Πτελεός – Επιστολή-διαμαρτυρία αναγνωστριών για κοπή δέντρων στη “Ροδιά”Δημοσιεύουμε επιστολή της αναγνώστριάς μας Α.Σ., σχετικά με διαμαρτυρία της, μετά την κοπή δέντρων κατά μήκος του παραλιακού δρόμου στη Ροδιά Πτελεού.

Φίλος προ ημερών πήγε στη Ροδιά, και μου έστειλε φωτογραφία, μπροστά απ’ το σπίτι μου και έπαθα ένα σοκ!!!

Έκοψαν όλα τα δέντρα κατά μήκος του δρόμου!!! Λοιπόν, αυτό που έγινε είναι απαράδεκτο!!! Ποιος έδωσε εντολή να γίνει κάτι τέτοιο και με ποια αιτιολογία; Και για να σας προλάβω παραθέτω τα παρακάτω…. πέρυσι τέτοιο καιρό ακριβώς που ήταν του Αγίου Πνεύματος, ήμουν στο σπίτι για τριήμερο, και 7.00 το πρωί σκάει κλιμάκιο του Δήμου, και αρχίζει να κόβει δέντρα μπροστά απ’ το σπίτι του *** του Κώστα. Τους σταματάω, απαιτώντας την οποιαδήποτε απόφαση υπήρχε και από που…, παίρνοντας τους και βίντεο, και φυσικά σταμάτησαν άμεσα!!! Με λίγα λόγια, επικοινώνησα πολλές φορές εκείνη την ημέρα με τον Δήμο, και το θέμα σταμάτησε εκεί, καθώς απείλησα με μηνύσεις για την κοπή των δέντρων. Η δήθεν αιτία που μου είπαν, ότι και καλά οι ρίζες των δέντρων επηρεάζουν τα φρεάτια του βιολογικού, και…. εντάξει μωρέ, σε πέντε χρόνια ξανά το ίδιο θα είναι, θα έχουν μεγαλώσει….. Τουλάχιστον γελοία δικαιολογία, καθώς οι ρίζες του οποιουδήποτε δέντρου εξακολουθούν να απλώνουν στην προσπάθεια του να μεγαλώσει, οπότε δεν υφίσταται ως δικαιολογία, απ’ την στιγμή που δεν τα ξεριζώνεις, αλλά απλά τα κόβεις και αφήνεις 60 πόντους κορμό..!!!

…Αν υπάρχει κάποιος να μου απαντήσει, αν ξέρει μετά από εντολή ποιου έγινε αυτό το αίσχος, να απογυμνώσει την ακτογραμμή απ’ τα δέντρα, ας μου απαντήσει, αλλιώς εγώ προσωπικά, θα προβώ σε μηνύσεις κατά του Δήμου, προφανώς αυτό που πέρυσι πρόλαβα επειδή έτυχε και ήμουν εκεί, φέτος δυστυχώς δεν το πρόλαβε κανένας… κρίμα..

 

Σε επικοινωνία μας με την αναγνώστριά μας μετά την κοινοποίηση της ανάρτησής της στο facebook, μας διευκρίνισε ότι πολίτες που επικοινώνησαν με τον Δήμο, τους απάντησαν ότι υπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Απόφαση τοπικού συμβουλίου υπάρχει; Αν μπορεί κάποιος υπεύθυνος ας μας κοινοποιήσει τις αποφάσεις.

 

Η Αγλαΐα Σκούρα, μας έδωσε τη συγκατάθεσή της να αναδημοσιεύσουμε ανάρτησή της για το ίδιο θέμα στο facebook και με τίτλο «τα δέντρα του τόπου μου». Η προσέγγισή της μας έκανε εντύπωση και τη μοιραζόμαστε μαζί σας:

Δεν έχω πιο ισχυρό τοπόσημο από τα δέντρα του κάθε τόπου. Η κουκουναριά μετά την στροφή και πριν το χωριό, οι  ψηλόκορμες λεύκες που διακρίνονταν από ψηλά καθώς πλησιάζουμε κατηφορίζοντας προς την Παραλία και οι ευκάλυπτοι της Ροδιάς.

Παλιά υπήρχε και ένας πλάτανος λίγο μετά το σπίτι μας που οι ρίζες του έφτασαν κάπου που δεν έπρεπε και τον χαλάσανε.  Τον θυμάμαι ακόμα.  

Στο χωριό μου τα δέντρα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Είδη όχι πάντα ενδημικά αφού κατά καιρούς και σε αυτό υπερισχύουν διάφορες τάσεις και επιλογές αλλά όλα τα χωράει ο τόπος. Βέβαια κυριαρχούν οι ελιές και τα αρμυρίκια.

Κάποτε στην αυλή μας μαζί με τον ευκάλυπτο είχαμε τρεις λεύκες. Τη μια την έριξε μια κακοκαιρία τις άλλες δυο ο μπαμπάς μας με ελαφριά καρδιά γιατί ενοχλούσαν το γείτονα.

Ο ευκάλυπτος υπάρχει ακόμα και τον κλαδεύουμε κάθε τόσο για να ελέγχουμε το ύψος του και τα εύθραυστα κλαδιά του. Θυμάμαι ακόμα ένα κυπαρισσάκι Αριζόνα που δεν το πρόλαβα και το κόψανε οι μαστόροι κατά την επισκευή του σπιτιού μας, θα το αντικαταστήσω κάποια στιγμή και έχω ήδη αργήσει.

Κι όμως οι αυλές του χωριού είναι γεμάτες λουλούδια. Τεράστιες καμέλιες, δέντρα μέσα σε βαρέλια και τριανταφυλλιές από τις μικρόφυλλες τις ντόπιες που αντέχουν. Παλιά οι γυναίκες του χωριού που κατέβαιναν για παραθερισμό στην παραλία έφερναν μαζί και τις γλάστρες τους, δεν ήταν τόσο η απόσταση, μόνο πέντε χιλιόμετρα απέχει το χωριό από την Παραλία,  όσο η εικόνα της αυλής τους που ήθελαν να επαναλαμβάνεται η ίδια.

Η Ροδιά δε θα είναι ποτέ ξανά ίδια χωρίς τους ευκαλύπτους της.

Κι ας λέει ο Μ.: σιγά, όπου και να γυρίσεις το βλέμμα δέντρα έχει, να, δες, πόσες ελιές…

(ο Μ,  που είχε το καλύτερο τσιπουράδικο στον κόσμο και το καλύτερο τραπέζι του ήταν αυτό κάτω από το ακριανό δέντρο).

Ναι, οι ευκάλυπτοι είχαν προκαλέσει ζημιά στο οδόστρωμα. Μπορούσαμε να επισκευάσουμε το οδόστρωμα και να έχουμε το νου μας να φροντίζουμε τους ευκαλύπτους να τους κλαδεύουμε δηλαδή τακτικά. Και πάλι από την αρχή… Ναι θα κοπιάζαμε, δε λέω. Μπορούσαμε, αλλά μάλλον δεν θέλαμε.

Η Ροδιά δε θα είναι ποτέ ξανά ίδια χωρίς τους ευκαλύπτους της.

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.