Αθ. Λιούπης: Επαναφορά του μέτρου της έκπτωσης, λόγω έγκαιρης εξόφλησης των υποχρεώσεων προς το ελληνικό δημόσιοΕρώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Λιούπης ζητώντας την επαναφορά του μέτρου της έκπτωσης προς πολίτες και επαγγελματίες, λόγω της έγκαιρης εξόφλησης των υποχρεώσεών τους.

Ο Βουλευτής επισημαίνει στην ερώτησή του πως ένα  σημαντικό ποσοστό των εν ενεργεία επιχειρήσεων, παρά τις δύσκολες συνθήκες,  συνεχίζουν να αποπληρώνουν ανελλιπώς τις υποχρεώσεις τους προς το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες και στην προηγούμενη καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας με το αντίστοιχο κλείσιμο της αγοράς,  είχαν ανακοινωθεί μέτρα «αναγνώρισης και επιβράβευσης» των επιχειρήσεων αυτών.

Σημειώνει,  ότι σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση της κυβέρνησης, παρά τη δυνατότητα παράτασης  των προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς τη Φορολογική Διοίκηση, δινόταν παράλληλα το ευεργέτημα και η δυνατότητα έκπτωσης έγκαιρης εξόφλησης και ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν , ώστε να αναγνωριστεί και να επιβραβευθεί η συνέπεια στην εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων των συγκεκριμένων πολιτών και επαγγελματιών.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

 Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, λόγω της παρατεταμένης διάρκειας της πανδημίας βιώνουν τις συνέπειες από την απαραίτητη δεύτερη δέσμη αναγκαίων μέτρων αποστασιοποίησης και περιορισμού της κυκλοφορίας της Κυβέρνησης μας, αναγκαία για τη δημόσια υγεία αλλά επίπονα για την εθνική μας οικονομία.

Υπολογίζεται ότι σημαντικό ποσοστό εν ενεργεία επιχειρήσεων, παρά τις δύσκολες συνθήκες συνεχίζουν να αποπληρώνουν ανελλιπώς τις υποχρεώσεις τους προς το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Στην προηγούμενη καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας με το αντίστοιχο κλείσιμο της αγοράς είχαν ανακοινωθεί μέτρα «αναγνώρισης και επιβράβευσης» των επιχειρήσεων αυτών.

Σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση της Κυβέρνησής μας, παρά τη δυνατότητα παράτασης  των προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς τη Φορολογική Διοίκηση, δινόταν παράλληλα το ευεργέτημα και η δυνατότητα έκπτωσης έγκαιρης εξόφλησης.

Επιπλέον, το θέμα ετέθη στις πρόσφατες επαφές και την ενημέρωση που είχα από το Επιμελητήριο Μαγνησίας, επιχειρηματίες, μέλη της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, μέλη του Εμπορικού Συλλόγου της Μαγνησίας, φορείς που δραστηριοποιούνται στο Νομό Μαγνησίας και εκπροσώπους υγιών  επιχειρήσεων. Οι ανωτέρω επιχειρηματίες και φορείς θεωρούν απαραίτητη την επιβράβευση των συνεπών επιχειρήσεων που στην πλειοψηφία τους είναι μικρές οικογενειακές ή ατομικές επιχειρήσεις, τονίζοντας, ότι η ενέργεια αυτή θα συμβάλλει στη διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών, ασφαλιστικών και λοιπών εισφορών, που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Οι απόψεις των επαγγελματιών που στηρίζουν την ελληνική οικονομία ταυτίζονται με την άποψη που διατύπωσε  το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας, για την επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων και δανειοληπτών, ως πράξη, που ενισχύει την αξιοπιστία της διοίκησης, αλλά και ως ένδειξη ανταποδοτικότητας για την περαιτέρω καλή συνεργασία των δύο μερών.

Επειδή, στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ακόμη κάποια αντίστοιχη πρόβλεψη έκπτωσης λόγω  έγκαιρης εξόφλησης.

Επειδή, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία αρκετοί επαγγελματίες παραμένουν με κόπο συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Επειδή, επιμένουν παρά τις διευκολύνσεις που παρέχονται από την Κυβέρνησή μας να εξοφλούν ανελλιπώς τις υποχρεώσεις τους.

Επειδή, είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί  η επίπονη συνέπειά τους προς την Πολιτεία.

Επειδή, ο ρόλος της Πολιτείας στη στήριξη των επιχειρήσεων είναι καθοριστικός και επιβεβλημένος σε αυτή την κρίσιμη περίοδο και μέχρι την αναστροφή της κατάστασης.

Ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:

Σε ποιές ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να αναγνωριστεί και να επιβραβευθεί η συνέπεια στην εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων των συγκεκριμένων πολιτών και επαγγελματιών;

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.