τσιντσίνης γιώργος δελτίο

Ούτε η Ανάσταση μπορεί να καταργηθεί ούτε η μαγειρίτσα… – του Γιώργου Τσιντσίνη – Δελτίο Θυέλλης
έκδοση 20-3-2021

Στη Βαβυλώνα ο καθείς

πασχίζει ν’ ακουστεί.

Και αμολάει τη μπούρδα του

μέσ’ τη …Σαρακοστή.

Καλημέρα σας… Αν ο Μάρτης δεν φυλάει κάποια μετεωρολογική δυσάρεστη έκπληξη για το τελευταίο δεκαήμερο που του υπολείπεται, μάλλον φέτος διέψευσε τις «συκοφαντίες» σε βάρος του περί ..γδάρτη κτλ. Η Άνοιξη καθημερινά προχωράει ακάθεκτη και μάλλον κερδίζει στο «πόκερ» που παίζει με τον απειλητικό πάντοτε Χειμώνα. Ευτυχώς, γιατί μέσα στις γενικότερες δυσάρεστες συνέπειες της πανδημίας, δεν αντέχουμε και πολλές καιρικές περιπέτειες. Δεν αντέχουμε ούτε εμείς ούτε η μισόκλειστη αγορά ούτε τα ισχνά πορτοφόλια μας. Κι όσο κι αν μας πτοεί το αβέβαιο αύριο με την πανδημία, τα εμβόλια κτλ., όλων τα μάτια είναι στραμμένα ήδη προς το επερχόμενο Πάσχα, με υψηλές προσδοκίες να κερδίσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας μέσα στην κανονικότητα. Μακάρι να πάνε όλα καλά και κατ’ ευχήν, γιατί ο κόσμος έχει φτάσει πια στα όρια της υπομονής του, για να μην πούμε ότι πολλοί και πολλές έχουν ήδη ξεπεράσει αυτά τα όρια…

 

Μακάρι να ζήσουμε τουλάχιστον ένα ήρεμο, παραδοσιακά Ελληνικό Πάσχα. Να βάψουμε κόκκινα τ’ αυγά μας κι όχι …μαύρα.

 

Κατά τα άλλα, ούτε η Ανάσταση μπορεί να καταργηθεί ούτε η μαγειρίτσα και ο …οβελίας, βεβαίως – βεβαίως.

 

Σταδιακό άνοιγμα της αγοράς προς το τέλος Μαρτίου αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Όπως γράφουν τα «Νέα», εξήγησε ωστόσο, ότι αυτό εξαρτάται και από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό από το περσινό. Απαντώντας για τα αυξημένα κρούσματα, ο αναπληρωτής υπουργός, εξήγησε ότι υπάρχει μια αίσθηση ματαιότητας στους πολίτες που δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο. Όπως είπε, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι «είμαστε στο τέλος του δύσκολου δρόμου». Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να πειστεί ο κόσμος ότι πρέπει να τηρηθούν για λίγο ακόμη τα μέτρα, ενώ τον Μάιο, όπως είπε, τα πράγματα θα είναι καλύτερα διότι θα υπάρχει και καλύτερη ροή εμβολίων. Επιπλέον, όπως είπε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, ο ίδιος ανησυχεί διότι υπάρχει ένα κλίμα αναταραχής, καθώς υπάρχει «ένα μικρό ποσοστό που μπορεί να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια των πολλών». Όσο για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων παραδέχθηκε ότι υπάρχει πίεση στην πραγματική οικονομία, με ένα ιδιαίτερο πρόβλημα να παρατηρείται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Άντε να δούμε πώς θα αναστηθεί π.χ. η εστίαση, που βιώνει ήδη τον επιθανάτιο ρόγχο της.

 

Αντίθετα στις ευνοϊκές προσμονές μας όμως, ζήσαμε άλλη μία εξαιρετικά δύσκολη εβδομάδα για το σύστημα Υγείας, λόγω του τρίτου κύματος της πανδημίας, που άρχισε με την πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Αττικής να αγγίζει πλέον το 100%, τις νέες νοσηλείες ασθενών να είναι σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα και την κυβέρνηση να προαναγγέλλει περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες νοσηλείας περιστατικών COVID-19. Η κατάσταση δεν λέει να εκτονωθεί και είναι ευδιάκριτο ότι μπαίνουν στη μάχη και οι τελευταίες εφεδρείες των υγειονομικών μας.

 

Για τη στάση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη χορήγηση του εμβολίου της Astra Zeneca μίλησε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μετά και την αναστολή προληπτικά της χρήσης του σε σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία. Όπως είπε, οι εμβολιασμοί στη χώρα μας συνεχίζονται κανονικά, στο πλαίσιο εφαρμογής των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. «Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών εμπιστευόμαστε έναν θεσμό, τον EMA, που έχει δώσει αδειοδοτήσεις, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες», είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε πως «εδώ στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Στη χώρα μας υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά. Θα πρέπει να προσμετράμε τα επιστημονικά δεδομένα σεβόμαστε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Μέχρι να πει ο EMA κάτι άλλο εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ευρώπη». Υπενθυμίζω ότι ο EMA είχε συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής ασφαλείας του την περασμένη Πέμπτη, ημέρα που ήδη είχα παραδώσει για σελιδοποίηση την παρούσα ύλη της στήλης.

 

Ακόμη και αν χρειαστεί να ανασταλεί το εμβόλιο της Astrazeneca στην Ελλάδα, όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση δεν θα έχουν πρόβλημα αν στην δεύτερη χρησιμοποιήσουν ένα άλλο εμβόλιο, σύμφωνα με τον γιατρό – ερευνητή Γιώργο Παυλάκη. «Σε περίπτωση που έχουν κάνει το πρώτο εμβόλιο με την συγκεκριμένη εταιρία, δεν θα υπάρχει θέμα. Θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο από άλλη εταιρεία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Η αποτελεσματικότητα μεταξύ δύο διαφορετικών εμβολίων είναι μεγαλύτερη και όχι μικρότερη. Δεν πρέπει να φοβάται ο κόσμος», πρόσθεσε.

 

Εν τω μεταξύ από χθες άρχισαν στη χώρα μας οι εμβολιασμοί για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (όσους και όσες πάσχουν από σοβαρά και χρόνια νοσήματα). Για την ηλικιακή ομάδα 70-74 ετών η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει στις 26 Μαρτίου, ενώ στις αρχές Απριλίου θα ανοίξει για την ηλικιακή ομάδα 65-69 ετών.

 

Έρχεται και η σειρά μας λοιπόν να κληθούμε υπό τα …όπλα (το εμβόλιο δηλαδή) και προσωπικά είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτό το ….μπόλι είναι η πιο στέρεη ελπίδα μας να αποφύγουμε την απειλή του ιού. «Παιδιά σηκωθείτε» λοιπόν, όχι «να βγούμε στους δρόμους», αλλά να μπούμε στα εμβολιαστικά κέντρα, ελπίζοντας ότι θα ξαναδούμε Θεού πρόσωπο πριν έρθει το ερχόμενο καλοκαίρι στις ζωές μας.

 

Εκείνο που πρέπει να ρωτήσω τους γιατρούς μου είναι το «μετά από πόσες μέρες εμβολιασμού επιτρέπεται να πίνω τα δυο τσιπουράκια ημερησίως που μου χορηγεί η …συνταγή τους;» Άντε γιατί μπάφιασα πια…(Αν και τα πίνω καθημερινά ….οίκαδε. Αμ’ πώς;)

 

Το σήριαλ για την έκδοση σύνταξης θυμίζει (λόγω γραφειοκρατίας στα πρώην ασφαλιστικά ταμεία για την καταμέτρηση των ενσήμων) μια κακοπαιγμένη «τσόντα» χωρίς ….Γκουσγκούνη. Ούτε τα τηλέφωνα δεν σηκώνουν, λες και …χρεώνονται προσωπικά για την κλήση οι αρμόδιοι υπάλληλοι. Καλά έκανα εγώ και δεν στόλισα φέτος χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αφού έτσι κι αλλιώς τα …λαμπάκια μου είναι διαρκώς αναμμένα από τότε.

 

Ο γνωστός και διακεκριμένος αρθρογράφος Παντελής Καψής σχολιάζει: «Δεν ξέρω σε ποια άλλη χώρα 33 άτομα, οι μισοί εκτός πανεπιστημίου, μπορούν να κάνουν κατάληψη σε ένα ίδρυμα (προφανώς εννοεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) με πάνω από 80.000 εγγεγραμμένους και η αξιωματική αντιπολίτευση να το θεωρεί δημοκρατικό (!!!) τους δικαίωμα, να προτείνει… διάλογο και να χαρακτηρίζει αστυνομοκρατία την εκκένωση.»

 

Νομίζω πως έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος για όλους αυτούς που βγαίνουν στο δρόμο και στις πλατείες και διαδηλώνουν κατά της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας γενικότερα να τους στέλναμε να ζήσουν για λίγους μήνες σ’ ένα απολυταρχικό καθεστώς της αρεσκείας τους. Να δούμε αν θα τους άρεσε, αν θα μπορούσαν να βγάλουν επιτέλους τις ακραίες «τσίμπλες» από τα μάτια τους και να δουν πως ζει εκεί κόσμος, που τώρα …θαυμάζουν , άκριτα και επιπόλαια. Να διαπιστώσουμε αν και κατά πόσο θα άλλαζαν μυαλά, αν ο τυφλός φανατισμός τους το επιτρέψει βεβαίως…

 

Όλοι αυτοί οι μπαχαλάκηδες, που χλευάζουν και ασχημονούν κατά της Δημοκρατίας, δείχνουν να εμφορούνται από το ακαταλόγιστο ή τη «λογική» του «σφάξε με, αγά μου, ν’ αγιάσω», όπως σε πρόσφατο βίντεο που είδε τη δημοσιότητα κι ένα φρικιό θηλυκού γένους εμφανίζεται να προκαλεί ανενδοίαστα κάποιον αστυνομικό, λέγοντάς του «δείρε με ρε, δείρε με…»

 

Ένας «λεβεντονιός» κρατάει ένα πλακάτ και ηγείται σε μια από τις πρόσφατες διαδηλώσεις. Το πλακάτ γράφει: «Εχθρός μας είστε εσείς και όχι οι Τούρκοι». Αν το έδειχναν και το μετέφραζαν στο δικτάτορα Ερντογάν εικάζω ότι θα έπαιρναν αμέσως «αέρα» τα ζούφια …καλαμπαλίκια του. Αν ζούσαν οι Σμυρνιοί παππούδες μου όμως, απλά θα τον …έπαιρνε ο διάολος. Όσο για μας, τους επίγονους που ζούμε, δεν θέλουμε να δώσουμε αξία ούτε στο διάολο…

 

Παρήγορα και ενθαρρυντικά μηνύματα για τον Ελληνικό τουρισμό φέτος έρχονται από πολλά δημοσιεύματα Ευρωπαϊκών εφημερίδων και άλλες τουριστικές πηγές της Γηραιάς Ηπείρου. Όλοι προτείνουν την Ελλάδα ως ασφαλή τουριστικό προορισμό για διακοπές. Μακάρι να εξελιχθούν έτσι οι προβλέψεις και να γίνουν χειροπιαστή πραγματικότητα.

 

Την κοινή γραμμή υπέρ της παράτασης της δημοσιονομικής χαλαρότητας εκφράζουν με κοινή τους δήλωση, που προέκυψε από τη πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αναφέρουν, μάλιστα, ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος της δημοσιονομικής βιωσιμότητας είναι η τόνωση της ανάπτυξης. «Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες μας» στην τρέχουσα «οξεία φάση» της πανδημίας, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου.

 

Άντε γιατί, για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο η αγορά και οι θέσεις εργασίας παραέφαγαν …καρπαζιές.

 

Ό,τι κι αν πούμε πάντως, όσο φορές κι αν γράψουμε, το κομβικό σημείο για την υγεία μας και τη διάσωση μας από την απειλή της πανδημίας είναι η αυτοπροστασία των πολιτών, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Αλλά και τα λιγότερα λάθη επιστημόνων και πολιτικών, οι οποίοι όντως κλήθηκαν να …κολυμπήσουν σε «θολά και αγεωγράφητα νερά».

 

Επαινετή η πρωτοβουλία των Συλλόγων γονέων και Κηδεμόνων ων σχολείων της περιοχής μας, που συνέλεξαν και συγκέντρωσαν είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους των Δήμων Ελασσόνας και Τυρνάβου και, με την τεχνική υποστήριξη του Δήμου μας μεταφέρθηκαν ήδη στις πληγείσες περιοχές. Κανένας από μας δεν ξεχνάει ότι ο Αλμυρός και η περιοχή του πλήρωσαν ακριβά τον Εγκέλαδο, πριν 40 χρόνια… Κι αυτός από μόνος του είναι ένας σοβαρός λόγος να σταθούμε αλληλέγγυοι και αρωγοί στους πληγέντες Θεσσαλούς συμπατριώτες μας. Μπράβο και πάλι μπράβο…

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από τις αστυνομικές αρχές του Βόλου η έρευνα για τον εντοπισμό στοιχείων που θα οδηγήσουν πιθανά στη σύλληψη ενός 30χρονου άνδρα, ο οποίος καταγγέλθηκε από γονείς για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων αγοριών. Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το TheNewspaper.gr «ο νεαρός άνδρας φέρεται να έστελνε άσεμνο υλικό με γυμνές του φωτογραφίες σε παιδιά που προπονούνταν σε ακαδημία ποδοσφαίρου της ευρύτερης περιοχής του Βόλου, ενώ εργαζόταν σε αυτή ως φροντιστής. Να σημειωθεί ότι γονιός εντόπισε στο κινητό του παιδιού του φωτογραφίες και έτσι άρχισε να ξετυλίγεται η ιστορία. Ο νεαρός άνδρας έπαψε να εργάζεται στην Ακαδημία, ενώ οι αστυνομικοί έχουν ήδη κάνει έρευνα και στο σπίτι του. Άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου συλλέγουν κάθε χρήσιμο στοιχείο για να “δέσουν την υπόθεση”, αφού ο άνδρας φέρεται να έστελνε φωτογραφίες με τα γεννητικά του όργανα σε περισσότερα από δύο παιδιά, ενώ κάποιοι γονείς ενδέχεται να μην έχουν ιδέα για το τι γινόταν στα κινητά τηλέφωνα των ανήλικων παιδιών τους.» Προσέχετε, προσέχετε, προσέχετε… Ενημερώστε κυρίως τα παιδιά σας. Φύλακες, γρηγορείτε…

 

Mια Σουηδέζα (στη σημερινή φωτο) περιμένει στη στάση του προαστιακού, για να επιστρέψει στο σπίτι της από τη δουλειά της. Παράλληλα όμως άνοιξε το ταπεράκι να τσιμπήσει κάτι με το γεύμα που είχε από το σπίτι, μέχρι να φτάσει ο συρμός. Το χαμόγελο στην κάμερα φαίνεται εντελώς φυσικό. Το όνομα αυτής της γυναίκας είναι Ylva Johansson, και δεν είναι άλλη από την Υπουργό Εργασίας και Περιβάλλοντος της Σουηδίας. Πηγαίνει στην εργασία της, χωρίς οδηγό, λιμουζίνα και φύλακες μοτοσικλετιστές. Η Johansson ήταν μια από τους πιο επιτυχημένους Υπουργούς Εργασίας και Περιβάλλοντος όλων των εποχών. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, με πολλαπλές δράσεις κατάφερε να μειώσει σε μεγάλο ποσοστό την ανεργία στη χώρα της και χαίρει της εκτίμησης όλων των Σουηδών. Κάτι τέτοια παραδείγματα είναι προς μίμηση, αλλά –ως φαίνεται- όχι για των …κουφών την πόρτα. Εκεί «όσο θέλεις, βρόντα».

 

Γράφει στο διαδίκτυο (dinfo.gr) ο Αθανάσιος Κρουστάλης: «Μόλις χθες γύρισα από το Παρίσι. Εκεί επισκέφθηκα το μουσείο του Λούβρου. Κάποια στιγμή ρώτησα τον υπάλληλο στην ελληνική πτέρυγα πού είναι η Νίκη της Σαμοθράκης στα γαλλικά, αναφέροντας το όνομα στα ελληνικά. Μου είπε ευγενικά αν ρωτάω για την ..βικτουάρ ντε λα σαμοράς. Τον ρώτησα τότε αν γνωρίζει πως λέγεται το φημισμένο ρολόι του Λονδίνου και εκείνος απάντησε με έμφαση Big Ben. «Γιατί δεν το λέτε αυτό grand ben;» τον ρώτησα στα γαλλικά. «Γιατί νιώθετε την ανάγκη να κλέψετε και το όνομα εκτός από το έκθεμα;» Κατέβασε το κεφάλι. Τον χτύπησα φιλικά στην πλάτη. Δεν έφταιγε αυτός, εγώ φταίω… Η ελληνική πλευρά κατέχει το 30% του Λούβρου και στην είσοδο δεν υπάρχει ούτε καν το “καλώς ήρθατε” στα ελληνικά (ανάμεσα σε 20 γλώσσες). Αυτό που μπορούμε να κάνουμε καθισμένοι σε έναν καναπέ, μέσα από μια ιστοσελίδα είναι να φωνάζουμε: φέρτε τα, πίσω. Τη Νίκη που έγινε βικτουάρ, την Καρυάτιδα που έγινε καριατίντ… Έτσι, δίνοντας στα παιδιά μας μια σταγόνα λιγότερη Ιστορίας, περηφάνειας και κληρονομιάς θα είμαστε μόνο ανάξιοι μνημόνευσης…»

 

Παρατηρώ τα λιγοστά φυτά της βεράντας μου, που πέρασαν άλλο ένα χειμώνα μαραμένα και κάτι σαν άρρωστα, πως τώρα μέρα με τη μέρα πρασινίζουν πάλι, μπουμπουκιάζουν και ήδη έβγαλαν τα πρώτα τους άνθη. Και σκέφτομαι μελαγχολικά πόσο ανθεκτικό είναι το θαύμα της φύσης, που αέναα κάνει τη δουλειά της και δεν νογάει –όπως λέμε- από πανδημίες και ιούς. Μακάρι το πείσμα και τη σταθερότητα της φύσης να τα μιμηθούν κάποτε και να τα ενστερνιστούν και οι άνθρωποι και να την αγαπήσουν περισσότερο, παρά να τη σκοτώνουν με τις ανοησίες τους.

 

 «Όσο υπάρχουνε στον κόσμο παιδιά, ζώα και λουλούδια, μην φοβάστε. Όλα θα πάνε καλά.» (Νίκος Καζαντζάκης.)

 

Διαδικτυακό: Μοιάζουμε με τα φυτά. Κι εκείνα, όταν αγαπούν, ανθίζουν.

 

Θα ήθελα να δω έναν αγώνα πυγμαχίας ανάμεσα σ’ ένα εκπρόσωπο των λοιμωξιολόγων κι έναν εκπρόσωπο των πολιτικών, εμπνευσμένους από της πανδημίας τα καθέκαστα. Και αν μπορούσα να διαλέξω και διαιτητή, θα πρότεινα έναν διαδικτυακό «μαϊντανό» ή έναν μπαχαλάκη. Στην κερκίδα φαντασιώνομαι όλους τους φιλάθλους μασκοφόρους, να τηρούν τις αποστάσεις μεταξύ τους και να κλαίνε εκτονωτικά τη …μοίρα τους.

 

Έξω από τη Βουλή ένας γέροντας αφήνει στο πεζοδρόμιο το ποδήλατό του. Τον πλησιάζει ένας αστυνομικός και του λέει: «Παππού, μην αφήνεις εδώ το ποδήλατο. Ξέρεις περνάνε υπουργοί, βουλευτές, μπορεί να περάσει και ο ίδιος ο πρόεδρος.» Κι ο παππούς απαντάει: «Μην ανησυχείς, γιέ μου. Θα το …κλειδώσω.»

 

Λαϊκή παροιμία: Μην κρίνεις επιπόλαια κάθε συνάνθρωπό σου απ’ τη μορφή, μα πρόσεξε κάθε του πράξη. Και μην υποτιμάς κάθε κατώτερο σου. Κι από σκουλήκια αχαμνά παίρνουμε το μετάξι.

 

«Να ακούς τα μάτια.»

 

«Αν δεν μπορείς να είσαι το μολύβι που ζωγραφίζει το χαμόγελο όσων αγαπάς, τότε γίνε η γόμα που σβήνει τη θλίψη τους.»

 

«Η πιο βαριά αποσκευή είναι η άδεια καρδιά». (Εύκλεια Καράδαγλη).

 

Όλα στραβά κι ανάποδα σ’ αυτή τη χώρα; Την ώρα που πολλοί νηστεύουν λόγω Σαρακοστής άρχισε να τρώει ο …Κουφοντίνας. (Οι ανεκδιήγητοι ως χθες υποστηρικτές του απλώς τώρα σιωπούν και …ξεροκαταπίνουν.)

 

«Πακιστανούς πιλότους λέει ότι απασχολεί η Τουρκική πολεμική αεροπορία. Να σκάει δηλαδή ο Πακιστανός δίπλα από Ελληνικό F16 και να λέει στον δικό μας: Να σου κάνω τα …τζάμια;»

 

Το έγραψε στο FB ένας γνωστός μου αγρότης: Πότε θα απαλλαγούμε από όλους αυτούς που τρώνε με τον λύκο και κλαίνε με το βοσκό;

 

Για μια ακόμη χρονιά θα στερηθούμε την παρέλαση για τη (σημαδιακή φέτος) Εθνική επέτειο και τον Ευαγγελισμό. Ας το καταπιούμε κι αυτό…

 

 

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.