τσιντσίνης γιώργος δελτίο

Κοντολογίς και σχετικά τη βγάλαμε πάλι «καθαρή»… – του Γιώργου Τσιντσίνη – Δελτίο Θυέλλης
έκδοση 20-2-2021

Έκανε πέρα ο χιονιάς

άνθη, σοκολατάκια…

Στου έρωτα τον εγκλεισμό

ψήσαμε ..παϊδάκια.

Ναι, είναι αλήθεια… Πάνω στο ξέσπασμα της «Μήδειας», το κρύο και το χιόνι, ο φετινός Άγιος Βαλεντίνος γιορτάστηκε …κρυόμπλαστρα. Σχεδόν ξεχάστηκε από την πλειάδα των ερωτοχτυπημένων… Τον παραμέρισε εμφαντικά η περιστασιακή έγνοια, αν χιονίσει, αν θα το παγώσει, πόσο θα ρίξει και πότε θα το λιώσει. Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή και αν δεν έχουμε «δουλειά», την εφευρίσκουμε στο πιτς φυτίλι.

 

Τώρα τι έγινε στα κρεββάτια σας και στους ερωτικούς καναπέδες ή μέσα στα θερμαινόμενα αυτοκίνητα δεν μπορώ να το ξέρω. Αλλά υποπτεύομαι ότι κι εκεί κάπως κρυόμπλαστρα εξελίχθηκαν τα καθέκαστα. Δεν πειράζει… Καλό είναι να προσέχετε κάθε …ανοησία, μέχρι τουλάχιστον να έρθει η πολυπόθητη ανοσία.

 

Πάει κι αυτό… Η «Μήδεια» πέρασε, αλλά η μετεω-τρομοκρατία δεν πέρασε. Κοντολογίς και σχετικά τη βγάλαμε πάλι «καθαρή», ειδικότερα στα ήπια φαινόμενα που εκδηλώθηκαν με την κακοκαιρία στην περιοχή μας. Προφανώς «μέτρησε» και η οργάνωση από πριν, η ετοιμότητα Δήμου, Περιφέρειας, Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, ΔΕΗ κτλ., αλλά και η πειθαρχία των πολιτών. Μπράβο τους…

 

Αδιάπτωτη η τρομολαγνεία της σύγχρονης (δήθεν) δημοσιογραφίας… Από την περασμένη Δευτέρα, πηχυαίοι τίτλοι σε εφημερίδες και κανάλια του στυλ «Βουλιάζει στα χιόνια η Αθήνα». Στο Νευροκόπι γελάνε ακόμη κι οι …πατάτες».

 

Και το άλλο…. «Ανεβάζουν οι Αθηναίοι φωτογραφίες με τα χιόνια στο διαδίκτυο και στη Φλώρινα νομίζουν ότι έχουν …πιτυρίδα.»

 

Γκρίνια ξε-γκρίνια, θεωρίες συνωμοσίας, στείρες αντιπολιτευτικές «κορώνες» και ψεύτικες «ειδήσεις», αλλά οι εμβολιασμοί παράλληλα προχωρούν, όσο το επιτρέπουν τα αποθέματα, ακόμη κι από τους «ζόρικους» και τις ζόρικες» που διέσπειραν …σπάταλα τις αμφιβολίες τους, το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η μαζική προσπάθεια να διεκδικήσουμε την ασφάλεια και την υγεία μας, διαψεύδεται από την ίδια τη διεθνή πραγματικότητα, που αναφέρεται σε κάποιες δεκάδες περιπτώσεων, με ήπιες παρενέργειες, μπροστά στα εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Πάντοτε αυτό συμβαίνει όταν «κατακάθεται ο …κουρνιαχτός» και μιλάει η αδιάψευστη «γλώσσα» των αριθμών, και της επιστημονικής στατιστικής.

 

Και ήταν συγκινητική η προσέλευση για εμβολιασμού, από την περασμένη Δευτέρα, μέσα στη χιονισμένη Ελλάδα, με τη συνδρομή κατά τόπους της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Ερυθρού Σταυρού, του ΕΚΑΒ κτλ., να βλέπεις ηλικιωμένους να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα, με το πείσμα και την επιμονή …νέων παιδιών, προκειμένου να ξεμπερδεύουν μια ώρα αρχύτερα με το «κακό» που μας βρήκε και απειλεί διαρκώς τις ζωές μας. Σκεφτείτε ότι την πρώτη εργάσιμη μέρα της εβδομάδας που πέρασε είχαμε 27 χιλιάδες εμβολιασμούς στο σύνολο της χώρας μας.

 

Ίσως επειδή έχω την 4χρονη εγγονούλα μου που ζει στην Αθήνα, πάλι με κλειστό το σχολείο της αυτήν την περίοδο του εγκλεισμού, το μυαλό μου είναι διαρκώς στα μικρά παιδιά και τη ζημία που μπορεί να κάνει στον ψυχισμό τους η αναγκαστική απομάκρυνση από τις αίθουσες διδασκαλίας, λόγω της πανδημίας. Ειδικότερα στη στοιχειώδη εκπαίδευση τα νήπια αλλά και τα μεγαλύτερα του Δημοτικού σχολείου έχουν χάσει σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής τους ζωής, αφού δεν επικοινωνούν καθημερινά με τους φίλους και συμμαθητές τους, με τους δασκάλους τους. Παράλληλα, ίσως δεν κατανοούν απόλυτα όλο αυτό το πλέγμα των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται για τη δική τους προστασία και την προφύλαξη του γενικότερου οικογενειακού και φιλικού τους περιβάλλοντος. Κι είναι προφανές και εύλογο επομένως, να νοσταλγούν το σχολείο τους και την καθημερινή τους μαθητική ζωή, που ίσως πριν να την έβλεπαν σαν …ρουτίνα. Ελπίζω και εύχομαι αυτή η ζημιά στο ψυχισμό τους, που αναφέρω παραπάνω, όταν επανέλθουμε στην κανονική μας ζωή, να μην έχει αφήσει αποτυπώματα.

 

Σκαλίζοντας το προσωπικό μου αρχείο, βρήκα ένα σχόλιο της 16ης Φεβρουαρίου του 2017, ενδεικτική και επαινετή για τη διαχρονική συνέχεια της νεολαίας μας, που επισημαίνει: «Σε μία ασυνήθιστη αίτηση προέβη αριθμός στρατιωτών, που ζήτησαν να παραμείνει στην παραμεθόριο και να ολοκληρώσουν εκεί την θητεία τους, χωρίς να πάρουν μετάθεση σε πόλεις συμφερόντων τους. Το σπάνιο αυτό αίτημα επιβραβεύτηκε ηθικά από το ΓΕΣ, που στην σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Αριθμός Στρατιωτών της 2016 E/ΕΣΣΟ, που υπηρετούν σε Μονάδες του Έβρου και των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, εθελοντικά και με δήλωσή τους, αποποιήθηκαν του δικαιώματός τους να μετατεθούν στο εσωτερικό, σε πόλεις συμφερόντων τους και ζήτησαν να παραμείνουν μέχρι το πέρας της θητείας τους στις Μονάδες που υπηρετούν στην παραμεθόριο. To ΓΕΣ συνεχάρη τους εν λόγω Στρατιώτες, τους απένειμε με έγγραφη διαταγή Ηθική Αμοιβή («Συγχαρητήρια») διότι, ζήτησαν να παραμείνουν στις Μονάδες τους μέχρι το πέρας της θητείας τους, αποδεικνύοντας το υψηλό φρόνημα και το ήθος τους, καθώς επίσης και την σε υψηλό βαθμό αίσθηση του χρέους και του καθήκοντος προς την Πατρίδα, και τους χορήγησε πενθήμερη τιμητική άδεια».

 

Ακόμη και κάτω από δύσκολες και δυσμενείς συνθήκες λοιπόν, οι καιροί τρέχουν, τα χρόνια κι οι γενιές έρχονται και παρέρχονται, αλλά το DNA των Ελλήνων δεν αλλάζει.

 

Αξίζει κάθε έπαινος για όλους εκείνους που έδωσαν μάχες με τη «Μήδεια», τα χιόνια και την παγωνιά, ξαγρυπνώντας και δουλεύοντας κάτω από πολικές θερμοκρασίες και γενικότερα ακραίες καιρικές συνθήκες. Αστυνομικοί, πυροσβέστες, τεχνίτες τεχνικών συνεργείων, οδηγοί οχημάτων για τη διάνοιξη των δρόμων, αλλά και τα παλικάρια μας, -τους στρατιώτες- είτε υπηρετούν στον Έβρο, στη Μακεδονία, στα νησιά ή ακόμη και στην Αθήνα. Όρθιοι και με αυταπάρνηση πιστοί στο καθήκον τηρούν και τιμούν τον όρκο που έδωσαν να «φυλάνε Θερμοπύλες».

 

Ήταν αδιανόητο να περάσει η κακοκαιρία και ο χιονιάς και (με το λιώσιμο των πάγων) να μην αναθαρρήσουν απτόητοι οι «μαϊντανοί» του διαδικτύου οι επαΐοντες και παντογνώστες, επί παντός επιστητού. Για παράδειγμα, «κακώς έκλεισαν οι Δήμοι τα σχολεία με τη «Μήδεια», ενώ έπρεπε και με το χιόνι να μείνουν ανοιχτά, για να χαρούν και να παίξουν τα παιδάκια στα προαύλια». Ναι… Να …χαρούν και οι γιατροί, που θα βάζουν γύψο στα κατάγματα ή να ράβουν και τα σπασμένα κεφάλια. Όπως λέει κι ο λαός μας «ό,τι του φανεί, του Λωλοστεφανή.»

 

Στις κάπες που φόρεσαν οι ευσταλείς εύζωνοι της Προεδρικής Φρουράς και στέκουν ακίνητοι μέσα στο χιόνι εστίασε την περασμένη Τρίτη ο φακός των Αθηναϊκών εφημερίδων (η σημερινή φωτο από την «Καθημερινή») και στο facebook βρέθηκε άλλος «μαϊντανός» (και μάλιστα υπέγραφε με Αλβανικό όνομα) να αναρτήσει στο διαδίκτυο (ανορθόγραφα): «Είστε ό,τι να ‘ναι, που αφήνετε τους ανθρώπους να πεθάνουν μες στο χιόνι για να φυλάνε τη Βουλή… Και στο κάτω – κάτω δεν το αξίζουν αυτοί που είναι μέσα…» Φυσικά βρέθηκαν πολλοί και πολλές να του απαντήσουν όπως πρέπει και σταχυολογώ μόνο μια ενδεικτική απάντηση: «Δεν φυλάνε τη Βουλή. Φυλάνε το μνημείο των εκατοντάδων χιλιάδων (άθαφτων στην πλειοψηφία) Ελλήνων, που πέθαναν στους αγώνες του Έθνους.»

 

Και θυμήθηκα (όλως …εξεπίτηδες) κάτι τέτοιους ξενόφερτους φρέσκους «μαϊντανούς», που τώρα λυπήθηκαν τους εύζωνες οι οποίοι, πριν από καμιά τριανταριά χρόνια ως ….οικονομικοί μετανάστες έκλεβαν τη νύχτα τις μπουγάδες από τις αυλές των γονιών μας, για να μπορέσουν να βάλουν ένα βρακί στον πωπό τους…

 

Βγήκαν πάλι κάποιοι μετεωρολόγοι και μας απειλούν ότι θα έρθει κι άλλο κύμα κακοκαιρία, με νέα χιόνια και κρύο… Δεν «μασάμε», ρε… Όλα τα καταπίνουμε …αμάσητα.

 

Από το τιτλοφορούμενο ως «Δίκτυο Ελλήνων συντηρητικών» αναρτήθηκε στο facebook ένα γλαφυρό, χιουμοριστικό κείμενο, που σκιαγραφεί τις υπερβολές της Ελληνικής επικαιρότητας και αξίζει νομίζω να το αναδημοσιεύσω στη στήλη: «Η τυραννία της πολιτικής ορθότητας… Έρχεται ολοταχώς… 8:00 Έφτιαξα χιονάνθρωπο. 8:10 Ήρθε η γειτόνισσα φεμινίστρια και με ρώτησε γιατί δεν έφτιαξα και μια χιονογυvαίκα. 8:15 Έφτιαξα και γυναίκα από χιόνι. 8:17 Ο άλλος γείτονας παραπονέθηκε πως η χιοvoγυναίκα έχει πολύ μεγάλα στήθη και προβάλει λάθος πρότυπο. 8:20 Γκέι ζευγάρι από απέναντι φώναζαν πως οι χιονάνθρωποι θα έπρεπε να είναι δυο άνδρες διότι νιώθουν μειοvεκτικά. 8:22 Τραvς που μένει στο τέλος του δρόμου με ρώτησε γιατί δεν έφτιαξα δυο χιοvoσώματα με αφαιρούμεvα μέλη. 8:25 Οι βίγκαv από άλλο τέλος του δρόμου είπαν πως το καρότο είναι η διατροφή τους και δεν επιτρέπουν να χρησιμοποιείται σαν μέρος του χιονάνθρωπου. 8:28 Μαύροι με αποκαλούν ρατσιστή, διότι ο χιονάνθρωπος είναι λευκός. 8:31 Ο μουσουλμάνος από απέναντι απαιτεί να καλύψω την χιονογυvαίκα με σεντόνι. 8:40 Ήρθε αστυνομία και είπαν πως κάποιος ένιωσε προσβεβλημέvoς και με κατήγγειλε. 8:42 Ήρθε πάλι η φεμινίστρια και απαίτησε να αφαιρέσω την σκούπα από την χιovογυναίκα, διότι συμβολίζει την αστική οικoγενειακή της σκλαβιά. 8:43 Ήρθε ο πρόεδρος του συλλόγου για την ισότητα και με απείλησε με μηvύσεις. 8:45 Με δείχνουν σε όλες τις τοπικές ειδήσεις όπου με ρώτησαν αν ξέρω τη διαφορά μεταξύ χιovανθρώπου και χιovoγυναίκας. Απάvτησα “Xιονόμπαλες”. Με απoκαλούν «καταραμέvoς φασίστας και σεξιστής». 9:00 Είμαι πρώτη είδηση σε όλα τα καvάλια σαν τρομoκράτης, ρατσιστής, Kασιδιαραίoς, ομοφoβικός, εγκληματίας και με κατηγορούν για δημιουργία επικίvδυνων καταστάσεων με αφoρμή την κακoκαιρία. 9:10 Με ανακρίvoυν για να αvακαλύψουν αν λειτoυργούσα μόvoς μου ή αν έχω συvεργάτες. Koινωvικοί λειτουργoί πήραv τα παιδιά μου. 9:29 Στο δρόμo περvάει όχλος με πυρσoύς από εκείvoυς που έχω πρoσβάλλει. Aπαιτούν την παραδειγματική μου τιμωρία! Nόημα: Αυτή ιστoρία δεν έxει vόημα. Είvαι ο κόσμoς στον οπoίoν ζoύμε τώρα. Και έπovται xειρότερα… ΥΓ: Κι ακόμα δεν έχουν πρoσέξει ότι ο χιοvάνθρωπος δεν φoράει μάσκα….»

 

Ανήμερα του …χιονισμένου Αγίου Βαλεντίνου ανάρτησα στο facebook μια φωτογραφία με σκορπισμένα τριαντάφυλλα και έγραψα: «Όσοι και όσες δονείστε από έρωτα –λόγω της σημερινής ψευτο-γιορτής-, διαλέξτε ένα από τα τριαντάφυλλα της φωτογραφίας. Είναι όσα μπόρεσα να …περισώσω από τη Μήδεια που, κακά τα ψέματα και σύμφωνα με τη Μυθολογία- και αισχρή μάγισσα ήταν και ολίγον …ξεκωλ@@άρα. Άλλωστε ο έρωτας (τωρινός ή περασμένος, αλλά όχι ξεχασμένος ή ποθούμενος για το …εγκλεισμένο μας αύριο κτλ.) είναι παντός καιρού.

Είναι η βαθιά «ανάσα» στις ζωές μας…

 

Όντως …. Όποτε μας χτυπάει την πόρτα ο έρωτας, έστω και περασμένος, από το παρελθόν δηλαδή, είναι μια βαθιά «ανάσα» στη ζωή μας…

 

Μάζεψα όλα τα δικαιολογητικά για να αιτηθώ επιτέλους τη σύνταξη. Εδώ και 80 μέρες περιμένω μια βεβαίωση για το σύνολο των ενσήμων μου από το πρώην ΙΚΑ και το πρώην ΤΕΒΕ. Μόνο αυτό το χαρτί μου λείπει. Μάλλον …βιάζομαι, έτσι;

 

Μετά το καταστροφικό 2020, οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη περίμεναν το 2021 για να… σωθούν. Ωστόσο φαίνεται πως η νέα χρονιά, η οποία διανύει τον δεύτερό της μήνα έχει έρθει με «άγριες» διαθέσεις. Μετά τον κορονοϊό, ο οποίος όχι μόνο βρίσκεται μαζί μας αλλά χτυπάει ακόμα πιο ισχυρά πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και τη «Μήδεια», την ιστορικών διαστάσεων κακοκαιρία, το 2021 μας επεφύλασσε ακόμα μια έκπληξη. Την έκρηξη ενός Ηφαιστείου. Ο λόγος για την Αίτνα. Φυσικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντιμετώπισαν αυτή την κατάσταση με τη γνωστή «ψυχραιμία» που συνήθως διακατέχει τους χρήστες τους! «Έρχονται οι… ακρίδες!» έγραψε ένας. «Ακολουθούν οι εξωγήινοι», σχολίασε ένας άλλος. «Θυμάστε που λέγαμε ότι μόνο τα ηφαίστεια μας έλειπαν;» αναρωτιέται ένας ακόμα χρήστης κ.ο.κ.

 

«Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι σαν τα φίδια… Δαγκώνει μόνο τους ξυπόλητους.»

 

«Αν δεν έχεις στον ήλιο μοίρα, δοκίμασε τη νύχτα.»

 

Μια βδομάδα μόνο υπολείπεται από τον τυπικό –έστω- ερχομό της Άνοιξης. Κουράγιο, αδέρφια…

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.