Ενημέρωση Προϊσταμένου Κλιμακίου Δρυμώνα για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο


Η  τρέχουσα αντιπυρική περίοδος συμπίπτει χρονικά με την προσπάθεια της χώρας μας να ανταπεξέλθει των ειδικών συνθηκών που προέκυψαν λόγω της πανδημικής κρίσης. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο να μην προκληθεί περαιτέρω επιβάρυνση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας σε όλα τα επίπεδα, και κατ’ επέκταση στον Δήμο μας. Εφιστούμε την προσοχή στους φίλους συνδημότες, και τους παροτρύνουμε να μας βοηθήσουν προληπτικά στο έργο μας προκειμένου να αποφύγουμε καταστροφές και κρίσεις στην περιοχή μας.

   Στο ως άνω πλαίσιο, υπενθυμίζουμε τα ακόλουθα:

  • Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, απαγορεύεται αυστηρά με οποιοδήποτε τρόπο η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.
  • Οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπέδων έχουν την υποχρέωσή για τον καθαρισμό και την απομάκρυνση ξερών χόρτων από τις ιδιοκτησίες τους σύμφωνα με την 4/2012 Πυροσβεστική διάταξη.

Η πλειονότητα των πυρκαγιών οφείλεται σε ανθρώπινη ενέργεια, από αμέλεια ή από πρόθεση. Η διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και του δασικού πλούτου του τόπου μας εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους.

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά

  • Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες) .
  • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους, που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.
  • Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.
  • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
  • Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος αυτανάφλεξης.
  • Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών –πυροτεχνημάτων σε περιοχές, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.
  • Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία, που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς. Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες, που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά.
  • Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

 

Σε κάθε περίπτωση η πρόκληση πυρκαγιάς θεωρείται ποινικό αδίκημα και ο υπαίτιος διώκεται από το νόμο. Στους δράστες επιβάλλονται βαρύτατες ποινικές κυρώσεις και όσοι διώκονται για ποινικά αδικήματα παύουν να δικαιούνται εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση) από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά καλέστε ΑΜΕΣΩΣ είτε την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199, είτε στα τηλέφωνα του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Δρυμώνα ( 24220-26273, 26603) και δώστε σαφείς πληροφορίες για το σημείο, που βλέπετε την πυρκαγιά. Μπορείτε επίσης, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να χρησιμοποιείτε τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

Πληροφορίες και οδηγίες για τους τρόπους αυτοπροστασίας και δράσης σε περίπτωση πυρκαγιάς, άλλα και άλλου έκτακτου γεγονότος, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (www.fireservice.gr).

«Ευθύνη όλων μας, η προστασία και διατήρηση του φυσικού πλούτου στον Δήμο μας!!!». 

Καλό Καλοκαίρι από το σύνολο του Προσωπικού που υπηρετεί στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δρυμώνα (πρώην Αλμυρού).

Γκουγκουτούδης Παναγιώτης

Πυραγός

Προϊστάμενος Π.Κ. Δρυμώνα

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.