«EU changes Thessaly» με πόρους από την Πολιτική Συνοχής – Διαγωνισμοί και δράσεις σ’ όλη την ΘεσσαλίαΔράσεις κι εκδηλώσεις σ’ όλη τη Θεσσαλία για την αναγνωσιμότητα των έργων που συγχρηματοδοτούνται από την Πολιτική Συνοχής – “Ξέρεις από ΕΣΠΑ;” και “Η χρηστικότητα των έργων ΕΣΠΑ στην καθημερινότητά μας”: μαθητικός και φωτογραφικός διαγωνισμός  μέχρι τις 27 Ιουνίου

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην εφημερίδα μας για τα ευρωπαϊκά προγράμματα του Ταμείου Πολιτικής Συνοχής που έχουν αλλάξει την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την έχουν καταστήσει πρωτοπόρο σε πολλούς τομείς, διαμορφώνοντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους κατοίκους της περιοχής μας. Η λέξη ΕΣΠΑ πλέον δεν είναι άγνωστη για τους Θεσσαλούς πολίτες που απολαμβάνουν τα έργα υποδομής που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν με τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι χαρακτηριστικό να αναφέρουμε ότι την τελευταία δεκαετία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν γίνει πάνω από 6.000 έργα συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνάει τα 5,5 δισεκατομμύρια, έργα με πόρους της Πολιτικής Συνοχής που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην κοινωνία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίες, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, προσελκύουν επενδύσεις κι έχουν δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και την αειφορία.

Μέσω της Πολιτικής Συνοχής υλοποιούνται  τα οποία χρηματοδοτούνται από:

-το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) το οποίο είναι συνδεδεμένο με την περιφερειακή πολιτική της ΕΕ και λειτουργεί σε περιφερειακό επίπεδο,

-το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ),

-το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ) που καλύπτει τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ τα οποία έχουν ΑΕΠ χαμηλότερο από το 90% του μέσου όρου των ΕΕ-27 (η Κροατία δεν έχει ληφθεί υπόψη).

Κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020, ο συντονισμός και η συνεκτικότητα μεταξύ της Πολιτικής Συνοχής και των άλλων πολιτικών της ΕΕ που συμβάλλουν στην περιφερειακή ανάπτυξη όπως η Αγροτική Ανάπτυξη και η Αλιευτική και Θαλάσσια Πολιτική, έχουν ενισχυθεί με τον καθορισμό κοινών διατάξεων για το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ). Τα πέντε αυτά ταμεία είναι γνωστά ως τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ). Για την Πολιτική Συνοχή 2014-2020 διατέθηκαν 351,8 δισεκατομμύρια ευρώ στα 28 Κράτη-Μέλη της ΕΕ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Με αφορμή και τη συμπλήρωση 40 ετών από την είσοδο της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μήνας Ιούνιος είναι αφιερωμένος θα λέγαμε στην ενημέρωση των πολιτών. Έτσι, προγραμματίζονται στις τέσσερις μεγάλες πόλεις μία σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις προκειμένου ο κόσμος να κατανοήσει καλύτερα και να αποτυπώσει τα έργα ΕΣΠΑ που έχει δίπλα του… Αυτές οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την Λάρισα κι αφορούν το πρόγραμμα «EUchanges Thessaly» για την αναγνωσιμότητα των έργων που συγχρηματοδοτούνται στην Θεσσαλία από την Πολιτική Συνοχής μέσω του ΕΣΠΑ.

Μέσω της Πολιτική Συνοχής, της βασικής πολιτικής επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την προγραμματική περίοδο 2014-2020 έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά έργα που αλλάζουν τη ζωή των Θεσσαλών πολιτών στην καθημερινότητά τους. Έχει απτά αποτελέσματα στον τόπο κατοικίας τους, τους αγγίζει στην καθημερινότητα τους οπότε απαντάει ξεκάθαρα και άμεσα στο ερώτημα σε τι μας ωφελεί η συμμετοχή μας στην ΕΕ, ειδικά σε μια περίοδο που η Ελλάδα σταθεροποιείται μετά από μια πολύχρονη οικονομική κρίση, που έθετε την ΕΕ στον καθημερινό δημόσιο διάλογο όχι με πάντα με θετικό τρόπο.

Μαθητικός και φωτογραφικός διαγωνισμός σε εξέλιξη
Από τις 3 έως τις 27 Ιουνίου, είναι σε εξέλιξη διαδικτυακός φωτογραφικός διαγωνισμός με θέμα “Η χρηστικότητα των έργων ΕΣΠΑ στην καθημερινότητά μας”. Πραγματοποιείται στο Instagram και ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να συμμετάσχει, θα πρέπει να φωτογραφίσει έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με τη δική του οπτική.

Η συμμετοχή γίνεται με  tag @euchangesthessaly σε λογαριασμό στο instagram και η επιβράβευση για την καλύτερη φωτογραφία θα είναι ένα ταξίδι στην Αλόννησο όπου ο νικητής θα επισκεφθεί το υποβρύχιο μουσείο της Περιστέρας, ένα πολύαντικό, εμβληματικό έργο της Περιφέρειας, στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας-Σποράδων, που υλοποιήθηκε με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εκδηλώσεις στη Λάρισα περιλαμβάνουν έκθεση φωτογραφίας με αντικείμενο «Η συμβολή των εργαλείων του ΕΣΠΑ στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών», σχετική ομιλία του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού, εκπαιδευτικό εργαστήρι «Ξέρεις από ΕΣΠΑ;» για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Λάρισας, βιντεοπαρουσιάσεις, διαδικτυακός μαθητικός διαγωνισμός, ενώ  μικρό λεωφορείο με την ονομασία «Eu Changes ThessalyBus» κυκλοφορεί στους δρόμους της Λάρισας και ενημερώνει τους πολίτες με υλικό και δώρα του προγράμματος, με επισκέψεις ακόμη σε διάφορες σχολικές μονάδες. Σε εξέλιξη είναι επίσης ο μαθητικός διαδικτυακός διαγωνισμός “Ξέρεις από ΕΣΠΑ;” ο οποίος θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Ιουνίου και στον οποίον μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι μαθητές Γυμνασίων-Λυκείων της Θεσσαλίας. Πρώτο δώρο επίσκεψη στο υποβρύχιο μουσείο της Αλοννήσου, όπως προαναφέραμε για τον αντίστοιχο διαγωνισμό φωτογραφίας.

Οι μαθητές μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή «Eu Changes Thessaly» μέσα από την οποία τους δίνεται η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή και να κατανοήσουν τη χρησιμότητα του χρηματοδοτικού εργαλείου του ΕΣΠΑ στην καθημερινότητα του ευρωπαίου πολίτη.

Μετά τη Λάρισα, τη σκυτάλη των εκδηλώσεων παίρνουν τα Τρίκαλα το τριήμερο 12-14 Ιουνίου χώρα στο Θερινό Κινηματογράφο του Μύλου Ματσόπουλου και η Καρδίτσα την Κυριακή-Δευτέρα 13-14 Ιουνίου στο πάρκο Παυσίλυπο (μεταξύ των άλλων θα δοθεί συναυλία του κουαρτέτου Fortissimo). Όσον αφορά στη Μαγνησία οι ανάλογες εκδηλώσεις, ομιλίες, βιντεοπαρουσιάσεις, διαγωνισμοί θα πραγματοποιηθούν στη Σκιάθο από 26 έως 28 του μηνός και στον Βόλο το τριήμερο 27-29 Ιουνίου.

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.