Επίσκεψη Χρ. Τριαντόπουλου στον Αλμυρό ως επικεφαλής της Επιτροπής για τον Ιανό


Τον Αλμυρό επισκέφθηκε το Σάββατο 16/1 ο Χρήστος Τριαντόπουλος, Γ.Γ. του ΥΠ.ΟΙΚ και επικεφαλής της αρμόδιας Επιτροπής για την αποκατάσταση των ζημιών από την θεομηνία “Ιανός”.

Ο Δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Τεχνικών Έργων Βασίλης Αργυρόπουλος καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος Ιωάννης Τέας υποδέχθηκαν  τον κ. Τριαντόπουλο.

Ο Δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος ενημέρωσαν τον γενικό γραμματέα για το ρυθμό με τον οποίο προχωρούν οι αποκαταστάσεις των ζημιών του “Ιανού”.

Επισκέφτηκαν  το αλιευτικό καταφύγιο Αγίου Ιωάννη  που έχει καταστραφεί από τον Ιανό καθώς και τον περιφερειακό δρόμο δίπλα στον χείμαρρο Ξηριά, καθώς έχει ήδη εγκριθεί κονδύλι 2.5 εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο εσωτερικών για την ανακατασκευή τους.

 Ο Χρ. Τριαντόπουλος διαπίστωσε πως προχωρά ικανοποιητικά η αποκατάσταση των προβλημάτων σε σχέση με τις υποδομές της αγροτικής και κτηνοτροφικής οδοποιϊας (αγροτικοί δρόμοι, διαβάσεις προς τα ποιμνιοστάσια κλπ)  ενώ οι ρυθμοί θα επιταχυνθούν τόσο εντός του χειμώνα, όσο και -κυρίως- την Άνοιξη που θα είναι και πιο ευνοϊκές οι καιρικές συνθήκες μιας και υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά για την επισκευή των ζημιών.

Ο Δήμαρχος Αλμυρού τόνισε ότι αποτελεί ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας η πρόοδος των έργων στον Ξηριά, η αποκατάσταση της περιφερειακής οδού και η θωράκιση της πόλης από τυχόν μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και η αποκατάσταση του αλιευτικού καταφυγίου στον Αγ. Ιωάννη.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του κ. Τριαντόπουλου:

Προχωρούν οι διεργασίες για την αποκατάσταση ζημιών του «Ιανού» στον Αλμυρό

Στο πλαίσιο του συντονισμού και της παρακολούθησης της υλοποίησης των μέτρων αποκατάστασης και ενίσχυσης των περιοχών που επλήγησαν από τη θεομηνία του «Ιανού», ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, επισκέφτηκε το Σάββατο τον Αλμυρό, όπου είχε συνάντηση εργασίας με τη δημοτική αρχή της περιοχής στο πεδίο όπου θα πραγματοποιηθούν σημαντικά έργα αποκατάστασης, στο πλαίσιο της πρόσφατης χρηματοδότησης των επιπλέον 2.500.000 μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προς τον Δήμο Αλμυρού.

Συγκεκριμένα, η επίσκεψη στο πεδίο των ζημιών αφορούσε, αρχικά, το αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Ιωάννη, το οποίο και έχει υποστεί καταστροφικές ζημιές από τον «Ιανό», επηρεάζοντας ιδιαίτερα δυσμενώς τους πολίτες και τους αλιείς της περιοχής. Πρόκειται για σημαντικές ζημιές σε όλο το εύρος των υποδομών του αλιευτικού καταφυγίου που καθιστoύν αναγκαία την άμεση αποκατάσταση και δομική ανασυγκρότηση της υποδομής, όπως άλλωστε προκύπτει και από τη σχετική προεργασία που έχει πραγματοποιηθεί από τον Δήμο Αλμυρού. Επίσης, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος επισκέφτηκε μαζί με τη δημοτική αρχή και τον περιφερειακό δρόμο δίπλα στον χείμαρρο Ξηριά, όπου σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και κατανομής των εργασιών, προχωρούν οι διεργασίες για την αποκατάσταση μίας σημαντικής υποδομής για την πόλη του Αλμυρού. Παράλληλα, στο πλαίσιο της επίσκεψης, υπήρξε μία αναλυτική συζήτηση με τη δημοτική αρχή για την προώθηση των μέτρων αποκατάστασης και στήριξης σε όλο το εύρος της περιοχής του Αλμυρού, δίνοντας έμφαση στις υποδομές, τα δίκτυα, την αγροτική οδοποιία και τους αστικούς χώρους. Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ανέλυσε στη δημοτική αρχή την υλοποίηση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Τέλος, η συζήτηση εργασίας ολοκληρώθηκε με τον σχεδιασμό των επόμενων πρωτοβουλιών και σχεδίων για την αποκατάσταση και στήριξη της περιοχής του Αλμυρού, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες ευρύτερης ανασυγκρότησης της περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, με αφορμή την επίσκεψη, σημείωσε ότι «οι διεργασίες αποκατάστασης και στήριξης της περιοχής του Αλμυρού προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, ώστε να απορροφηθούν άμεσα οι σημαντικοί πόροι που έχουν διοχετευθεί στην περιοχή, να υλοποιηθούν τα έργα αποκατάστασης και να φτάσει η αρωγή του κράτους στους δικαιούχους. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει αναπτυχθεί ένα πλαίσιο στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας και με τους δύο βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης που αποδίδει τόσο σε ρυθμούς όσο και σε αποτέλεσμα. Με αυτούς τους ρυθμούς προχωρούν και οι διεργασίες σε δύο σημαντικά έργα για τον Αλμυρό, η αποκατάσταση των οποίων περιλαμβάνεται στην πρόσφατη χρηματοδότηση των 2.500.000 που εξασφαλίσαμε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Πρόκειται για το αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Ιωάννη και τον περιφερειακό δρόμο δίπλα στον Ξηριά, όπου αμφότερα τα έργα θα συμβάλουν καθοριστικά στην αποκατάσταση της κανονικότητας και στη βελτίωση της καθημερινότητας πολλών πολιτών και επαγγελματιών της περιοχής. Παράλληλα, συνεχίζεται η διαδικασία επιχορήγησης επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων για την κάλυψη μέρους των ζημιών που είχαν από τη θεομηνία ‘Ιανός’, με αποτέλεσμα αγρότες της περιοχής να λαμβάνουν μία πρώτη αρωγή επί της ζημιάς τους στην παραγωγική τους υποδομή, σε χρόνους σύντομους, που απέχουν παρασάγγας από ό,τι συνέβαινε μέχρι το πρόσφατο παρελθόν. Και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς».

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.