Ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών καθαριότητας και καταλληλότητα πόσιμου νερού στη συνεδρίαση δημοτικού Συμβουλίου της ΤετάρτηςΣυνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Απριλίου, με τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία συζητήθηκαν επερωτήσεις της Αντιπολίτευσης και η τροποποίηση του ΣΧΟΟΑΠ Πτελεού.

Σχετικά με την επερώτηση που κατέθεσαν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλμυρού κ.κ. Τσόγκας, Σώμος για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας καθαριότητας από τον Δήμο, ο κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος απάντησε: «Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η κατεύθυνση της κεντρικής διοίκησης εδώ και πολλά χρόνια, όχι τώρα, είναι ότι δεν επαρκούν οι μόνιμοι υπάλληλοι ώστε να στηρίζουν τον Δήμο στις ανάγκες του. Και όχι μόνο για την καθαριότητα ή τους εργάτες πρασίνου, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στο διοικητικό προσωπικό και σε ποσότητα και σε εξειδίκευση. Ο Δήμος αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της πόλης και των δημοτών. Η προσωπική μου άποψη είναι να ενισχυθούν οι Δήμοι με υπαλλήλους. Όμως η κεντρική διοίκηση δεν έχει τέτοιο σκοπό. Ο Δήμος μας ψάχνει να βρει διάφορες λύσεις για να έχουμε εξυπηρέτηση των πολιτών μας στο επίπεδο που μπορούμε. Έχουμε αγοράσει κάδους για ανακύκλωση, έχουμε καινούργιο απορριμματοφόρο, σε ένα μήνα έρχεται και το άλλο. Έχουμε μηχανήματα που «κάθονται» και δεν λειτουργούν γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Προσπαθούμε με την κοινωφελή εργασία να αναπληρώσουμε τους υπαλλήλους του Δήμου. Έχουμε διαμαρτυρηθεί στέλνοντας επιστολές και μέσα από την ΚΕΔΕ, αλλά όπως καταλαβαίνετε είμαστε ένας μικρός Δήμος που δεν έχουμε καμία σχέση με τους μεγαλύτερους. Υπάρχει διαχωρισμός σε δήμους δύο ταχυτήτων. Μέσα στις λύσεις που σκέφτεται η Δημοτική Αρχή είναι κι αυτή όσον αφορά ένα κομμάτι για την καθαριότητα και τους μηχανικούς. Όσο κι αν η προσωπική μου άποψη είναι διαφορετική, οδηγούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Το ένα κομμάτι είναι να είμαστε αγωνιστικοί, να ζητάμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και το άλλο είναι οι αναγκαίες λύσεις.

Ο κ. Τσόγκας σχολίασε: «Το θέμα αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, ο Δήμος Αλμυρού μπαίνει επικεφαλής στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών του Δήμου. Θα πρέπει να γίνει ειδικό δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό αυτό το θέμα. Αύριο θα ‘ρθει η ιδιωτικοποίηση στην πυροπροστασία, μετά στο νερό, και δεν ξέρω τι θα ακολουθήσει. Ο Δήμος δεν είναι ιδιώτες, δεν είναι ιδιωτική επιχείρηση, αλλά για να δώσει κοινωνική προστασία σε όλους τους Δημότες από την πρόνοια μέχρι και τις υπηρεσίες του. Γι’ αυτό το λόγο εμείς καταγγέλλουμε ακόμη και τη σκέψη που υπήρχε στη δημοτική Αρχή, και στις προηγούμενες, που τόσα χρόνια δεν φρόντισαν για τη μονιμοποίηση του προσωπικού.

Η κ. Ράππου ανέφερε ότι «ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αδιαπραγμάτευτος. Ωστόσο πολλές φορές δημιουργούνται πολλά προβλήματα, υπάρχουν ελλείψεις που μπορούν να οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση. Είναι ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο ζήτημα, προκύπτουν οφέλη αλλά δημιουργούνται και προβληματισμοί».

Ο κ. Καλλές ρώτησε εάν έχει μπει στα έργα για τον Ιανό η αποκατάσταση του αγωγού αποβλήτων προς τη θάλασσα. Απάντησε ο Δήμαρχος λέγοντας: «Υπάρχουν δύο προτάσεις στις μελέτες. Η μία λύση είναι να ξαναγίνει ο αγωγός που είναι μέσα στο ποτάμι με πολλά χιλιόμετρα, η άλλη είναι η αναβάθμιση του  βιολογικού σε τριτοβάθμιου ώστε να μην χρειάζεται αγωγός. Όταν φθάσει η κατάλληλη στιγμή, θα ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο ποια κατεύθυνση θα πάρουμε».

Ο κ. Καρακώστας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή του Δήμου, για το γεγονός ότι δεν υπάρχει επικοινωνία ούτε με τον Δήμαρχο ούτε με τα υπόλοιπα μέλη όπως χαρακτηριστικά επισήμανε. Πρότεινε η συνεδρίαση να γίνεται με τηλεδιάσκεψη. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, σε ένα θέμα μιας αγωγής για κερκίδες στην Ευξεινούπολη, με προφορική σύμβαση τον Ιούνιο του 2016 με τον Δήμαρχο. Ρώτησε σχετικά. Ο κ. Χατζηκυριάκος έδωσε δίκαιο στον κ. Καρακώστα σχετικά με τον τρόπο συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής, ενώ στην ουσία του θέματος είπε ότι η συμφωνία έγινε με τον ίδιο, το έργο πραγματοποιήθηκε αλλά δεν έχει πληρωθεί αυτός που το έκανε.

Ο κ. Εσερίδης ρώτησε εάν το νερό της Ευξεινούπολης και του Αλμυρού είναι πόσιμο, παίρνοντας την απάντηση διά στόματος κ. Χατζηκυριάκου ο οποίος είπε ότι το νερό της Ευξεινούπολης είναι κατάλληλο, ενώ για τον Αλμυρό οσονούπω ολοκληρώνεται το έργο και πριν το Πάσχα ή μετά, θα είναι πόσιμο κι αυτό. Ο πρώην Δήμαρχος επανήλθε ρωτώντας γιατί ο Δήμος δεν έδωσε εμφιαλωμένα νερά στους πολίτες όλους αυτούς τους μήνες, αναφέροντας ένα σχετικό παράδειγμα με διανομή νερών στον Μαυρόλοφο από την ΔΕΥΑΛ όταν στο παρελθόν είχε παρουσιαστεί ανάλογο πρόβλημα.

Το πιο σημαντικό θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε τη συμπλήρωση-διόρθωση ΣΧΟΟΑΠ πρώην Δήμου Πτελεού, του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων. Ο Δήμαρχος Αλμυρού εισηγήθηκε: «Πέρασαν πάνω από πέντε χρόνια από το ΣΧΟΟΑΠ Πτελεού. Σε αυτό το διάστημα δημιουργήθηκαν ανάγκες και προβλήματα, για αυτό υπάρχουν τροποποιήσεις. Στην πρόταση των τεχνικών υπηρεσιών συμφωνεί και το τοπικό συμβούλιο και μάλιστα υπάρχει και μία επιπλέον πρόταση ώστε το ΣΧΟΟΑΠ να περιλαμβάνει τη δημιουργία μαρίνας στο Πηγάδι Πτελεού. Προτείνω να γραφτεί η επιπλέον αυτή πρόταση για τη μαρίνα, χωρίς να μπορώ να δεσμευτώ για μια αίσια κατάληξη.

Ο κ. Κώστας Μπουκοβάλας ανέφερε ότι το τοπικό συμβούλιο είναι θετικό για την κατασκευή μαρίνας στον Πτελεό και «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το πετύχουμε». Η κα Ράππου συμφώνησε με την πρόταση. Πρόσθεσε ότι υπάρχει στον Πτελεό μια βιομηχανική ζώνη μεσαίας όχλησης και θα έπρεπε σε κάποια επόμενη τροποποίηση του ΣΧΟΟΑΠ να οριστεί ένα νέο σημείο πιο εύκολο προσβάσιμο, με πρόβλεψη επίσης για το Αχίλλειο και τους Αγίους Θεοδώρους. Ο κ. Χατζηκυριάκος σχολίασε πως για τη Σούρπη έχει ζητηθεί ένα ρυθμιστικό σχέδιο, ενώ για την Ανάβρα υπάρχει ΣΧΟΟΑΠ, που ακόμη δεν έχει πάρει ΦΕΚ. Ομόφωνα ψηφίστηκε η διόρθωση ΣΧΟΟΑΠ Πτελεού.

Τέλος, όσον αφορά στη ΔΕΥΑΑΛ, στη θέση του παραιτηθέντος συμβούλου κ. Στέργιου Κοντογεωργάκη τοποθετήθηκε ο κ. Αγαπητός Χριστέλλος, ενώ τη θέση του εκλιπόντος Γιώργου Παπαϊωάννου πήρε ο κ. Λεωνίδας Βούλγαρης.

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.