«Ευλογημένος που είμαι σε χρονιές που η Δήμητρα έγραψε ιστορία»- Συνέντευξη με τον αρχηγό της ομάδας Δημήτρη Στεφανή
Πριν τρεισήμισι χρόνια, ο Δημήτρης Στεφανής ολοκλήρωσε την πολυετή παρουσία του στον Πύρασο κι επέστρεψε στην ομάδα απ’ όπου ξεκίνησε το ποδόσφαιρο, τη Δήμητρα της ιδιαίτερης πατρίδας του που τότε αγωνίζονταν στη Β’ Τοπική. Δεν πέρασε πολύς καιρός και πλέον ηγείται της προσπάθειας των «πρασίνων» στα γήπεδα της Γ’ Εθνικής.

Αρχηγός, ηγετική μορφή στον αγωνιστικό χώρο και τα αποδυτήρια, έχει φάει …με το κουτάλι τα γήπεδα και η άποψή του πάντα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Τον συναντήσαμε μέσα στην εβδομάδα και μιλήσαμε για την παρθενική παρουσία του συλλόγου της Ευξεινούπολης σε περιφερειακό πρωτάθλημα, τα ταλέντα της Μαγνησίας και την πρόταση που υποστηρίζει για συνένωση δυνάμεων στο τοπικό μας ποδόσφαιρο.

Ο Δημήτρης Στεφανής ξεκίνησε από την ακαδημία της Δήμητρας κι έκανε ντεμπούτο, στον ίδιο αγώνα με τον έτερο αρχηγό-σημαία του συλλόγου Πέτρο Θωμαΐδη, σε ηλικία 14 ετών (με προπονητή τον Τάκη Παυλίδη τότε). Το 2004 και για μια τριετία έπαιξε με την ερυθρόλευκη φανέλα του Εθνικού Ολυμπιακού Βόλου στο περιφερειακό πρωτάθλημα και από το 2007 βρέθηκε στον Πύρασο όπου πέρασε μία δεκαετία, παρών στις επιτυχίες της αγχιαλίτικης ομάδας. Το καλοκαίρι του 2017 επέστρεψε στην αγαπημένη του Δήμητρα.

-Δημήτρη, φανταζόσουν πριν τρία χρόνια όταν γύρισες στη Δήμητρα της Β’ Τοπικής, ότι η ομάδα θα είχε αυτή την πορεία και φέτος θα συμμετείχε στη Γ’ Εθνική;

-Το ήθελα από την πρώτη στιγμή. Και η προηγούμενη διοίκηση με επικεφαλής τον Αντώνη Μηλιώνη και η τωρινή με τους Τάσο Δεληζήση και Σπύρο Ντόντη είχαν όραμα να δουν την Δήμητρα στη μεγαλύτερη κατηγορία. Δεν το κρύβω ότι το 2017 πριν γυρίσω στην Ευξεινούπολη, ήμουν για λίγες ώρες στον Αλμυρό, είχα συμφωνήσει με τον ΓΣΑ που ήταν στη Γ’. Για διάφορους λόγους δεν έγινε αυτή η μεταγραφή τελικά και όταν ήρθα στο σύλλογο, αποφασίσαμε με το ρόστερ που υπήρχε και τις κινήσεις που έγιναν, όχι μόνο να ανεβάσουμε την ομάδα αλλά να δούμε πιο μακρυά…  Θέλαμε η Δήμητρα να κάνει την υπέρβαση διότι εκτός από τη διοίκηση και τον κόσμο που ήταν δίπλα μας, υπήρχε κορμός έμπειρων κι αξιόλογων ποδοσφαιριστών που ήταν σε θέση να αγωνιστούν για τον πρωταθλητισμό. Ακόμη κι αν συνεχίζονταν το περσινό πρωτάθλημα και παίζαμε μέχρι τέλους, θα το κατακτούσαμε διότι ήμασταν η καλύτερη ομάδα.

-Έχεις παίξει στη Γ’ Εθνική, αλλά σίγουρα είναι διαφορετικά να παίζεις ως αρχηγός της «δικής» σου ομάδας, έτσι δεν είναι;

-Πράγματι έτσι είναι. Νιώθω ευλογημένος που είμαι σε αυτές τις χρονιές που η Δήμητρα έγραψε ιστορία. Πραγματοποιώ το όνειρο του συγχωρημένου πατέρα μου που πάντα όταν παίζαμε, ήταν πίσω από τον πάγκο και έδινε οδηγίες και ήθελε να δει την Δήμητρα στις εθνικές κατηγορίες. Είμαι μέλος στις καλύτερες ποδοσφαιρικές στιγμές του χωριού, με την  ευχή να έρθουν καλύτερες ημέρες για τον τόπο του Αλμυρού.

-Μπορεί η Δήμητρα να καθιερωθεί στη Γ’ Εθνική; Ποιες οι διαφορές της Γ’ από το τοπικό;

-Μπορεί να καθιερωθεί αν και παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Με την τωρινή διοίκηση, τις γηπεδικές εγκαταστάσεις που έχει και τον κόσμο που στηρίζει την προσπάθεια αν και δεν επιτρέπεται η παρουσία του στο γήπεδο, υπάρχει θετικό έδαφος για να γίνει κάτι καλό. Όσον αφορά στις διαφορές, έχουν να κάνουν με τις οικονομικές υποχρεώσεις των ομάδων για διαιτησίες, ταξίδια κι άλλα έξοδα και στο αγωνιστικό κομμάτι με την αθλητικότητα. Στο Α’ Τοπικό υπάρχουν αρκετοί ποιοτικοί ποδοσφαιριστές που στη Γ’  μπορεί να μην τους δεις. Οι ομάδες είναι όμως καλύτερα γυμνασμένες, καλύτερα προπονημένες. Χρειάζεται εντατικό πρόγραμμα προπόνησης γιατί η Γ’ Εθνική είναι σκληρό κι αθλητικό πρωτάθλημα.

-Είσαι αισιόδοξος ότι θα ξεκινήσει εκ νέου το πρωτάθλημα; Σίγουρα η χρονιά αυτή είναι πολύ ιδιαίτερη…

-Τα πράγματα είναι δύσκολα για εμάς τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, δεν είναι εύκολο ύστερα από μία τόσο μεγάλη αποχή μηνών να επιτρέψουμε, δυσκολίες θα υπάρξουν στη φυσική και πνευματική κατάσταση. Θα χρειαστεί καιρός για να επανέλθουμε σε αγωνιστικούς ρυθμούς. Θέλω να επισημάνω τους κινδύνους που ελλοχεύουν με τους τραυματισμούς. Με πιεστική προετοιμασία μετά από την αποχή και συνεχόμενα παιχνίδια, σε βαριά γήπεδα που συνήθως είναι αυτά της Γ’ Εθνικής το χειμώνα, οι παίκτες είναι πιο ευπαθείς σε τραυματισμούς. Το βλέπουμε αυτό και στα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης που φέτος έχουν τον έναν τραυματισμό μετά τον άλλον…

-Υπάρχει και το σενάριο να γίνει ένας γύρος στην κατηγορία…

-Κάτι τέτοιο δεν θα το ήθελα. Καλύτερα να παίξουμε όλες τις αγωνιστικές για να έχουμε στο τέλος δίκαιη κατάταξη των συλλόγων. Οι ημερομηνίες είναι πιεσμένες, περιμένουμε κι εμείς να δούμε τι μέλλει γενέσθαι.

-Πώς βλέπεις το γεγονός ότι ο Δήμος Αλμυρού διαθέτει δύο ομάδες στη Γ’;

-Εκτιμώ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μία ενιαία, μεγάλη ομάδα της πόλης που θα πρωταγωνιστεί στη Γ’ Εθνική. Όποιος αγαπάει το ποδόσφαιρο, πιστεύω ότι βλέπει πως αυτή είναι η καλύτερη λύση. Γνωρίζω ότι μια τέτοια προοπτική θα φέρει αντιδράσεις αλλά διαφορετικά δεν υπάρχει μέλλον. Οι ιστορίες δεν χάνονται, οι ιστορίες είναι για να γράφονται. Ο Δήμος Αλμυρού διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις: ο κόσμος αγαπάει το ποδόσφαιρο, έχει μακρά ιστορική διαδρομή πίσω του, οι εγκαταστάσεις είναι εξαιρετικές, το έμψυχο υλικό υπάρχει. Βλέπουμε ότι ο ΓΣΑ έχει στο ρόστερ του λίγους ντόπιους παίκτες, η Δήμητρα επίσης, οι περισσότεροι άνω των 30 ετών και χωρίς να υπάρχει διαδοχή, τουλάχιστον όχι τόσο πολλά παιδιά όπως παλιότερα. Φανταστείτε τι προοπτικές θα ανοίγονταν εάν αυτοί οι παίκτες, η αφρόκρεμα της περιοχής μας, έπαιζαν όλοι μαζί και οι ομάδες είχαν διοικήσεις με περισσότερους παράγοντες. Συν τοις άλλοις, οι χορηγίες όλες θα ήταν σε μία ομάδα και δεν θα μοιράζονταν. Όπως και να λέγεται η ομάδα αυτή, θα εκπροσωπούσε τον Δήμο Αλμυρού και όλοι θα ήταν ευχαριστημένοι διότι θα είχε τα εχέγγυα να πρωταγωνιστήσει. Στις παραπάνω κατηγορίες, παίζουν σύλλογοι από χωριουδάκια. Εμείς θεωρώ ότι μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε και να χαρούμε ποδόσφαιρο σε υψηλότερο επίπεδο μόνο εφόσον δημιουργηθεί μία δυνατή ομάδα.

-Κάποτε σε ένα βίντεο που έγινε viral σ’ όλη την Ελλάδα, είχες πει ότι θα συνεχίσεις να παίζεις όσο δεν σε περνούν οι αντίπαλοι παίκτες…

-Ναι είναι αλήθεια αυτό, δεν σκοπεύω να σταματήσω ακόμη την αγωνιστική δράση, το ποδόσφαιρο είναι κάτι που με γεμίζει. Όταν όμως κρεμάσω τα παπούτσια, θα ήθελα να ασχοληθώ με τα μικρά παιδιά, τις ακαδημίες.

-Ως προπονητής;

-Όχι απαραιτήτως. Θέλω να βοηθήσω τα νέα παιδιά να αναδείξουν το ταλέντο τους. Εκτός από τον Άθλο, δεν υπάρχει στον Αλμυρό άλλη οργανωμένη ακαδημία. Θα ήταν καλό να υπάρχει μία, σε συνεργασία με κάποια ΠΑΕ, ώστε να γίνεται καλύτερη δουλειά. Οι ομάδες στο τοπικό αφήνουν στην άκρη την ακαδημία γιατί κοιτούν το μεγάλο τμήμα, ενώ έπρεπε να γίνεται το αντίθετο. Αυτό είναι κάτι που με λυπεί. Υπάρχουν πολλά ταλέντα που χάνονται στην πορεία, είτε γιατί από μικροί δεν έχουν πάρει τις σωστές βάσεις είτε γιατί δεν έχουν κάποιον να τους προωθήσει όπως πρέπει. Θα αναφέρω την προσωπική μου εμπειρία. Όταν ήμουν 19 ετών στον Εθν. Ολυμπιακό, είχε κλείσει η μεταγραφή μου στον ΑΣΚ Ολυμπιακό που τότε έπαιζε στη Β΄ Εθνική. Θα έκανα το επαγγελματικό βήμα και ποιος ξέρει πώς θα είχε εξελιχθεί η καριέρα μου. Όμως δεν πήγα τελικά για διάφορους λόγους. Μου έμεινε αυτό το απωθημένο, η πικρία ότι δεν μπόρεσα να πάω παραπάνω. Και θέλω από την πλευρά μου, να βοηθήσω τα παιδιά να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους γιατί είναι ευλογία και σημαντικό να κάνεις κανείς επάγγελμα το χόμπι του. Οπότε, θα απαντούσα στην ερώτησή σας ότι δεν σκοπεύω ακόμη να σταματήσω να παίζω αλλά σίγουρα ξέρω ότι θέλω να ασχοληθώ με τις μικρές ηλικίες και το κομμάτι των ακαδημιών στον Αλμυρό.

Ο Δημήτρης Στεφανής πρόσθεσε ότι από την  μεγάλη πορεία του στα γήπεδα κρατάει τα καλύτερα και νιώθει ιδιαίτερα χαρούμενος διότι σ’ όλες τις ομάδες που αγωνίστηκε, Δήμητρα, Εθν. Ολυμπιακό Βόλου και Πύρασο, συνέδεσε το όνομά του με στιγμές επιτυχιών, δηλώνοντας ότι οι «πράσινοι» της Ευξεινούπολης είναι σε θέση να πετύχουν το στόχο της παραμονής όταν με το καλό αρχίσει πάλι το πρωτάθλημα. Το σίγουρο είναι, προσθέτουμε εμείς, ότι παίκτες σαν τον αρχηγό της Δήμητρας, δεν βγαίνουν πλέον στο τοπικό της περιοχής μας…

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.