Ποδηλατώντας την Ελλάδα με μηδενικό αποτύπωμα ρύπων


Περπατώντας στην παραλία της Νέας Αγχιάλου το μεσημέρι του Σαββάτου, συναντήσαμε έναν κύριο να κάνει ποδήλατο και να φωτογραφίζει διάφορα σημεία της περιοχής. Στην αρχή νομίσαμε ότι ήταν κάποιος τουρίστας… Τον πλησιάσαμε και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για λίγη ώρα. Ήταν ο Παναγιώτης Μπαλολάκης ο οποίος συμμετέχει στη δράση «Ποδηλατώντας την Ελλάδα». Για 180 ημέρες, θα γυρίσει όλη τη χώρα, μόνος του για 7.000 χιλιόμετρα κάνοντας πετάλι!

Όπως μάς είπε, πρόκειται για μια δράση, μία προσωπική του πρωτοβουλία η οποία ξεκίνησε πριν λίγο καιρό με την υποστήριξη του Δήμου Χανίων, πόλη από την οποία προέρχεται.  Το μήνυμά του είναι το μηδενικό αποτύπωμα ρύπων στην πράξη. Στο πίσω μέρος του ποδηλάτου όπου είχε τα …μπαγκάζια του, μας έδειξε τη φωτοβολταϊκή ταινία που χρησιμοποιεί για την απαραίτητη ενέργεια των συσκευών τηλεφωνίας/καταγραφής, ενώ διαμένει σε συνθήκες αυτόνομης κατασκήνωσης.

Ο Παναγιώτης Μπαλολάκης, ερασιτέχνης ποδηλάτης, θα διασχίσει όλη την Ελλάδα περνώντας από τις σημαντικότερες πόλεις. Ξεκίνησε στις 4 Μαΐου από τα Χανιά. Στη Μαγνησία μπήκε το πρωί του Σαββάτου κάνοντας στάση στο γραφικό Αχίλλειο, συνέχισε μέσω Αλμυρού και η επόμενη του στάση ήταν στη Νέα Αγχίαλο όπου τον συναντήσαμε. Όταν τον προσεγγίσαμε, είχε βγάλει το drone του και αποτύπωνε την ομορφιά του λιμανιού της πόλης σε αεροφωτογραφίες που δημοσίευσε, όπως από κάθε μέρος, στο facebook «Ποδηλατώντας την Ελλάδα». Στη συνέχεια αναδημοσιεύουμε τις υπέροχες εικόνες του από Αχίλλειο (τρεις πρώτες) και Ν. Αγχίαλο (τρεις τελευταίες).

Όπως μας εξήγησε, δεν γνώριζε την περιοχή μας και του άρεσαν πολύ τα μέρη της, ενώ σε κάθε νομό και πόλη, φροντίζει να επισκεφθεί τα μνημεία και να τα γνωρίσει αναζητώντας πληροφορίες είτε από ντόπιους είτε ανατρέχοντας σε σελίδες στο διαδίκτυο. Μετά τη Ν. Αγχίαλο απ’ όπου πέρασε κατά τη διάρκεια της 32ης ημέρας της μοναδικής, ξεχωριστής του ποδηλατοδιαδρομής, συνέχισε σε Βόλο, Αγριά, Λεχώνια, Καλά Νερά, Άφυσσο, Λεφόκαστρο, Αργαλαστή και μετά σε Χόρτο, Μηλίνα, Τζάστενη, Κόττες, Τρίκερι.

Εμείς να του ευχηθούμε καλό κουράγιο για το διάστημα που του απομένει μέχρι να ολοκληρώσει αυτό το μοναχικό αλλά συνάμα υπέροχο ταξίδι του.

Φ.Γ.

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.