να συνδράμουν στη διαδικασία, απ’ όπου και οι φωτογραφίες. Για ευνόητους λόγους καλύψαμε τα πρόσωπα αστυνομικών και πολιτών.

Όπως μας πληροφόρησε μέλος της παλιάς ΕΑΣ, την επόμενη εβδομάδα, στις 23/10, εκδικάζεται η αίτηση των εργαζομένων για την κατάσταση εκκαθάρισης.

Η δύσκολη αυτή υπόθεση απασχολεί μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας, νέους και παλιούς εμπλεκόμενους, συνεταιριστές και παλιούς εργαζομένους, νέους και παλιούς ενοικιαστές και είναι σίγουρο ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαμάχες για να προσεγγίσουμε την «αλήθεια».

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.