«Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού δημιουργεί σε καιρό Πανδημίας»


Στο 1ο ΕΠΑ.Λ.- 1ο Ε.Κ. Αλμυρού υλοποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά εκπαιδευτική δράση, με τίτλο «Το 1Ο ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού δημιουργεί σε καιρό Πανδημίας», στα πλαίσια του έργου «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ. (ΜΝΑΕ), με υπεύθυνο τον εκπαιδευτικό οργανισμό Νόησις και συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συντονίστρια της δράσης ήταν η καθηγήτρια Βρεφονηπιοκομίας Ασπασία Μάντζιου με συνυπεύθυνο τον καθηγητή Γεωπονίας Κωνσταντίνο Νικολόπουλο και συνεργαζόμενη καθηγήτρια την κα Βάσω Αναγνώστου (Αισθητικής).

Η συγκεκριμένη δράση ήταν μία προσπάθεια να δώσουμε ένα θετικό πρόσημο σε αυτή τη χρονιά, η οποία στιγματίστηκε από τις επιπτώσεις που είχε στη ζωή μας ο ιός Sars-Cov-ΙΙ. Ως εκ τούτου οι συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι μαθήτριες που έλαβαν μέρος στις υποδράσεις εργάστηκαν εντατικά και το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν να υλοποιηθούν τέσσερις υποδράσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού, στις 10 Ιουνίου.

Στην πρώτη υποδράση ασχολήθηκαν μαθητές του τμήματος Γεωπονίας, οι οποίοι με αφορμή την αναζήτηση τρόπων θωράκισης του οργανισμού απέναντι στη νόσο Covid-19, αρχικά διερεύνησαν τα οφέλη των φαρμακευτικών βοτάνων, τα οποία υπάρχουν στην Ελλάδα λόγω των ευνοϊκών εδαφοκλιματικών συνθηκών και στη συνέχεια προχώρησαν στην καλλιέργεια, τη συγκομιδή και επεξεργασία φύλλων και ανθέων.

Στη δεύτερη υποδράση οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Αισθητικής, αξιοποίησαν τα βότανα και τα φαρμακευτικά φυτά και προχώρησαν στην παρασκευή καλλυντικών και λοιπών ειδών αισθητικής και φαρμακευτικής χρήσης και έγινε προσπάθεια σύνδεσης με το επιχειρείν.

Στην τρίτη υποδράση οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Βρεφονηπιοκομίας λαμβάνοντας υπόψη ότι συμπληρώθηκαν τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, επέλεξαν να συνδέσουν τη μνήμη του παρελθόντος με τη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας λόγω του ιού Sars- Cov-II και να χρησιμοποιήσουν τον Καραγκιόζη, ως κεντρικό εκφραστή μίας φωνής που μιλά ανεπιτήδευτα και γνήσια για να καθρεφτίσει τη δύναμη της ελληνικής κοινωνίας που προχωρά- παρά τις αντιξοότητες- πάντα με ελπίδα.

Η δράση ολοκληρώθηκε με εκδήλωση, τηρουμένων των πρωτοκόλλων προστασίας για το Sars- Cov-II, με προσκεκλημένη ομιλήτρια τη διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Αλμυρού και συγγραφέα Άννα Μπουκόρου.  H κα Μπουκόρου μίλησε για το έργο της ειδικής εκπαίδευσης και μαζί με μαθητές του ΕΕΕΕΚ και τη Χειλά Νικολέτα (ΔΕ01-ΕΒΠ) νοημάτισαν ένα τραγούδι για τους παρευρισκόμενους δίνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μήνυμα για το ρόλο της ειδικής αγωγής στην κοινωνία καθώς και για τα οφέλη της διάδρασης των μαθητών του ειδικού σχολείου με τους μαθητές του σχολείου μας. Η δράση που υλοποιήθηκε στα πλαίσια του ΜΝΑΕ, έθεσε τις βάσεις για συνέχιση της συνεργασίας και επικοινωνίας των μαθητών των δύο σχολείων με απώτερο στόχο την ευαισθητοποίηση του συνόλου σε θέματα ειδικής αγωγής. Στο τέλος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε έκθεση με έργα μαθητών και από τα δύο σχολεία, αποτυπώνοντας για μια ακόμη φορά ότι οι μαθητές και οι μαθήτριές παρά τις αντιξοότητες της φετινής χρονιάς ανέδειξαν ομαδικό πνεύμα, αξιοποίησαν δεξιότητες που απέκτησαν στις ειδικότητές τους και έδειξαν προθυμία και ενθουσιασμό σε όλη τη διάρκεια του έργου.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η φετινή δράση αφιερώνεται στη μνήμη της  συναδέλφου Μαρίας Παπαδοδήμου, καθηγήτρια Γεωπονίας του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού.  Η παρουσία της Μαρίας ήταν σημαντική σε κάθε μας ενέργεια και η απώλειά της – λόγω επιπλοκών της Covid-19, μας στέρησε μία πολύτιμη φίλη, εκπαιδευτικό, συνεργάτιδα και αυτός είναι ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη της και ένας τρόπος να πούμε «Ευχαριστώ» για την προσφορά της.

Εν κατακλείδι, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κα Κυριακίδου Αικατερίνη και τον κο Στέφανο Βαγιάνο, υπεύθυνοι του έργου από την πλευρά του Νόησις για την άψογη συνεργασία και βοήθεια που παρείχαν στο σχολείο μας, τον διευθυντή του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού κο Γεώργιο Καπράνα για τη συνεχή υποστήριξη στις δράσεις μας καθώς και τον κο Απόστολο Αγγελόπουλο, διευθυντή του Ε.Κ. Αλμυρού, τον κο Δημήτρη Βαλκανιώτη καθηγητή πληροφορικής του σχολείου για την τεχνική υποστήριξη των προσπαθειών μας, τη διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Αλμυρού κα Μπουκόρου Άννα για τη συνεργασία και τη βοήθεια που παρείχε με την παρουσία της στη δράση μας καθώς και το σύνολο των μαθητών και μαθητριών και των συναδέλφων και των δύο σχολείων, των οποίων η στήριξη ήταν πολύτιμη.

«Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ” μέσω του Ε. Π. “ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ” με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.