Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Θρακικού ελληνισμού και της Ανατολικής Ρωμυλίας
Τον Ιούνιο του 2006 με απόφαση του 7ου παγκόσμιου συνεδρίου Θρακών η 6η Απριλίου καθιερώθηκε ως “Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού”. Το παρακάτω κείμενο το “αλιεύσαμε” από τη σελίδα του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου “Η Νέα Αγχίαλος”.Ανήμερα του Πάσχα 6 Απριλίου του 1914 ξεκίνησε στην Θράκη ένας από τους μαζικότερους διωγμούς Ελλήνων του 20ού αιώνα . Τις απαρχές των διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού βρίσκουμε στο χώρο της Β. Θράκης και συγκεκριμένα στην Αγχίαλο της “Ανατολικής Ρωμυλίας “το 1906.
Κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα προγραμματίζεται από τους Βούλγαρους ο ξεριζωμός των Ανατολικορωμυλιωτών.
Ακολουθούν το 1906 σφαγές, λεηλασίες, καταστροφές Εκκλησιών, Ελληνικών Σχολείων, εμπρησμοί στην Ελληνικότατη Ανατολική Ρωμυλία και η ολοσχερής καταστροφή της Αγχιάλου στις 30 Ιουλίου του 1906.
Έπεται η Γενοκτονική συμπεριφορά των Νεότουρκων η οποία ήταν αποτέλεσμα ενός σατανικά οργανωμένου σχεδίου όπως προκύπτει από τα τουρκικά αρχεία, με δολοφονίες επιθέσεις, υποχρεωτική στράτευση, ατιμώσεις, ομαδικές σφαγές, εκτοπισμούς, καταναγκαστική εργασία, λεηλασίες περιουσιών και βαριά φορολογία, εξανάγκασαν τους Θρακιώτες να εγκαταλείψουν τις πανάρχαιες πατρογονικές τους εστίες στην Ανατολική και στην Βόρεια Θράκη.
Η Θρακική Γενοκτονία είναι ιστορικά αποδεδειγμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη, αν και αποσιωπημένη και ελάχιστα μνημονευμένη από την ελληνική ιστοριογραφία.
Επί 13 αιώνες τα ιερά χώματα της Θράκης κομματιάστηκαν, υπέστησαν τα πάνδεινα από τις επιδρομές Ούννων, Σλάβων, Αβάρων, Τούρκων και άλλων, ώσπου από το 1906 έως το 1923, οι Έλληνες κάτοικοι της ξεριζώθηκαν μέσα από ποταμούς δακρύων και αίματος από τα ιερά της χώματα. 107 Χρόνια απέχουμε από το “ΜΑΥΡΟ ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ”. Σήμερα ημέρα ΜΝΗΜΗΣ, είναι ανάγκη όχι μόνο να θυμηθούμε και να αναλογιστούμε, αλλά και να τιμήσουμε όλους αυτούς τους αφανείς και άγνωστους γενναίους Έλληνες.

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.