Μίλτος Καλόγηρος: «Προτεραιότητα η μείωση των εξόδων και οι ακαδημίες»Ο νέος πρόεδρος της ΕΠΣΘ, Μίλτος Καλόγηρος, βρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 5 Απριλίου στο στούντιο του «Λαού» και συμμετείχε στην εκπομπή μας Λαός Online, που αυτή τη φορά είχε αθλητικό χρώμα…

Ο κ. Καλόγηρος απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που του θέσαμε αλλά και σε αυτά που υπέβαλαν παράγοντες των τοπικών ομάδων, προπονητές και φίλαθλοι σχολιάζοντας με τα μηνύματά τους τη συνέντευξη κατά τη διάρκειά της σε πραγματικό χρόνο (ακολουθεί το βίντεο της συνέντευξης, αλλά και η αποφώνησή της)

Αρχικά ο κ. Καλόγηρος αναφέρθηκε στις πρόσφατες εκλογές της ΕΠΣΘ: «Μας αρέσει σαν Ένωση να πρωτοτυπούμε. Είμαστε η μοναδική Ένωση που έχουμε κάνει ηλεκτρονικά κλήρωση. Εάν δεν υπήρχε αυτό με το Μητρώο της ΓΓΑ, θα ψήφιζαν 47 ομάδες γιατί τόσες έχει στη δύναμή της η ΕΠΣΘ. Τώρα δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές είχαν 18 σωματεία. Από τη στιγμή που ο προηγούμενος πρόεδρος κ. Λασκαράκης, τον οποίον θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία που είχαμε αυτά τα έξι χρόνια όπως και τα άλλα μέλη του συμβουλίου που αποχώρησαν, μας είπε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, πήρα την απόφαση να προχωρήσω εγώ μπροστά σαν πρόεδρος. Από όποια θέση κι αν υπηρετείς την ΕΠΣΘ που ιδρύθηκε το 1929 και είναι από τις πιο ιστορικές της χώρας μας, είναι τιμητικό πολύ, πόσω μάλλον από τη θέση του προέδρου. Μεγάλη ευθύνη, αλλά τα δύσκολα δεν τα φοβάμαι».

Στη συνέχεια ο κ. Καλόγηρος ανέφερε ότι το νέο συμβούλιο είναι εννεαμελές και όχι ενδεκαμελές όπως πριν διότι δεν ψήφισαν πάνω από 31 ομάδες κι αναφέρθηκε στα μέλη του κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Αλμυριώτη Δημήτρη Βελάνη, νέο γενικό γραμματέα αλλά και την Αργυρώ Κουκουσέλη, την πρώτη γυναίκα σε συμβούλιο της ΕΠΣΘ.

Για τις προτεραιότητες της διοίκησης είπε: «Το ποδόσφαιρο με την πανδημία έχει πληγεί, το ερασιτεχνικό περισσότερο. Πρέπει να δούμε την επόμενη ημέρα του ερασιτεχνικού μετά την πανδημία. Είναι πολύ δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Όπως σας είπα, μου αρέσουν τα δύσκολα. Έχουμε συζητήσει με τα μέλη του δ.σ. για το πώς θα πορευτούμε στη συνέχεια, για να «ελαφρύνουμε» οικονομικά τους προέδρους για να ανταπεξέλθουν σε μια δύσκολη χρονιά που έρχεται.

Φέτος έγινε μια περικοπή στα παράβολα συμμετοχής. Τη νέα χρονιά θα υπάρχει μεγαλύτερη μείωση. Θα συνεχιστεί αυτό με τις δύο δωρεάν διαιτησίες και θα μιλήσουμε με την επιτροπή για να δούμε τι παραπάνω μείωση μπορούμε να κάνουμε στο κομμάτι της διαιτησίας. Και ένα πράγμα που έχουμε ήδη ξεκινήσει είναι να βρούμε χορηγίες για να ελαφρύνουμε πιο πολύ τους παράγοντες του τοπικού μας ποδοσφαίρου. Την άλλη εβδομάδα έχουμε ένα ραντεβού για να δούμε το θέμα με τις φυσικοθεραπείες, θεωρώ ότι θα είμαστε σε θέση με δελτίο Τύπου να ενημερώσουμε τις ομάδες για μια νέα συνεργασία ώστε να τις βοηθήσουμε.

Δεν είναι εποχή να ξεκινήσει τώρα το ερασιτεχνικό, είναι ευχής έργον να μην ξεκινήσει.

Ανεπίσημα μου είπαν ότι δεν θα ξεκινήσει το τοπικό. Αυτή την εβδομάδα θα κάνουμε τηλεδιάσκεψη με ομάδες της Α’ και της Β’ αν κι ανεπίσημα ξέρουμε ότι καμία δεν θέλει να ξεκινήσουμε. Είναι υποχρέωσή μας όμως να έχουμε μια επαφή με τις ομάδες και θα στείλουμε έγγραφο στην ΕΠΟ για να ενημερώσουμε τη θέση μας. Η περίοδος 2020-21 θα θεωρηθεί ως μη γενόμενη κι έτσι του χρόνου θα υπάρχουν οι ίδιες κατηγορίες. Έχουμε ένα πλάνο να δούμε πώς θα μειώσουμε τα έξοδα των προέδρων. Τι πληρώνανε για διαιτησίες, μετακινήσεις και να δούμε πώς θα πορευτούμε για τη νέα χρονιά. Είμαστε σε σκέψεις.

Για τις ακαδημίες και τη μείωση του αριθμού των αθλητών σχολίασε: «Οι ακαδημίες είναι ένας τομέας που όταν ανακοίνωσα ότι θέλω να είμαι ο επόμενος πρόεδρος της ΕΠΣΘ, τον έβαλα ψηλά. Όταν μιλάμε για ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, πρέπει να ξεκινάμε από ακαδημίες και να πάμε προς το πάνω. Τα τελευταία έξι χρόνια που ήμασταν εμείς διοίκηση, πήραμε την ΕΠΣΘ με τριάντα γκρουπ ακαδημιών και τα φθάσαμε εκατό. Είμαι περήφανος για αυτό που κάναμε στην Α’ τοπική όπου οι ομάδες πρέπει να έχουν ακαδημίες για να λάβουν μέρος και το κάναμε για να υπάρχει και η επόμενη ημέρα.

Ευχής έργο να γίνει άρση της αναστολής λειτουργίας των ακαδημιών, να πάνε τα παιδάκια στα γήπεδα να ξεθολώσει λίγο το μυαλό τους από τα μαθήματα και τα κομπιούτερ. Δεν μπορούμε να μιλάμε όμως για αγώνες και πρωταθλήματα γιατί η πανδημία είναι στο αποκορύφωμα με πολλά κρούσματα. Εάν επιτραπεί, θα κάνουμε το τουρνουά Επίσκυρος όπως κάθε καλοκαίρι. Η επόμενη ημέρα του ερασιτεχνικού στο κομμάτι των ακαδημιών είναι δύσκολη. Όλα τα παιδάκια έχουν έναν χρόνο να αθληθούν. Είναι όλη μέρα σε κομπιούτερ, τάμπλετ, και ειδικά σε ηλικίες 10-12 ετών που διαμορφώνουν χαρακτήρα, πρέπει αυτό να το κάνουν μέσα από τον αθλητισμό. Και δεν ξέρουμε πόσα παιδάκια θα επανέλθουν, εκεί πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος για να γυρίσουν τα παιδάκια στον αθλητισμό».

Τα χωριά αρχίζουν να σβήνουν ποδοσφαιρικά. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε χωριά όπως είναι οι Άγιοι Θεόδωροι που έχουν την ομάδα τους και την λειτουργούν και ήταν από τις πρώτες που μπήκαν στο μητρώο, όπως και το Αχίλλειο, αυτά τα χωριά τα απομακρυσμένα από τον Βόλο. Εμείς αυτές τις προσπάθειες πρέπει να τις ανταμείβουμε και να τις στηρίζουμε».

Σχετικά με την πρότασή μας για μια γιορτή του ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή, είπε: «Έχουμε κάνει ομάδα παλαιμάχων της ΕΠΣΘ για φιλανθρωπικό σκοπό. Ένα όνειρο που είχα είναι ότι η Ένωση η δική μας είναι από τις λίγες που δεν έχουν γήπεδο δικό τους. Και μέσα σε αυτό μπορούμε να κάνουμε ένα μουσείο με φωτογραφικό υλικό, ένα μουσείο της ΕΠΣΘ. Είναι στα σχέδια και θα το παλέψουμε να γίνει. Κάθε χρόνο κάναμε τη γιορτή των ακαδημιών, είναι μια καλή πρόταση αυτή που μου κάνετε για μια γιορτή του ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή, γιατί όχι να μην υλοποιήσουμε! Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια έχει κάνει βήματα μπροστά. Η εικόνα μας είναι οι μικτές. Αν δείτε τα τελευταία έξι χρόνια, πόσοι παίκτες έχουν φύγει για τις μεγάλες ΠΑΕ, αυτό δείχνει ότι κάτι καλό γίνεται».

Για το εάν οι μικτές θα μπορούσαν να αγωνιστούν στον Αλμυρό, απάντησε: «Μπορούμε να το δούμε αυτό, αν και τα περισσότερα παιδιά, αν όχι όλα, έχουν μάθει να αγωνίζονται σε πλαστικά τερέν και εδώ η περιοχή δεν διαθέτει κάποιο. Είναι στην πρόθεσή μας πάντως να έρθουν κι εδώ οι μικτές».

Για τα γήπεδα τόνισε: «Είμαστε τυχεροί στον Βόλο που είναι Δήμαρχος ο Αχιλλέας Μπέος, άνθρωπος του ποδοσφαίρου που με τη δημιουργία δύο πλαστικών, στο ΕΑΚ και το Βασδέκειο, μας έλυσε το πρόβλημα. Για το γήπεδο της ΕΠΣΘ, ο χώρος του γηπέδου της Ιεράς Μητρόπολης είναι μια σκέψη, αλλά τα δείγματα δεν είναι καλά όσον αφορά στις ζημιές την περιοχή. Έχουμε στο μυαλό μας έναν χώρο και θέλουμε να τον εκμεταλλευτούμε. Δεν θα ήθελα να το αποκαλύψω πριν γίνει κάτι επίσημα. Αν αυτό που έχουμε στο μυαλό μας γίνει, θα είναι κάτι πολύ καλό για την Ένωση».

Για την παρουσία επτά ομάδων από την Μαγνησία σε εθνικές κατηγορίες, ο κ. Καλόγηρος σχολίασε ότι είναι ό,τι καλύτερο για την περιοχή: «Είμαστε από τις τυχερές Ενώσεις σε αυτό το κομμάτι. Έχουμε τον Βόλο ΝΠΣ στην Σούπερ Λιγκ, τη Νίκη και τον Ολυμπιακό στη Φούτμπολ Λιγκ που ευχής έργο είναι να ανέβουν και τέσσερις ομάδες στη Γ’ Εθνική. Η Γ’ είναι μια ερασιτεχνική κατηγορία με μηδέν έσοδα και πολλές οικονομικές απαιτήσεις. Θεωρώ ότι πρέπει αυτή η κατηγορία να μαζευτεί σε τέσσερις ομίλους όπως πριν λίγα χρόνια, αλλά οι ομάδες αυτές να έχουν έσοδα από την ΕΠΟ. Αν με ρωτήσει κάποιος πρόεδρος από το τοπικό να πάει στη Γ’, εγώ θα του πω όχι γιατί θα βάλει «θηλιά στο λαιμό του». Εμείς θέλουμε να προστατεύουμε τους παράγοντες, να τους αγκαλιάζουμε, να μην φεύγουν από το χώρο δυσαρεστημένοι».

Για τα ταλέντα της επαρχίας Αλμυρού απ’ όπου και ο ίδιος ξεκίνησε την πορεία του στο ποδόσφαιρο: «Η περιοχή εδώ είχε ανέκαθεν ταλέντα. Μεγάλωσα με ποδοσφαιριστές όπως τους Μπιζάτη, Πρατή, Καράτερζη, Κουτσουράκη που στη σημερινή εποχή πιστεύω ότι θα παίζαν παραπάνω κι άλλοι πολλοί, ενδεικτικά ανέφερα μερικούς. Αν δούμε τα ρόστερ του ΓΣΑ και της Δήμητρας, όχι τόσο πολύ της Δήμητρας που έχει περισσότερους ντόπιους αλλά σε προχωρημένη ηλικία, πρέπει να δουν την επόμενη ημέρα, δυστυχώς δεν υπάρχουν παιδιά να στελεχώσουν τα παιδιά να παίξουν σε αυτές τις ομάδες.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν επιπτώσεις σε περίπτωση που κάποια ομάδα δεν μπει στο μητρώο, απάντησε: «Μπορεί κάποια ομάδα που δεν είναι στο μητρώο να συμμετάσχει στα πρωταθλήματα, αλλά οι Δήμοι δεν θα μπορούν να δώσουν παραχωρητήρια γηπέδων. Εμείς ξεκινάμε από την επόμενη εβδομάδα, μέσω του Αντώνη Δαλούκα, να βοηθήσουμε όσα σωματεία δεν έχουν εγγραφεί. Θέλουμε όλες να είναι στο μητρώο και είναι καλό ότι  δόθηκε η επιχορήγηση η οποία μακάρι να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια».

Για ενδεχόμενη λειτουργία σχολής UEFA A στον Βόλο, τόνισε: «Υπάρχει σχολή ΟΥΕΦΑ Α που δεν είναι στον Βόλο και πρέπει να τελειώσει. Επειδή έχουμε πολλά μέλη με ΟΥΕΦΑ Β, θα κάνουμε ένα αίτημα στην ΕΠΟ για να φέρουμε εδώ ανάλογη σχολή. Θεωρώ ότι θα γίνει, αλλά δεν μπορώ να δεσμευτώ. Γνωρίζω το θέμα και έχουμε ήδη μιλήσει με το σύνδεσμο προπονητών με τον οποίον έχω άριστες σχέσεις. Εμείς τώρα έχουμε διαδικτυακά το ΟΥΕΦΑ D. Όλες οι ομάδες πρέπει να έχουν προπονητή με δίπλωμα ΟΥΕΦΑ D στην ακαδημία τους. Στόχος μας είναι η κάθε ομάδα να στείλει από δύο άτομα, είναι για προπονητές ακαδημιών».

Για την κοινωνική δράση της ΕΠΣΘ: «Ένα πράγμα που πρέπει να κάνουμε και θα το κάνουμε, είναι η τράπεζα αίματος της ΕΠΣΘ. Είναι κάτι πολύ σημαντικό. Η ΕΠΣΘ είναι υποχρεωμένη να έχει κοινωνική δράση».

Ο Μίλτος Καλόγηρος, μεταξύ των άλλων, σχολίασε πως απέστειλε μήνυμα στον Θοδωρή Ζαγοράκη τόσο πριν όσο και μετά την εκλογή του: «Με τον Ζαγοράκη έχω καλή σχέση, τον ξέρω προσωπικά, θεωρώ ότι η Ένωση έχει καλές σχέσεις με την ΕΠΟ τα τελευταία χρόνια και θα το συνεχίσουμε αυτό. Όλοι έχουμε κοινό στόχο το καλύτερο για το ποδόσφαιρο. Στο μέλλον σίγουρα θα κάνουμε ραντεβού μαζί του».

Απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι η εθνική ομάδα δεν μπορεί να έρθει να παίξει στον Βόλο λόγω έλλειψης διεθνούς αεροδρομίου σε κοντινή απόσταση, είπε ότι εφόσον αποφασιστεί να εφαρμοστεί υγειονομικό πρωτόκολλο στο τοπικό, αυτό θα γίνει για τα σωματεία σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους, ενώ αναφέρθηκε επίσης στο γιο του Θοδωρή ο οποίος εδώ και μία εβδομάδα «ανέβηκε» στην ομάδα Κ19 του ΠΑΟΚ: «Τον Θοδωρή τον παρακολουθώ αλλά από μακρυά. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους τους γονείς. Βλέπω κάποια παιχνίδια, οι συμβουλές που του δίνω ότι για κάθε τι που δεν κάνει καλά. Μακάρι να είναι υγιής και να κάνει την καριέρα που είχα εγώ και ακόμη μεγαλύτερη».

Κλείνοντας τη συνέντευξή μας που κράτησε περίπου μία ώρα, ο νέος πρόεδρος της ΕΠΣΘ εξήρε την παρουσία ικανών παραγόντων στο τοπικό της Μαγνησίας λέγοντας: «Σε κάθε βήμα που θέλω να κάνω ως παράγοντας, από την περιοχή εδώ ξεκινάω. Γιατί έχω άλλη σχέση με τους ανθρώπους εδώ. Είναι ευτυχής συγκυρία για την ΕΠΣΘ ότι υπάρχουν πολλοί και ικανοί παράγοντες. Είναι μια καλή περίοδος για το ερασιτεχνικό με παράγοντες που έχουν όρεξη, μεράκι, είναι νέοι, με καινούργια μυαλά. Έχουμε άψογη συνεργασία και θα συνεχίσουμε. Πρέπει αυτούς τους παράγοντες να τους κρατήσουμε στο ποδόσφαιρο και είναι υποχρέωσή μας να το κάνουμε αυτό».

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.