Περιήγηση στον Κισλά και τα Ζερέλια


Στα σύνορα του πρώτου ελληνικού κράτους θα βρεθούν το πρωί του  Σαββάτου 5/6, πολιτειακοί παράγοντες και στελέχη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Συγκεκριμένα, στις 10:30 ο θεολόγος-συγγραφέας Τριαντάφυλλος Σπανός θα περιμένει τους επισκέπτες στη Σούρπη προκειμένου να τους ξεναγήσει στον τουρκικό στρατώνα Κισλά κι απέναντι στον ελληνικό στρατώνα. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο κτήρια ήταν η γραμμή των συνόρων του 1830!

Το «παρών» θα δώσουν στελέχη του Δήμου Αλμυρού, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Δρ Γεώργιος Δοδοντσάκης, μέλη της Τοπικής Συντονιστικής Ομάδας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, καθηγητές, αναμένεται επίσης η Υφυπουργός Παιδείας κα Μακρή, ενώ η πρόσκληση είναι ανοικτή για κάθε ενδιαφερόμενο.

Η περιήγηση αυτή, που μετά τη Σούρπη θα συνεχιστεί στα Ζερέλια, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων και εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Για τον ίδιο λόγο, το απόγευμα της Τετάρτης 2 Ιουνίου διεξήχθη μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εσπερίδα. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, σε συνεργασία με Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και αντίστοιχες εκπαιδευτικές δομές, τον Δήμο Αλμυρού και τη Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού Όθρυς, οργάνωσε εκδήλωση για τη «συμμετοχή της περιοχής του Αλμυρού στην επανάσταση του 1821 και στα μετέπειτα επαναστατικά κινήματα για την απελευθέρωση του Αλμυρού και όλης της Θεσσαλίας ως το 1881». Συντονίστρια ήταν η κα Σοφία Κανταράκη, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Ε. Μαγνησίας

Μετά τους χαιρετισμούς, μεταξύ των οποίων μίλησε και ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Χατζηκυριάκος, αναπτύχθηκαν από τους δύο κύριους ομιλητές, Τριαντάφυλλο Σπανό-εκπαιδευτικό στο Γυμνάσιο Σούρπης και Κυριακή Θεοδώρου-διευθύντρια του Γυμνασίου Σκοπέλου «Καισάριος Δαπόντες» τα βασικά θέματα της εσπερίδας. Ο κ. Σπανός μίλησε για την περιοχή του Αλμυρού τα τελευταία χρόνια πριν την Επανάσταση του 1821 και τα Επαναστατικά Κινήματα μετά το 1830 στην περιοχή του Αλμυρού για την απελευθέρωση από τους Τούρκους, ενώ η κα Κυριακού παρουσίασε τη συμμετοχή του Αλμυρού και των γύρω χωριών του στην επανάσταση του 1821 και το κορυφαίο κίνημα του 1878 στην περιοχή του Αλμυρού που οδήγησε στην τελική απελευθέρωσή του στις 17 Αυγούστου 1881.
Τόσο η διαδικτυακή εκδήλωση για την οποία αναμένεται να υπάρξει ανάρτηση των παρουσιάσεων το επόμενο διάστημα στον ιστότοπο της Δευτεροβάθμιας Μαγνησίας, όσο και η σημερινή περιήγηση στον Κισλά αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία για τους δημότες του Αλμυρού και κάθε ενδιαφερόμενο προκειμένου να γνωρίσουν πρόσωπα, γεγονότα και πτυχές της ιστορίας της περιοχής μας.

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.