Ό,τι άφησε ο παγετός το πήρε το χαλάζι – Επίσκεψη Χρ. Μπουκώρου – Ζημιές στις καλλιέργειες της Νοτιοδυτικής ΜαγνησίαςΞημερώματα Τρίτης 15 Ιουνίου, σημειώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα. Όπως δηλώνουν οι αγρότες της περιοχής “τρελάθηκε ο καιρός… το πήγαινε από δυνατό αέρα και βροχή, σε χαλάζι και πάλι σε δυνατή βροχή…”.

Στη Νέα Αγχίαλο, συναντήσαμε στο χωράφι του τον γεωπόνο, αγρότη κ. Θανάση Τακμάκη, ο οποίος μας έδειξε τις ζημιές στα αμπέλια του. “Τα ξημερώματα γύρω στη μια, η χαλαζόπτωση έπληξε τις περιοχές της Νέας Αγχιάλου, των Μικροθηβών και του Αϊδινίου. Πρώτη φορά είδα κομμένα τσαμπιά και όχι μόνο χτυπημένα σταφύλια… Το σπίτι μου είναι ένα χιλιόμετρο πιο μακρυά… άλλος καιρός πέρασε από εκεί, άλλος από το χωράφι… οι ζημιές αγγίζουν το 100% στα αμπέλια. Τεράστια ζημιά έχουν και τα φιστίκια, οι ελιές και άλλες καλλιέργειες . Σε επικοινωνία μου με τον ΕΛΓΑ στη Λάρισα, ο προϊστάμενος κ. Σπυρόπουλος, με διαβεβαίωσε ότι αύριο το πρωί θα είναι στην περιοχή μας για μια πρώτη εκτίμηση και θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες για τις δηλώσεις”.

Επίσκεψη Χρήστου Μπουκώρου στις πληγείσες περιοχές

Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, βουλευτής Μαγνησίας με τη Ν.Δ. κ. Χρήστος Μπουκώρος, επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης, μετά την χαλαζόπτωση, τις πληγείσες περιοχές, άκουσε τα προβλήματα των αγροτών και έπειτα προέβη στις παρακάτω δηλώσεις:

Επισκέφθηκα σήμερα τις περιοχές των Μικροθηβών, της Νέας Αγχιάλου, του Κροκίου και του Αϊδινίου, όπου οι αγρότες με ενημέρωσαν για τις πολύ μεγάλες ζημιές που προκάλεσε η χθεσινοβραδινή χαλαζόπτωση, κυρίως στην αμπελοκαλλιέργεια, στις ελιές, στις καρυδιές, στις αμυγδαλιές και τις φιστικιές. Η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη. Οι αγρότες της περιοχής χτυπιούνται για δεύτερη φορά μέσα σε δυο χρόνια. Είχε καταστραφεί ολοσχερώς η παραγωγή τους από τον Ιανό και τώρα από την έντονη χαλαζόπτωση. Ελπίζουμε σε γρήγορες και δίκαιες εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ, γιατί οι αγρότες της συγκεκριμένης περιοχής δεν μπορούν να στερηθούν για δεύτερη φορά το εισόδημά τους. Πρέπει να εκπονηθούν πολιτικές χαλαζο-προστασίας που θα προστατεύουν δηλαδή το εισόδημα των παραγωγών, ιδιαίτερα των ευαίσθητων καλλιεργειών, όπως είναι τα αμπέλια, τα μήλα στο Ανατολικό Πήλιο, οι δενδρώδεις περιοχές του Βελεστίνου και της Νέας Άγχιάλου κτλ. Από τη ζημιά δεν βγαίνει ποτέ κέρδος. Είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε δίπλα τους… Διαπίστωσα και ο ίδιος ότι οι ζημιές είναι μεγάλες. Θα είμαι δίπλα στους αγρότες και ελπίζω και οι υπόλοιποι βουλευτές και ο αρμόδιος διοικητικός μηχανισμός της πολιτείας ώστε να ανακουφίσουμε αυτούς τους ανθρώπους.

Ο Κώστας Ντίνος, ο οποίος ασχολείται και ο ίδιος με αγροτικές εργασίες στην περιοχή, σχολίασε στο βίντεο του almyros.gr: Δεν υπάρχει άνθρωπος που να διασχίσει τη πληγωμένη από χαλάζι περιοχή και να μην δακρύσει… δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός στο αντικείμενο για να καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής.

Γεωργοί δηλώνουν στο almyros.gr ότι ελαιοκράμβες και καλαμπόκια έχουν ζημιές, στις ελιές θα φανεί τις επόμενες μέρες, όπως και στις αμυγδαλιές. Και στον Αλμυρό η ποσότητα της ραγδαίας βροχόπτωσης ήταν μεγάλη, σε μια ήδη κακή σοδειά που επηρεάστηκε δυο φορές από παγετό, στα τέλη Φεβρουαρίου και στα τέλη Μαρτίου. Αναμένονται ειδικοί να εκτιμήσουν τις ζημιές. Σε κάθε περίπτωση θα επηρεαστεί το χρώμα στα σιτηρά, το βάρος και πιθανώς και η τιμή τους. Ανάλογα με τη φορά της σποράς κάθε χωραφιού και τη φορά του ανέμου, έγιναν ζημιές σε καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας. Έτσι σε κάποια χωράφια έχουν πέσει οι ντοματιές και σε άλλα όχι…

Στη Νέα Αγχίαλο αναμένεται κλιμάκιο του ΕΛΓΑ και πιθανότατα και στον Αλμυρό, μέσα στην ημέρα.

Το βίντεο και οι φωτογραφίες είναι του Βαλάντη Ματσόρδα και οι δυο τελευταίες του Κώστα Ντίνου.

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.