Μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα στη Νέα Αγχίαλο από τον Δήμο Βόλου – Δηλώσεις Γεωργίας Μποντού – Τοκαλή
Συνέχεια στη συνεργασία τους για το ζήτημα των αδέσποτων ζώων έδωσαν, την περασμένη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας κι Αλληλεγγύης Δήμου Βόλου, κ. Θέμης Τζούμης και η Αντιδήμαρχος Παιδείας κα Γεωργία Μποντού-Τοκαλή. Συναντήθηκαν στη Νέα Αγχίαλο και συζήτησαν για μία σειρά από θέματα που αφορούν τα αδέσποτα. Παρούσα επίσης η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κα Βάσω Πυργάνη-Παρασκευοπούλου.

Μιλώντας στο «Λαό», η κα Μποντού-Τοκαλή ανέφερε: «Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Τζούνη ώστε να αντιμετωπίσουμε το θέμα με τα αδέσποτα ζώα στη Ν. Αγχίαλο. Στην τελευταία μας συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε κάποια οικόπεδα ιδιοκτησίας του Δήμου Βόλου τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επέκταση του δημοτικού κυνοκομείου. Το θέμα με τα αδέσποτα είναι πολυσύνθετο και ο Δήμος Βόλου προσπαθεί να το αντιμετωπίσει όσο καλύτερα μπορεί με τις υπηρεσίες του και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Γι’ αυτό το λόγο, αναζητείται χώρος για να γίνει επέκταση του κυνοκομείου ώστε να φιλοξενηθούν ακόμη περισσότερα ζωάκια, ενώ και οι έλεγχοι της Δημοτικής Αστυνομίας το επόμενο διάστημα θα είναι πιο εντατικοί αναφορικά με τα δεσποζόμενα ζώα. Θα ήθελα να περάσουμε το μήνυμα ότι εάν αγαπάμε τα ζώα που έχουμε και φροντίζουμε, θα πρέπει να τα τσιπάρουμε και να τα δηλώσουμε στις αρμόδιες υπηρεσίες. Πρόκειται για μια απλή και σημαντική διαδικασία που είναι υποχρεωτική βάσει νομοθεσίας. Το τσιπάρισμα γίνεται στον κτηνίατρο και η δήλωση στο πρώην Δημαρχείο Ν. Αγχιάλου για τους κατοίκους της. Είναι μία λύση που μας δίνει ο νόμος για την προστασία των ζώων, ώστε να υπάρχει έλεγχος και να μειωθεί το πρόβλημα εγκατάλειψης σκυλιών. Με αυτόν τον τρόπο δείχνουμε έμπρακτα την αγάπη μας για τα ζώα».

Η κα Μποντού-Τοκαλή εξήρε τη συνεργασία των φιλόζωων πολιτών που ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες και φροντίζουν τα ζώα, όπως έγινε πριν από περίπου ένα μήνα στην περίπτωση περίπου είκοσι σκυλιών που αφέθηκαν ελεύθερα στην περιοχή Μαγούλα στα όρια Ν. Αγχιάλου-Αϊδινίου κι ευαισθητοποίησε τους κατοίκους. Επίσης, πρόσθεσε ότι ο νόμος προβλέπει πρόστιμα για την μη καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Νόμο 4039/2012 (Φ.Ε.Κ. 15/02.02.2012) «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» και τον Νόμο 4235/2014 (Φ.Ε.Κ. 32/11.02.2014) «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» διαμορφώνεται ο πίνακας των διοικητικών κυρώσεων και προστίμων. Μεταξύ των άλλων, η  παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής του ζώου συντροφιάς ή δήλωσης της απώλειας του έχει πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ η παράλειψη τήρησης των κανόνων ευζωίας του ζώου ή της κτηνιατρικής εξέτασής του αποφέρει πρόστιμο 500 ευρώ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι προσφάτως από τον Δήμο Βόλου αποφασίστηκε διενέργεια διαγωνισμού ύψους 55.279 ευρώ για ανάδειξη αναδόχου για την περισυλλογή και τη φιλοξενία αδέσποτων ζώων στο δημοτικό καταφύγιο στη θέση «Μαραθάς». Σύμφωνα με τη μελέτη που εγκρίθηκε στην Οικονομική Επιτροπή, εκτιμήθηκαν 670 επεμβάσεις για περισυλλογή-μεταφορά αδέσποτων σκύλων, 600 επεμβάσεις για επανένταξη αδέσποτων σκύλων στο φυσικό τους περιβάλλον, 12μηνη υπηρεσία φιλοξενίας και φροντίδας των ζώων αλλά και καθαριότητα των χώρων διαμονής τους. Ο ανάδοχος έχει την υποχρέωση για την  περισυλλογή σκυλιών, τη μεταφορά στους σε συμβεβλημένους κτηνιάτρους για εμβολιασμούς, στειρώσεις, αποπαρασίτωση, σήμανση, απαιτούμενες θεραπείες κι έπειτα από διαμονή λίγων ημερών στο καταφύγιο, την επιστροφή των ζώων, επανένταξη, στο φυσικό τους περιβάλλον.

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.