Με αμηχανία, αλλά και επάρκεια Δημοτικό Συμβούλιο με τηλε-διάσκεψη


Ψηφίστηκαν το τεχνικό πρόγραμμα και

ο προϋπολογισμός του Δήμου Αλμυρού

Με λίγη αμηχανία αρχικά, αλλά τελικά με πλήρη επάρκεια, διενεργήθηκε με τηλεδιάσκεψη, η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, στην οποία συμμετείχαν οι περισσότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ενώ όσοι δεν το κατόρθωσαν απουσίασαν για άλλους λόγους και όχι τεχνικούς.

Οι δημοτικοί υπάλληλοι και με τις οδηγίες του Προέδρου κ. Δημήτρη Τσούτσα κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια όχι μόνο να ετοιμάσουν και να ενημερώσουν τους Δημοτικούς και Τοπικούς συμβούλους, αλλά και να βοηθήσουν όποιον σύμβουλο το χρειάστηκε, ώστε να μπορέσει να συνδεθεί, να παρακολουθήσει ή και να παρέμβει στη συνεδρίαση.

Έτσι τη Δευτέρα παρουσιάστηκε και ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα εκτελεστέων έργων του Δήμου, για το έτος 2021, δηλαδή τα συνεχιζόμενα και νέα έργα, όπως και ο πρώτος προϋπολογισμός εσόδων –εξόδων του έτους. Αυτός ο πρώιμος προϋπολογισμός, όπως εξήγησε η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κα Μπέη, στηρίζεται στο πρώτο μισό του έτους, οπότε και είναι η βάση για να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα και αφού επεξεργαστούν και τα υπόλοιπα στοιχεία του έτους, ακόμη πιο ακριβής προϋπολογισμός.

Ο Δήμαρχος Αλμυρού, αφού καλωσόρισε στη νέα αυτή διαδικασία συνεδρίασης τους Συμβούλους και τους ευχήθηκε για το νέο έτος, εξήγησε ότι αφενός μεν προχωρούν δυσκολότερα εν μέσω lockdown τα έργα, αφετέρου ότι είναι στόχος του, όλα τα συνεχιζόμενα έργα να υλοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο.

Ο πρώην Δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, τόνισε ότι το 78% των έργων είναι συνεχιζόμενα της δικής του Δημοτικής Αρχής, οπότε και θα τα ψηφίσει, ενώ αν αφαιρέσουμε και τα έργα του Ιανού το 90% που απομένει, είναι τελικά έργα που εγκρίθηκαν κατά τη δημαρχία του.

Ο Δήμαρχος κ. Χατζηκυριάκος αντέτεινε, ότι είναι ένα θέμα να εγκρίνεις έργα (πράγμα που σχολίασε ότι είναι εύκολο με τόσα προγράμματα που «κυκλοφορούν») και άλλο να τα υλοποιείς σωστά. Πιο συγκεκριμένα είπε «σε τι ποσοστό υλοποιήθηκαν τα έργα του 2019 και 2020; Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν χρόνιες ανάγκες, έργα που λιμνάζουν και ανακατασκευές που πρέπει να γίνουν, ενώ η μεγαλύτερη τσέπη μας είναι το χρηματοδοτικό μας εργαλείο. Σημασία έχει ότι τα έργα είναι του λαού του Αλμυρού και πως ή αν τελικά, εκτελούνται τα έργα. Αναγκαστήκαμε να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Από το 2017 όντως εκκρεμούν έργα που δεν μπορέσαμε να υλοποιήσουμε το 2018 ή το 2019. Το στοίχημά μας λοιπόν, είναι να υλοποιήσουμε όσα περισσότερα γίνεται και σωστά.»

Ο κ. Καρακώστας, της Δημοτικής Παράταξης #ζωή_αλλάζουμε, παρατήρησε ότι δεν βλέπει κάτι στο τεχνικό πρόγραμμα για το Κουρί. Ο κ. Καλλές ζήτησε να επισκευαστεί και να αξιοποιηθεί το κτίριο δίπλα από το πολιτιστικό κέντρο του Αλμυρού.

Κάπως έτσι έκλεισε το θέμα για το τεχνικό πρόγραμμα. Ακολούθησαν και ψηφίστηκαν η έγκριση εκμίσθωσης του δημοτικού καταστήματος της Κοινότητας Κροκίου, ο ορισμός (10) σημείων σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου, για το πρόγραμμανWIFI  14EU, στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», CEF-WIFI14EU (θα βρείτε σχετικό άρθρο στην εφημερίδα που κρατάτε), η απαλλαγή αναλογούντων τελών από παραχωρημένους κοινόχρηστους χώρους, για επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά την λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασπορά του COVID-19, που δεν κάνουν χρήση αυτού, η μείωση ενοικίου σε εκμισθωμένα δημοτικά ακίνητα που πλήττονται από τοννCOVID-19, η τροποποίηση της αριθ. 243/2019 απόφαση του Δ.Σ. με τίτλο «Συγκρότηση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (άρθρο 13, παρ. 3 ν.3013/2002), για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών» και ο καθορισμός ανώτατου ορίου εξόδων κηδείας των Δημάρχων και των Προέδρων Κοινοτήτων και όσων κατείχαν τα αξιώματα αυτά, καθώς και των εν ενεργεία δημοτικών και τοπικών συμβούλων (άρθρο 114 του ν. 4623/2019).

Στη δεύτερη συνεδρίαση, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκριναν τον προϋπολογισμό εσόδων-εξόδων του Δήμου.

Ο Δήμαρχος κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος ανέφερε σχετικά «προτείνουμε έναν προϋπολογισμό που δουλεύτηκε πάρα πολύ. Συγχαίρω την Αντιδημαρχία και τους υπαλλήλους γι’ αυτό το αποτέλεσμα. Διορθώθηκαν πολλά πράγματα και είναι ο πιο καλοδουλεμένος προϋπολογισμός που βλέπω στη θητεία μου. Γι’ αυτό και πήρε έγκριση χωρίς παρατηρήσεις και επιστροφές. Μπορούμε να πορευθούμε με άνεση, χωρίς προβλήματα.»

Η Αντιδήμαρχος οικονομικών κα Αρετή Μπέη και έπειτα και από τις επισημάνσεις της κας Μυγιάκη Μανωλίας για υπολογισμό σε αυξημένα έξοδα, διευκρίνισε ότι ο πρώτος προϋπολογισμός έχει γίνε με δεδομένα έως Σεπτέμβριο, οπότε το Φεβρουάριο θα έχουμε αναμόρφωση προϋπολογισμού, ώστε να επικαιροποιηθεί. Ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους Δημοτικούς υπαλλήλους και συνεργάτες της και ιδιαίτερα τους κ. Βελάνη και κ. Αλεξογιαννόπουλο για το αποτέλεσμα, όπως και για το γεγονός ότι τα ανεξόφλητα του έτους είναι μόνο στα 100.000 ευρώ και για το τέλος του νέου έτους φιλοδοξεί να μην υπάρχουν ανεξόφλητα τιμολόγια για τον επόμενο.

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Αλμυρός Ευθύνη και Δημιουργία κ. Δημήτρης Εσερίδης, στην τοποθέτησή του είπε ότι «θα το ψηφίσουμε, αν και εσείς δεν ψηφίσατε ποτέ προϋπολογισμό μας… όσο για τα ελλείμματα ύψους 1.000.000 ευρώ, θα τα πούμε στην ώρα τους».

Ο κ. Τσόγκας, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, τοποθετήθηκε «θεωρούμε αντιλαϊκή την κατεύθυνση… ενώ ακούμε συγχαρητήρια Βαγγέλη μου, συγχαρητήρια Δημήτρη μου…»

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.