Φως στις γκρίζες ζώνες των εξαρτήσεων στην εκδήλωση του Κέντρου Πρόληψης Πρότασης Ζωής και 7 συνεργαζόμενων φορέων


Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκινητικής Υγείας Π.Ε. Μαγνησίας, Πρόταση Ζωής, πραγματοποίησε μια εξαιρετική εκδήλωση την Τετάρτη 2 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους και υπό την αιγίδα του ΟΚΑΝΑ και της ΕΚΠΟΛ Θεσσαλίας. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος και Δ/ντής του Ρ. Σταθμού Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Βαραλής Νικόλαος.

Η εκδήλωση αυτή παρουσίασε με τον πιο σύγχρονο τρόπο τις απόψεις ειδικών από επτά συνεργαζόμενους φορείς καθώς προβλήθηκε σε ζωντανή μετάδοση μέσα από τη σελίδα της Πρότασης Ζωής στο facebook. Έτσι, επιτεύχθηκαν οι στόχοι της αμεσότητας, της διάδρασης με τους θεατές που έθεταν ερωτήσεις και σχόλια τα οποία αποτέλεσαν μέρος της εκδήλωσης, αλλά και ήταν ένας διακριτικός τρόπος να πληροφορηθούν για δομές και πρακτικές όσοι θα δίσταζαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση δια ζώσης.

Άλλωστε και ο Πρόεδρος κ. Ζιγγιρίδης ανέφερε στο καλωσόρισμά του ότι «Στην εκδήλωσή μας, σας θέλουμε όλους… μικρούς και μεγάλους, γονείς και παιδιά… Ποιες είναι οι διέξοδοι που χρειάζονται σήμερα όσοι έχουν λοξοδρομήσει από τα όνειρά τους; Με τη σημερινή μας εκδήλωση ανοίγουμε μια πόρτα για την επιστροφή στη ζωή… αλλά και για την γνώση, την επαγρύπνηση και τη δράση. Από την εμπειρία μου και τη συνεργασία μου με τους συνεργαζόμενους φορείς που ενώνουμε σήμερα τις δυνάμεις μας, προκύπτει ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να απέχουμε από αυτόν τον αγώνα… τον αγώνα, της ενημέρωσης, της ευαισθητοποίησης… Έτσι θα κερδίσουμε πολλές ακόμη μάχες κατά των ναρκωτικών… Ας μη γελιόμαστε όμως… Η σκληρή αλήθεια βρίσκεται στους ενεργούς χρήστες…, στους θανάτους.»

Την εκδήλωση χαιρέτησε  ο πρόεδρος της «Πρότασης Ζωής» κ.Ευθύμιος Ζιγγιρίδης, ο οποίος τόνισε  ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και εξέφρασε την ελπίδα της έναρξης συντονισμένων δράσεων για την πρόληψη της χρήσης ουσιών  και τη θεραπεία των εξαρτημένων. Στη συνέχεια, η κα Μπακατσέλου Μαίρη, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Αναπληρώτρια Επιστημονικά Υπεύθυνη, μίλησε για την εξέλιξη της πρόληψης στη Ελλάδα, από την δεκαετία του ΄80 έως σήμερα και παρουσίασε τις δράσεις του Κ.Π. Η κα Πετροπούλου Γεωργία, Κοινωνιολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονικό Στέλεχος, μίλησε για το πως η πανδημία covid-19 επηρέασε την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων και ειδικά των νέων.

Ο κ. Κόκκαλης Μάριος-Κωνσταντίνος, Χειρουργός, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΠΟΛ, είπε ότι οι χρήστες είναι ευαίσθητη  ομάδα κοινωνικά και ψυχολογικά. Ο κάθε μήνας που κερδίζει  ένας χρήστης μακριά από τα ναρκωτικά είναι  τεράστιο όφελος στο επίπεδο της υγείας τους, γιατί οι χρήστες παρουσιάζουν πολλά προβλήματα υγείας.

Η κα. Ατσαλάκη Αμαλία, Δρ Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια, Μονάδα Εφήβων Αθήνας του ΟΚΑΝΑ, παρουσίασε τις δράσεις και τους στόχους του  φορέα δευτερογενούς πρόληψης «Ατραπό». Αναφέρθηκε στην εφηβεία και στην σχέση της με την εξάρτηση, είπε συγκεκριμένα ότι η εμπλοκή με τις ουσίες έρχεται σε μια ηλικία που ως βασικό ερώτημα τίθεται το εάν ο έφηβος θα μείνει εξαρτημένος από τους γονείς ή θα αυτονομηθεί. Εδώ η οικογένεια αν δεν παράσχει την απαραίτητη στήριξη στο παιδί, αυτό θα στραφεί στην παρέα των συνομήλικων και αν αυτή  έχει εμπλοκή με τις ουσίες, είναι εύκολο να εμπλακεί..

Ο Ευάγγελος Χαραλαμπίδης, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής, στη ΜΟΘΕ ΟΚΑΝΑ Βόλου παρουσίασε την κατάσταση στην απεξάρτηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.  Συγκεκριμένα είπε ότι σημειώθηκε μικρή αύξηση της ενέσιμης χρήσης του υποκατάστατου, αυξήθηκαν τα αιτήματα για επανεισαγωγή ατόμων που είχαν εγκαταλείψει το πρόγραμμα αλλά και για ψυχιατρική βοήθεια, επίσης παρατηρήθηκε μεγαλύτερη συμμετοχή στις θεραπευτικές διαδικασίες ως διέξοδος επικοινωνίας.

Η κα Κλαίρη Κουτρουλή, Ψυχολόγος, ΚΕΘΕΑ Πιλότος, υπεύθυνη Μονάδας Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης Εφήβων και των οικογενειών τους, παρουσίασε τις δράσεις του φορέα της και ξεκίνησε την εισήγησή λέγοντας  ότι τα ναρκωτικά  είναι ένα μικρό κομματάκι του παζλ των εξαρτήσεων. Αναφέρθηκε μέσα από παραδείγματα  σε κρυμμένες εξαρτητικές συμπεριφορές όπως είναι το τικ τοκ καθώς και σε ανερχόμενες ουσίες όπως είναι τα ενεργειακά ποτά..

Ο κ. Βαρβάρης Στυλιανός, Αστυνόμος Β, Τμηματάρχης στη  Δίωξη Ναρκωτικών Βόλου, είπε ότι μέσα από την αστυνομική του εμπειρία έχει παρατηρήσει αύξηση των συλλήψεων  ανήλικων χρηστών. Αναφέρθηκε στην αύξηση πρόσβασης στις ουσίες  και στη χρήση τους από ανήλικους προκειμένου να ενταχθούν σε μία ομάδα

Πρόταση Ζωής

Ο κ. Σινέλης Γεώργιος, Ποινικολόγος Βόλου, με τη δική του εισήγηση έκλεισε τον κύκλο των παρουσιάσεων της εκδήλωσης. Ανέφερε ότι η ποινική καταστολή δεν παίζει κανένα ρόλο στην απεξάρτηση των χρηστών αντιθέτως βγαίνοντας από την φυλακή είναι πιθανό να γίνουν και διακινητές προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της χρήσης. Κατά τη γνώμη του, το θέμα των Ναρκωτικών μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από τους ειδικούς στο χώρο της απεξάρτησης.

Με το κλείσιμο των παρουσιάσεων, οι εισηγητές απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού που παρακολούθησε την διαδικτυακή εκδήλωση.

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ  ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΙ ΕΙΧΑΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ ΜΕ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΙΧΑΝ ΗΔΗ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ SELF TEST

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.