Σημαντική διάκριση για τον Φίλιππο ΜιχαλακόπουλοΟ μαθητής του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού ξεχώρισε στο διαγωνισμό της Στατιστικής Αρχής

Σημαντική διάκριση για τον μαθητή του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού, Φίλιππο Μιχαλακόπουλο στον διαγωνισμό που διοργάνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, καθώς κατέλαβε τη 2η θέση σε σύνολο εκατοντάδων συμμετεχόντων απ’ όλη την Ελλάδα! Δεν είναι η πρώτη φορά που ο μαθητής του τμήματος Α1 του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού συμμετέχει και διακρίνεται σε διαγωνισμό καθώς είχε ανάλογη επιτυχία και πριν από περίπου δύο μήνες. Οι συμμετοχές αφορούσαν ομάδες αποτελούμενες από έναν έως τρεις μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αξίζει να σημειωθεί πως ο Φίλιππος διαγωνίστηκε μόνος του, με υπεύθυνη συντονίστρια καθηγήτρια τη μαθηματικό του σχολείου του κα Αθανασία Σιούφαρη.

«Είμαστε υπερήφανοι για τον Φίλιππο Μιχαλακόπουλο, την καθηγήτρια Αθανασία Σιούφαρη και όλους τους συνεργάτες μας, τους καθηγητές του 2ου Γυμνασίου που κάνουν εξαιρετική δουλειά. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια κι ευχόμαστε στον Φίλιππο πολλές  κι ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις στο μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού κος Σταύρος Βοϊβόνδας.
Προωθώντας συστηματικά την ανάπτυξη της στατιστικής παιδείας στην Ελλάδα, η ΕΛΣΤΑΤ διοργάνωσε, για τέταρτη συνεχή χρονιά, τον «πανελλήνιο διαγωνισμό στη στατιστική». Σκοπός του είναι η δημιουργική ενασχόληση και διάκριση των μαθητών που ενδιαφέρονται για τη στατιστική επιστήμη, τον τρόπο παραγωγής και τη χρήση των επίσημων στατιστικών στην καθημερινότητά τους, αλλά και σε άλλους τομείς της κοινωνίας, όπως στην οικονομία, στη χάραξη πολιτικών και στη λήψη αποφάσεων.
Δικαίωμα συμμετοχής όπως προαναφέρθηκε είχαν ομάδες αποτελούμενες από έναν έως τρεις μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (μαθητές Γυμνασίων και μαθητές Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων). Ο αριθμός των μαθητών που συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό σημείωσε μείωση κατά 66,8% σε σύγκριση με τον προηγούμενο. Στον 4ο διαγωνισμό συμμετείχαν 148 ομάδες (50 ομάδες Λυκείων και 98 ομάδες Γυμνασίων), με συνολικά 133 μαθητές Λυκείων και 246 μαθητές Γυμνασίων από 19 Λύκεια και 30 Γυμνάσια της χώρας. Ο Διαγωνισμός διεξήχθη σε δύο στάδια: το πρώτο από 21 Ιανουαρίου 2021 έως 4 Φεβρουαρίου 2021 και το δεύτερο από 8 έως 25 Φεβρουαρίου 2021. Από τις 148 ομάδες, 26 ομάδες Λυκείου και 58 ομάδες Γυμνασίου προκρίθηκαν στο δεύτερο στάδιο του Διαγωνισμού.
Από την αξιολόγηση των εργασιών του πρώτου και δεύτερου σταδίου προέκυψαν, κατά σειρά βαθμολογικής κατάταξης, οι πέντε πρώτες ομάδες κάθε κατηγορίας.
Για τα Γυμνάσια, η σειρά κατάταξης είχε ως εξής: 1. Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, 2. 2o Γυμνάσιο Αλμυρού Μαγνησίας, 3. Γυμνάσιο Ομίλου Σχολείων Βιωματικής Μάθησης Θεσσαλονίκης, 4. 4ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας, 5. Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Για τα Λύκεια, η σειρά κατάταξης είχε ως εξής: 1. Γενικό Λύκειο Νέας Βύσσας Έβρου, 2. Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, 3. 1ο Γενικό Λύκειο Μαρκοπούλου, 4. Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, 5. Γενικό Λύκειο Βαρβακείου Σχολής Αττικής.
Λόγω των μέτρων που ισχύουν κατά της διασποράς της νόσου του COVID-19, ο τρόπος και η ημερομηνία απονομής των βραβείων στις πέντε πρώτες ομάδες που διακρίθηκαν από κάθε κατηγορία θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ σε μεταγενέστερο χρόνο. Με βάση τα ανωτέρω αποτελέσματα, οι διακριθείσες πέντε ομάδες κάθε κατηγορίας καλούνται να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ένα βίντεο, στην αγγλική γλώσσα, ώστε να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό στη Στατιστική, ανταγωνιζόμενοι ομάδες από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κύριο θέμα του βίντεο είναι η έγκυρη πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων πολιτών με τη χρήση αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων. Στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό στη στατιστική πρόκειται να λάβουν μέρος εκπροσωπώντας την Ελλάδα δύο ομάδες από κάθε κατηγορία. Η μία ομάδα θα προκύψει βάσει αξιολόγησης του βίντεο από επιστημονική επιτροπή και η άλλη από διαδικτυακή ψηφοφορία κοινού, την οποία θα διοργανώσει φέτος τον Απρίλιο, για πρώτη φορά, η ΕΛΣΤΑΤ. Η διοργάνωση του 4ου Διαγωνισμού στη Στατιστική χρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους στο πλαίσιο σχετικού συμβολαίου (Grant) της ΕΛΣΤΑΤ με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) στον τομέα προτεραιότητας «Dissemination and Communication».

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.