Η Βασιλική Πυργάνη και ο Αργύρης Κοπάνας παρουσιάζουν τα έργα που υλοποιήθηκαν και αυτά που προγραμματίζονται στη Νέα Αγχίαλο
έκδοση 27-2-2021

Επικοινωνήσαμε με τον αντιδήμαρχο Περιφερειακών Ενοτήτων Δήμου Βόλου, κ. Αργύρη Κοπάνα και την πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, κα Βάσω Πυργάνη-Παρασκευοπούλου ώστε να παρουσιάσουμε μέσα από τις σελίδες του «Λαού» τα εν εξελίξει έργα στη Νέα Αγχίαλο, την αντιμετώπιση των ζητημάτων της καθημερινότητας και τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται να γίνουν, μέσα από την πληροφόρηση που έχει ο καθένας τους από τη θέση ευθύνης που υπηρετεί.

Ερωτηθείς αρχικά ο κ. Κοπάνας για ένα μικρό απολογισμό των παρεμβάσεων και των έργων του τελευταίου διαστήματος, απάντησε:  Η Νέα Αγχίαλος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, των παρεμβάσεων και του σχεδιασμού της δημοτικής αρχής του Αχιλλέα Μπέου. Το τέλος της θητείας μας θα βρει μια Νέα Αγχίαλο διαφορετική, με σημαντικές υποδομές, αισθητικά και λειτουργικά αναβαθμισμένη, πιο ανθρώπινη και με περισσότερη ποιότητα στην καθημερινότητά της. Ήδη, αυτή η μεγάλη αλλαγή αρχίζει να διαφαίνεται, αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Ανεβάζουμε τον πήχη ψηλά και είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε. Αυτή η τετραετία θα χαρακτηριστεί ως «εποχή των μεγάλων έργων» για τη Νέα Αγχίαλο και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για αυτό».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΤΣ Βάσω Πυργάνη-Παρασκευοπούλου επισήμανε: «Η συνεργασία με τον Δήμο Βόλου είναι υποδειγματική. Έμφαση δίνουμε στην καθημερινότητα. Με το πολυδύναμο τμήμα και τις υπηρεσίες του Δήμου Βόλου βελτιώνουμε συνεχώς την καθημερινότητα αντιμετωπίζοντας προβλήματα και δυσκολίες που προκύπτουν. Η καθαριότητα είναι το πρώτο μέλημά μας και πετυχαίνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στον τομέα των έργων είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει. Η Νέα Αγχίαλος είναι ολόκληρη ένα «εργοτάξιο». Η προοπτική για την περιοχή μας είναι ευοίωνη και ελπιδοφόρα».

Ο Αργύρης Κοπάνας και η Βάσω Πυργάνη-Παρασκευοπούλου παρουσίασαν έναν μακρύ κατάλογο έργων και παρεμβάσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη και που δρομολογούνται, τα οποία θωρακίζουν τη δημόσια υγεία, προστατεύουν το περιβάλλον, αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και προάγουν την τοπική ανάπτυξη. Όπως μας είπαν, τέτοια έργα είναι το αποχετευτικό, το δίκτυο ομβρίων, το φυσικό αέριο, η αντικατάσταση σωληνώσεων ύδρευσης, η βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, η δημιουργία πλατειών και παιδικών χαρών, η ανακαίνιση του δημοτικού παιδικού σταθμού, η επισκευή του λιμανιού, η επιδιόρθωση του δημαρχιακού μεγάρου.

Για το αποχετευτικό , ο κ. Κοπάνας έκανε γνωστό ότι έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό πάνω από 95% η κατασκευή του δικτύου συλλογής των λυμάτων μήκους 35χλμ στη Νέα Αγχίαλο, ολοκληρώνονται τα αντλιοστάσια σε Δημητριάδα, Δημαρχείο και Αλωνάκι, ενώ προχωρούν οι εργασίες τοποθέτησης των αγωγών μεταφοράς των λυμάτων μήκους 13 χλμ από τη Νέα Αγχίαλο στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων Βόλου επί της Εθνικής Οδού.

«Όπως αντιλαμβάνεστε πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο της δημοτικής αρχής του Αχιλλέα Μπέου της τάξεως των 20 εκατ ευρώ με 50χλμ μήκος σωληνώσεων/αγωγών» ανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Περιφερειακών Ενοτήτων και συνέχισε αναφορικά με την ύδρευση: «Εκσυγχρονίσαμε το δίκτυο διανομής ποσίμου νερού με την τοποθέτηση νέων σωληνώσεων ύδρευσης μήκους 10 χλμ και τη δημιουργία ζωνών λειτουργίας, έτσι ώστε να μειωθούν τα προβλήματα υδροδότησης. Με το έργο της «αξιοποίησης υδατικών πόρων βόρειου και δυτικού μετώπου», που αποτελεί την κορωνίδα του προγραμματισμού της δημοτικής αρχής και θα ενισχύσει το υδραγωγείο της ΔΕΥΑΜΒ με 16.000 κυβικά πηγαίου νερού την ημέρα, το οποίο υποβάλλεται για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», θα επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα της έλλειψης πόσιμου νερού για τη Νέα Αγχίαλο. Στο σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων προβλέπονται έργα ενίσχυσης του υδραγωγείου της Νέας Αγχιάλου με σύνδεση του με τον κεντρικό αγωγό μεταφοράς νερού της ΔΕΥΑΜΒ, αλλά και περαιτέρω εκσυγχρονισμός του δικτύου ύδρευσης.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο εγκατάστασης νέων αγωγών μεταφοράς των ομβρίων υδάτων και κατασκευής 100 καινούριων φρεατίων υποδοχής και υδροσυλλογής σε σημεία, στα οποία συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες υδάτων και προκαλούνται πλημμυρικά φαινόμενα, έτσι ώστε να περιορίσουμε το πρόβλημα πλημμυρισμού και να βελτιώσουμε την κατάσταση. Οι δρόμοι παρέμβασης μέχρι σήμερα είναι στις οδούς Ελευθερίας, Αγίου Γεωργίου, Ράλλη, Πατριάρχου Βασιλείου, 30ης Ιουλίου, Παπαδοπούλου, Δραγούμη, Αμυρά, Ζλατάνου, Διαμαντοπούλου, Ευλογημένου, Χριστάκη».

Η Βάσω Πυργάνη-Παρασκευοπούλου μίλησε για παρεμβάσεις σχετικά με τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τον «Ιανό και την οδοποιία. Όπως μάς εξήγησε: «Έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προϋπολογισμό 1 εκατομμυρίου ευρώ και η μελέτη εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή του Δήμου, το έργο για ανακατασκευή 23 χιλιομέτρων αγροτικής και εσωτερικής οδοποιίας σε Δημητριάδα και Λόγγο, με καινούριες ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, χαλικοστρώσεις και αποστραγγιστικά έργα.

Στον άμεσο προγραμματισμό μας είναι η επιχείρηση «επούλωσης των πληγών» του οδικού δικτύου της Νέας Αγχιάλου με ασφαλτοστρώσεις κεντρικών οδών, που έχουν υποστεί ζημιές. Ήδη, στο Αλωνάκι ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις και θα συνεχισθούν.

Αναφορικά με την αγροτική οδοποιία, προχωράμε στην αποκατάσταση της βατότητας σε αγροτικούς δρόμους με τσιμεντοστρώσεις και χαλικοστρώσεις. Τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις στον Προφήτη Ηλία και στο δρόμο προς Σέσκλο. Στον σχεδιασμό μας βρίσκονται σημαντικοί αγροτικοί δρόμοι, όπως και ο δρόμος στην περιοχή «Στούπι», που παρουσιάζει μεγάλες φθορές.

Για την ασφαλτόστρωση δρόμου πρόσβασης σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου η μελέτη και η εκτέλεση του έργου με δημόσιο διαγωνισμό και υποβάλλεται για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Πρόκειται για ασφαλτόστρωση υφιστάμενης αγροτικής οδού μήκους 2000 μέτρων και πλάτους 4.5 μέτρων, εκατέρωθεν της οποίας υπάρχουν αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, στην δυτική πλευρά της Νέας Αγχιάλου, στη θέση «Καραουλάκια-κοινή βοσκή».

Τέλος, εκτός από τα προαναφερθέντα σημαντικά έργα, αμφότεροι μίλησαν για τη διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας και τη δημιουργία μίας νέας κοντά στη θάλασσα στο Αλωνάκι. Ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Οι παρεμβάσεις που ολοκληρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Νέας Αγχιάλου αφορούσαν την ανάπλαση των υφιστάμενων πεζοδρομίων κατά μήκος της οδού Ελευθερίας με την ανακατασκευή των πλακοστρώσεων και την βελτίωση της προσβασιμότητας. Στον σχεδιασμό μας εντάσσεται και η συντήρηση και επιδιόρθωση των φθορών της κεντρικής πλατείας, αλλά και η δημιουργία μιας ακόμη καινούριας παιδικής χαράς, που θα προστεθεί στις παιδικές χαρές του δημαρχείου και της περιοχής.

Στην περιοχή Αλωνάκι διαμορφώνεται κοινόχρηστος χώρος προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος αναψυχής με τη χρήση οικολογικών στοιχείων με ζώνες πρασίνου και με δύο σύγχρονες και ασφαλείς παιδικές χαρές».

Τέλος, ο κ. Κοπάνας πρόσθεσε ότι έχει εγκριθεί από την οικονομική επιτροπή του Δήμου Βόλου η μελέτη για την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του παιδικού σταθμού «Προκόπειος», ενώ ολοκληρώνεται η διαδικασία νομιμοποίησης του λιμανιού με στόχο την επισκευή του.

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.