Γλυκόπικρο το άνοιγμα για τους επαγγελματίες της καφεστίασης


Ανοδική όμως η πορεία της κίνησης – Δηλώσεις εκπροσώπων Αλμυρού και Νέας Αγχιάλου

 

Ναι μεν, αλλά… Με αυτή την έκφραση θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τα συναισθήματα των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τις πρώτες ημέρες μετά το άνοιγμα της εστίασης. Σήκωσαν τα ρολά κι άνοιξαν τα καταστήματά τους ύστερα από έξι μήνες, ωστόσο η κίνηση δεν ήταν η αναμενόμενη, όχι αυτή που θα περίμεναν ύστερα από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επικοινωνήσαμε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ με τον καθ’ ύλην αρμόδιο, τον πρόεδρο του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ταβερνών Καφετεριών και Συναφών Επαγγελμάτων επαρχίας Αλμυρού, κ. Ευάγγελο Μπακίρη ο οποίος μας παρουσίασε την εικόνα των πέντε πρώτων ημερών μετά το άνοιγμα των μαγαζιών.
Συγκεκριμένα, μας δήλωσε: «Σίγουρα η κίνηση δεν ήταν η αναμενόμενη όσον αφορά στην επαρχία Αλμυρού, κάπως περίεργο το ξεκίνημα. Ο κόσμος παρουσιάζεται ακόμη σφιγμένος και σιγά σιγά θα επανέλθουμε στην κανονικότητα. Μετά από έξι μήνες, περιμέναμε να γεμίσουν με κόσμο τα μαγαζιά, δεδομένου του γεγονότος ότι το άνοιγμά των καταστημάτων συνέπεσε με εορταστική περίοδο, μετά το Πάσχα και την Πρωτομαγιά. Δεν έγινε όμως αυτό το «μπαμ». Θα χαρακτήριζα αυτή την εβδομάδα που διανύουμε ως εβδομάδα προσαρμογής. Ακόμη και τα καταστήματα στις παραθαλάσσιες περιοχές δεν είχαν τον κόσμο άλλων ετών την Πρωτομαγιά. Θεωρώ ότι είναι μία σειρά από ανασταλτικοί παράγοντες που οφείλονται για αυτή την κατάσταση. Υπάρχει ακόμη φόβος στον κόσμο σχετικά με τον ιό, ίσως και οικονομικές δυσκολίες, αλλά σημαντικότερος παράγοντας είναι το γεγονός ότι δεν επιτρέπονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις. Δεν ήρθαν οι ετεροδημότες στον Αλμυρό το Πάσχα κι αυτό αποτυπώθηκε στην κίνηση των ημερών αναφορικά με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ίσως το επόμενο δεκαήμερο, όταν θα ανοίξει ο τουρισμός και οι ελεύθερες μετακινήσεις από νομό σε νομό, να μπορέσουμε να μιλήσουμε για μια πιο αισιόδοξη εικόνα για τα μαγαζιά των μελών του Συλλόγου μας».
Ο κ. Μπακίρης σχολίασε επίσης ότι τηρούνται ευλαβικά όλα τα μέτρα και αυτοί που …δεν κρατιούνταν ήταν οι μικρότεροι σε ηλικία. «Η νεολαία ξεχύθηκε στα μαγαζιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αντιθέτως, στον Βόλο και τη Νέα Αγχίαλο τσιπουράδικα, ταβέρνες και καφετέριες δούλεψαν εξαιρετικά με πολύ κόσμο αυτές τις ημέρες. Όπως μας είπε ο κ. Αναγνώστης Ψεύτογλου, γραμματέας της Ένωσης Επαγγελματιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Νέας Αγχιάλου: «η Δευτέρα του Πάσχα κύλησε με μια «γλυκιά» ροή, την Τρίτη όμως είδαμε πολύ κόσμο στα καταστήματα. Προσωπικά στο δικό μου εστιατόριο, εκείνη την ημέρα είχα σχεδόν ρεζερβέ όλα τα τραπέζια. Μόλις έγινε γνωστό ότι ανοίγουν μετά το Πάσχα τα μαγαζιά εστίασης, οι πελάτες μας έσπευσαν να κάνουν κράτηση. Ήταν …σκασμένοι, τους έλειψε το τσιπουράκι και η παρέα και έτσι βγήκαν έξω. Ενώ συνήθως τον Μάιο περιμέναμε το Σαββατοκύριακο για να δουλέψουμε καλά, αυτή την εβδομάδα υπήρχε στην Νέα Αγχίαλο κίνηση όλες τις ημέρες».
Τέλος, υπενθυμίζουμε τα μέτρα με τα οποία άνοιξε η εστίαση, δηλαδή με ωράριο μέχρι τις 23:00 και μόνο σε εξωτερικούς χώρους, υποχρεωτικά self test για τους εργαζόμενους δύο φορές την εβδομάδα, υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό, παρουσία μόνο καθήμενων πελατών και μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι. Φυσικά υπάρχουν αποστάσεις ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα και διάφορα μέσα απολύμανσης.

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.