Η συνέντευξη του Αργύρη Τέφογλου στην εκπομπή Λαός Online


Ο Πρόεδρος της Ευξεινούπολης, σχολιάζει τις διεκδικήσεις του Τοπικού Συμβουλίου και απαντά για πιθανή επόμενη υποψηφιότητά του

 

Στην τελευταία μας διαδικτυακή εκπομπή Λαός online, καλεσμένος μας ήταν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ευξεινούπολης κ. Αργύρης Τέφογλου. Τρεις φορές πρώτος στο ψηφοδέλτιο και δυο φορές πρόεδρος στην Ευξεινούπολη, εξελέγη με 15 ψήφους διαφορά με την Ανεξάρτητη Κίνηση Ευξεινούπολης, δηλαδή με 666 ψήφους έναντι 651 του συνδυασμού Αλμυρός Ευθύνη και Δημιουργία.

Ας δούμε όμως πως εκτυλίχθηκε η εκπομπή μας:

 

Κύριε Τέφογλου, πως είναι η συνεργασία σας με τα μέλη του Συμβουλίου;

Μέχρι τώρα δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα ή αντιρρήσεις. Δυστυχώς δεν συναντιόμαστε διά ζώσης, λόγω του κορωνοϊού, αλλά συμμετέχουν όλοι και απαντούν σε κάθε κάλεσμα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαμόρφωση της εισόδου της Ευξεινούπολης, τα πεζοδρόμια και τον καλλωπισμό, αλλά και την υλοποίηση του κυκλικού κόμβου τι νεότερα έχουμε; Απομακρύνεται η ιδέα και η υλοποίηση;

Η τελευταία ενημέρωση που είχα από τον Δήμαρχο, ήταν ότι λύθηκε το θέμα της ιδιοκτησίας, ώστε να εξασφαλιστούν τα κομμάτια ιδιωτών που χρειάζονται. Με τη συνεργασία της Περιφέρειας και της Αντιπεριφέρειας, της κυρίας Κολυνδρίνη, σχεδιάζουμε παράλληλα με το έργο, να γίνουν και η διαμόρφωση και ο καλλωπισμός.

Νεότερα έχουμε για την επέκταση του Δημοτικού Σχολείου με τρείς ακόμη αίθουσες πολλαπλών χρήσεων ή και για τις λυκειακές τάξεις στην Ευξεινούπολη;

Ακόμη περιμένουμε, δεν έχουμε νεότερα.

Στα αιτήματά σας προς τη Δημοτική Αρχή, είχατε συμπεριλάβει την τοποθέτηση υδρορροών στο Κοινοτικό κατάστημα και κατασκευής ράμπας ΑμΕΑ καθώς εκεί βρίσκεται το ιατρείο.

Ράμπες χρειάζονται σε πολλές υποδομές, σχολεία κτλ., αλλά και σε αυτά που αναφέρατε. Ειδικά για το ιατρείο θα πρέπει να δώσουμε μια προτεραιότητα.

Έχει αυξηθεί από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, η ετήσια πάγια εντολή στο διπλάσιο για τις κοινότητες. Δηλαδή από τις 2.000 στις 4.000. Μπορεί για παράδειγμα η ράμπα να γίνει από αυτά τα χρήματα;

Η πάγια προκαταβολή είναι ένα εργαλείο ανεφάρμοστο. Για τη ράμπα όπως με ρωτάτε για παράδειγμα, αν θα διαβάσετε τον κανονισμό, δεν υπάρχει ο τρόπος να υλοποιηθεί από την πάγια προκαταβολή. Ακόμη και για το πιο απλό, για λάμπες, θα πρέπει να απευθυνθούμε στον Δήμο. Τα χρήματα αυτά είναι για πολύ συγκεκριμένους σκοπούς και συνήθως δεν προκύπτουν ώστε να τα απορροφήσουμε.

Η οδοποιία είναι ένα πάγιο αίτημα των Δημοτών. Θυμίζουμε ότι το Συμβούλιό σας έχει αιτηθεί τη συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας, τη μονοδρόμηση της οδού Ιωάννη Πανέρη από Ηρώων Πολυτεχνείου προς Ανατολικής Ρωμυλίας λόγω μεγάλης κυκλοφορίας αυτοκινήτων, την αποκατάσταση των οδών που έχουν φθορές μετά το έργο της αντικατάστασης αμιαντο-σωλήνων ύδρευσης τη διάνοιξη του περιφερειακού δρόμου σε κάποιο σημείο της οδού Βασ. Γεωργίου που είναι πολύ στενό.

Στο θέμα της αποκατάστασης των οδών, έχει γίνει πολύ κακή αποκατάσταση και δημιουργεί και ηχορύπανση, ειδικά σε όσους μένουν σε κεντρικούς δρόμους. Επίσης, δεν έχουν αφήσει αναμονές για νέες συνδέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει σκάβουν και πάλι τον δρόμο κάθε φορά που θα πρέπει να συνδεθεί κάποιος. Αυτό είναι απαράδεκτο. Σε ό,τι έχει να κάνει για τις υπόλοιπες παρεμβάσεις, εμείς τις ψηφίσαμε, τις καταθέσαμε και αναμένουμε από την κεντρική διοίκηση.

Είχαμε ευχαριστήριό σας προς την εταιρεία του φυσικού αερίου. Θα μας το σχολιάσετε;

Είναι σημαντικό για την περιοχή. Το κυνήγησα πραγματικά. Η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται πολύ ειδικά από τις καύσεις που γίνονται το χειμώνα με άλλα μέσα θέρμανσης.

Έχει προχωρήσει η πλακόστρωση πεζοδρομίων περιμετρικά των σχολείων και της πλατείας;

Έχει γίνει σε ορισμένα σημεία. Αναμένουμε να γίνει και στο Δημοτικό σχολείο. Ένα μεγάλο θέμα όμως είναι οι ζημιές που προκαλούνται στη Δημοτική περιουσία. Έχω κάνει μήνυση κατ’ αγνώστων. Ξηλώνουν κυβόλιθους, σπάζουν μπεκάκια, σπάνε λάμπες… καταστρέφουν τα παγκάκια… Είναι κρίμα. Άλλοι αγωνίζονται να φτιάξουν και άλλοι να χαλάσουν.

Έχει σχάρες ομβρίων η Ευξεινούπολη;

Πρέπει να γίνει αποξήλωση του μαρμάρου στον πεζόδρομο επί της Εθν. Αντιστάσεως διότι γλιστράει όταν βρέχει και μαζεύει νερά, εκεί πρέπει να τοποθετηθούν σχάρες ομβρίων. Ένα ακόμη αίτημα των συνδημοτών μας και του Συμβουλίου είναι να γίνει γεώτρηση με παροχή νερού για γέμισμα από τους δημότες για αγροτικές εργασίες.

Ενίσχυση υποδομών, ζητήσατε μεταξύ των άλλων για την κατασκευή σκεπής και στεγάστρων στο Πολιτιστικό Κέντρο και το Μουσείο της Αύρας Παπαδοπούλου και σκεπάστρου στο κοινοτικό κατάστημα.

Είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν. Ειδικά πάνω στο Πολιτιστικό κέντρο, έχουν βουλώσει τα λούκια και συγκρατεί μεγάλες ποσότητες νερού που δεν βρίσκει διαφυγή. Πρέπει να γίνουν και τα λούκια και η σκεπή.

Ζητάτε αποκατάσταση φωτιστικών στον περιφερειακό δρόμο λόγω φθοράς… εκεί δεν έχουμε led;

Τα led είναι «οκτακολόρε». Μεγάλες led με 75 watt, άλλες ψυχρού και άλλες θερμού φωτισμού, άλλες με 50 watt και αυτές και των δυο τύπων και έχουν τοποθετήσει και οικονομίας βιδωτές επίσης λευκές ή ψυχρές… Είναι μια αηδία αυτό που φαίνεται. Όλοι οι δημότες πληρώνουν δημοτικά τέλη και θα ‘πρεπε να υπάρχει μια ομοιομορφία.

Έχουμε νεότερα για τον αγωγό μεταφοράς νερού από την Καρυά;

Συναντήθηκα με τον κ. Δεληζήση γι’ αυτό και μου είπε ότι γίνονται προσπάθειες ώστε εντός 10 ημερών να έχει γίνει το έργο.

Για τον Αλμυρό, αλλά και για την Ευξεινούπολη χρειάζονται ταμπέλες. Από την Εθνική μόνο πριν φτάσεις στον Αλμυρό βρίσκεις ταμπέλα και πάλι, δεν αναφέρονται Ζερέλια, Κουρί, παραλιακό μέτωπο, Όθρυς… Ζητήσατε και εσείς συντήρηση των πινακίδων οδικής κυκλοφορίας…

Χρειάζονται σίγουρα ταμπέλες, αλλά και αποκατάσταση πινακίδων που έχουν ζημιές από ατυχήματα κυρίως.

Έγινε επισκευή των ζημιών στο αλιευτικό καταφύγιο του Αγ. Ιωάννη στο Τσιγγέλι μετά τις καταστροφές που προκάλεσε ο «Ιανός»;

Στην ουσία δεν υπάρχει σήμερα αλιευτικό καταφύγιο. Ήμασταν σε καλό δρόμο με τον κ. Δήμαρχο, έγιναν οι μελέτες, αναμένουμε το πρόγραμμα για να γίνουν εργασίες. Μετά τις ζημιές του Ιανού, έχουν μεγαλώσει πολύ τα έξοδα για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.

Η πρόσβαση των αναστεναγμών… για τα Ζερέλια μιλάω…; Και την χαρακτηρίζω έτσι, γιατί όταν είχαμε γέφυρα, δεν είχαμε δρόμο και τώρα που έχουμε δρόμο, δεν έχουμε γέφυρα, ενώ κάποια στιγμή είχαμε και γέφυρα και δρόμο, αλλά ήταν ετοιμόρροπο το κτίριο… Τι νεότερα έχουμε;

Οι διαβάσεις τουλάχιστον θα γίνουν άμεσα. Πρόβλημα υπάρχει και στην αγροτική οδοποιία, σ’ αυτή την περιοχή. Έχουν εγκρίνει κονδύλια από την Περιφέρεια και αναμένουμε.

Οι ποδοσφαιρόφιλοι ρωτούν αν είστε θετικός σε μια πρόταση, να δοθεί χώρος για μεγαλύτερη κερκίδα στο γήπεδο της Ευξεινούπολης.

Ναι, γιατί όχι! Πρέπει να δοθεί χώρος για κερκίδες και μπορεί να δοθεί. Είναι μεγάλη τιμή για το χωριό μας η πρόοδος της ομάδας.

Έγινε μεταγραφή για την τελευταία σας εκλογή… Πέτυχε η μεταγραφή;

Για ‘μενα δεν έγινε μεταγραφή αλλά κάτι καινούριο στην Ευξεινούπολη, λόγω και του νέου εκλογικού νόμου.

Υπήρξε διαζύγιο όμως, εννοώ πολιτικό, από την παράταξη με την οποία έγινε η προηγούμενη εκλογή σας.

Υπήρξε πολιτικό διαζύγιο όντως…. και δυνατό… πριν τη λήξη της θητείας. Στη νέα συγκεντρωθήκαμε άτομα από όλους τους πολιτικούς χώρους και αυτό ήταν ευχής έργο… Αλλά και πάλι αλλάζει ο νόμος. Οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων πρέπει να είναι ανεξάρτητοι από τη Δημοτική Αρχή. Να μην είναι στη σκιά κάποιου Δημάρχου. Η θέση του Προέδρου έχει καταντήσει εισηγητική. Θα ήταν ιδανικό να υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο-πετραχήλι και να επιλέγει κανείς ποιον θέλει να ψηφίσει. Αυτός που θα έχει τις περισσότερες ψήφους να γίνεται πρόεδρος.

Ο αναγνώστης μας Γιώργος Γιαταγάνας έκανε την παρακάτω τοποθέτηση κατά τη διάρκεια του live: υπάρχουν κύριε πρόεδρε κάποια σπίτια χωμάτινα της πρωτοκατασκευαστικής Ευξεινούπολης που πλέον είναι σε οριακό σημείο πτώσης τους… τα περισσότερα είναι ακαθάριστα χόρτα ξερά τρωκτικά ερπετά… πρέπει να γίνουν κάποιες συστάσεις πιστεύω στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων που ανήκουν αυτά.

Δεχόμαστε τηλεφωνήματα για τέτοιες περιπτώσεις. Υπάρχει νόμος γι’ αυτό. Θα πρέπει οι ιδιοκτήτες καθαρίσουν από τα χόρτα τις ιδιοκτησίες τους και από τα σκουπίδια. Διαφορετικά, το κάνει η υπηρεσία παρουσία εισαγγελέα και σε χρεώνει για τα έξοδα.

Θα είστε και πάλι υποψήφιος;

Θα ήθελα να είμαι ειλικρινής. Δεν θα ήθελα να πάρω θέση σ’ αυτό. Δεν έχω αποφασίσει και δεν είναι τίμιο να πω όταν δεν θα είμαι υποψήφιος και τελικά να βάλω υποψηφιότητα ή και το αντίστροφο. Ανάλογα με ό,τι επικρατεί εκείνον τον καιρό, θα αποφασίσω με τους φίλους μου και την οικογένειά μου.

Θα ήθελα να δηλώσω ότι αυτό που μπορώ να κάνω στη θητεία μου θα το κάνω… Γιατί καταντήσαμε σάκος του μποξ… Αυτό που πρέπει να ζητήσω από το Δήμαρχο θα το ζητήσω… Ίσως να είμαι ο μόνος πρόεδρος που πάει καθημερινά στο γραφείο… Έχω όρεξη, αλλά το σημερινό καθεστώς δεν μας δίνει τα μέσα να υλοποιήσουμε πράγματα οι ίδιοι.

 

Μετά το τέλος της συνέντευξης ο Πρόεδρος μας ζήτησε να προσθέσουμε στη γραπτή μας απόδοση το αίτημά του για την επέκταση του νεκροταφείου που έχει ήδη ψηφιστεί και δρομολογηθεί, όπως την κατασκευή οστεοφυλακίου και χώρου τουαλέτας.

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.